Εκλογές στη Βενεζουέλα: «Νίκη» κηρύσσουν τόσο ο Μαδούρο όσο και η αντιπολίτευση

Ο Νικολάς Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής από τις αρχές
Open Image Modal
O πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ενώ πανηγυρίζει για αυτό που χαρακτήρισε ως νίκη του στις προεδρικές εκλογές
via Associated Press

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κήρυξε νίκη στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, διαμορφώνοντας σκηνικό αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, η οποία νωρίτερα είχε κηρύξει νικητή τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Οι Βενεζουελάνοι και όλος ο κόσμος ξέρουν τι συνέβη» είπε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εντμούντο Γκονζάλες. Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, είπε ότι το περιθώριο της νίκης του Γκονζάλες ήταν συντριπτικό, με βάση καταμετρήσεις από εκλογικούς αντιπροσώπους από το 40% των καλπών ανά τη χώρα.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, που ελέγχεται από στελέχη πιστά στον Μαδούρο, υποστήριξε νωρίτερα πως ο Μαδούρο είχε εξασφαλίσει το 51% των ψήφων, έναντι 44% του Γκονζάλες, ωστόσο δεν έδωσε στη δημοσιότητα αριθμούς, υποσχόμενη να το κάνει «τις επόμενες ώρες». Ξένοι ηγέτες αποφεύγουν να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα. Ο επικεφαλής του εκλογικού συμβουλίου, Έλβις Αμορόσο, στενός σύμμαχος του Μαδούρο, είπε πως με το 80% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί ο Μαδούρο είχε το 51,20% και ο αντίπαλός του 44,02%. Η αντιπολίτευση λέει πως ο Γκονζάλες νίκησε με 70% των ψήφων.

«Το καθεστώς Μαδούρο θα έπρεπε να κατανοήσει πως τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε είναι δύσκολο να τα πιστέψει κανείς» είπε ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, αριστεριστής ηγέτης της Χιλής. «Δεν θα αναγνωρίσουμε κανένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να επικυρωθεί».

Open Image Modal
H Μαρία Κορίνα Ματσάδο και ο Εντμούντο Γκονζάλες κήρυξαν επίσης νίκη.
via Associated Press

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε πως οι ΗΠΑ είχαν «σοβαρούς προβληματισμούς πως το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε δεν αντανακλά ούτε τη θέληση ούτε τις ψήφους του λαού της Βενεζουέλας», μιλώντας στο Τόκιο.

Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων- έξι ώρες μετά την ώρα που ήταν να κλείσουν κανονικά οι κάλπες- υποδείκνυε έντονες διαφωνίες εντός της κυβέρνησης σχετικά με το πώς θα προχωρούσε μετά τις πανηγυρικές αναγγελίες των αντιπάλων του Μαδούρο νωρίς το βράδυ. Όταν ο Μαδούρο βγήκε για να πανηγυρίσει τα αποτελέσματα ο ίδιος, κατηγόρησε ξένους εχθρούς τους οποίους δεν κατονόμασε πως προσπάθησαν να επηρεάσουν το σύστημα της ψηφοφορίας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπάθησαν να παραβιάσουν την ειρήνη της δημοκρατίας» είπε σε μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του στο προεδρικό μέγαρο. Δεν παρουσίασε στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, μα υποσχέθηκε «δικαιοσύνη». Αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης λένε πως οι καταμετρήσεις από εκλογικούς αντιπροσώπους δείχνουν πως ο Γκονζάλες νίκησε τον Μαδούρο.

Κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν από κοινού τον Γκονζάλες για να ανατρέψουν τον Μαδούρο, μετά από 11 χρόνια στην εξουσία. Πολλοί ψηφοφόροι έλεγαν πως επιθυμούν αλλαγή μετά από 25 χρόνια του σοσιαλιστικού PSUV στην εξουσία- πρώτα υπό τον Ούγκο Τσάβες και, μετά τον θάνατό του από καρκίνο το 2013, υπό τον Νικολάς Μαδούρο. Ο Γκονζάλες είναι ένας πρώην διπλωμάτης που ήταν άγνωστος στους ψηφοφόρους μέχρι που ανέλαβε τον Απρίλιο, αντικαθιστώντας τη Ματσάδο.

Με πληροφορίες από Associated Press, BBC