Εκλογές στην Βραζιλία: Πρωτιά Λούλα έναντι Μπολσονάρο αλλά η τύχη της χώρας θα κριθεί στον δεύτερο γύρο

Η διαφορά είναι μικρή για βεβαιότητες σε ό,τι αφορά τον δεύτερο γύρο και ήδη γίνεται λόγος για "νίκη του Μπολσοναρισμού".
|
Open Image Modal
Lucas Landau via Reuters

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κατέλαβε μεν την πρώτη θέση στον πρώτο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν Κυριακή στη Βραζιλία έναντι του απερχόμενου ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρο, αλλά η τύχη της χώρας θα κριθεί στον δεύτερο γύρο στις 30 Οκτωβρίου αφού δεν εξασφάλισε ποσοστό άνω του 50%. 

Ο Λούλα εξασφάλισε 47,91% των ψήφων, έναντι 43,65% του αντιπάλου του  με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) με το 97,3% των ψήφων καταμετρημένο.

Μάλιστα η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι πολύ μικρότερη των 14% μονάδων που έδειχναν αρκετές δημοσκοπήσεις μεταξύ των οποίων και αυτή του Datafolha. 

Με την παρούσα διαφορά, μεταξύ των δυο υποψηφίων είναι επισφαλής και δεν επιτρέπει εκτιμήσεις για σίγουρη νίκη του Λούλα. 

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μπολσονάρο δήλωσε πως  «νίκησε τα ψέματα» των δημοσκοπήσεων και εξέφρασε αισιοδοξία ενόψει του δεύτερου γύρου της 30ής Οκτωβρίου. 

«Ο αγώνας συνεχίζεται ως την τελική νίκη», δήλωσε από την πλευρά του ο Λούλα, «Θα τις κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» ενώ υποσχέθηκε πως μέχρι τον επόμενο γύρο θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση και ακόμη περισσότερες συγκεντρώσεις με στόχο την νίκη. 

Open Image Modal
Ueslei Marcelino via Reuters

«Αβεβαιότητα»

Πρόκειται για «έκπληξη, ο Μπολσονάρου έλαβε περισσότερες ψήφους από ό,τι αναμενόταν, ιδίως στο Σαν Πάουλου και στο Ρίο ντε Ζανέιρο, τις δύο μεγαλύτερες πολιτείες της χώρας», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάουλου Καλμόν, πολιτολόγος στο πανεπιστήμιο της Μπραζίλιας.

«Στον δεύτερο γύρο, η κούρσα για την προεδρία παραμένει ανοικτή και προαναγγέλλεται πολύ αμφίρροπη. Ο Μπολσονάρου εξακολουθεί να έχει πιθανότητες να επανεκλεγεί», πρόσθεσε.

Οι Βραζιλιάνοι φάνηκαν πολύ λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν να έχουν πρόθεση να τιμωρήσουν τον 67χρονο απερχόμενο πρόεδρο για την άρνησή του μπροστά την πανδημία του νέου κορονοϊού (πάνω 685.000 νεκροί), την οικονομική κρίση στη χώρα όπου πάνω από 30 εκατομμύρια υποφέρουν από την πείνα και τις άλλες κρίσεις που σημάδεψαν ανεξίτηλα όλη τη θητεία του.

Ως την 30ή Οκτωβρίου, ο λαϊκιστής ηγέτης θα έχει την ευκαιρία να ηλεκτρίσει τους οπαδούς του στους δρόμους και να αναζητήσει νέα ορμή.

Το χθεσινό αποτέλεσμα «ενισχύει την αβεβαιότητα», έκρινε ο Μάικλ Σίφτερ του πανεπιστημίου Τζόρτζταουν. 

Νίκες του «μπολσοναρισμού»

Εξάλλου, πολυάριθμοι μπολσοναριστές υποψήφιοι, ανάμεσά τους πρώην υπουργοί του, εξελέγησαν στο Κογκρέσο.

Ο πολύ αμφιλεγόμενος Χικάρντου Σάλες, που βάραιναν υποψίες πως ενεχόταν σε κύκλωμα λαθρεμπορίου ξυλείας στον Αμαζόνιο όταν ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, εξασφάλισε για παράδειγμα βουλευτική έδρα.

Ο Κλαούντιου Κάστρου, σύμμαχος του αρχηγού του κράτους στο Ρίο ντε Ζανέιρο, επανεξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας από τον πρώτο γύρο.

«Είναι ο μπολσοναρισμός αυτός που κέρδισε τον πρώτο γύρο», συνόψισε η Μπρούνα Σάντους του Brazil Institute στο Κέντρο Ουίλσον της Ουάσινγκτον.

Η χώρα οδεύει στον δεύτερο γύρο «σε περιβάλλον εξαιρετικά πολωμένο», στον οποίο οι ψηφοφόροι της γερουσιάστριας Σιμόνι Τέμπετ (κεντροδεξιά, 4% των ψήφων) και του Σίρου Γκόμες (κεντροαριστερά, 4% των ψήφων), ή με άλλα λόγια «σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι», θα είναι αυτοί «που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος», εκτίμησε η ίδια.

Στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Λούλα, η Βιβιάνε Λαουρεάνου ντα Σίλβα, δημόσια λειτουργός, 36 ετών, παραμένει πεπεισμένη: «Η εκστρατεία θα είναι δύσκολη, αλλά ο Λούλα θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο».

Στο Σαν Πάουλου ο Ζουζέ Αντόνιο Μπενεντέτου, 63 χρονιών, δεν έκρυβε τον εκνευρισμό του: «η επίδοση του Μπολσονάρου μας εξέπληξε», αναγνώρισε. «Δεν ξέρω τι γίνεται στη Βραζιλία, σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι άρρωστος και μόνο ο Λούλα μπορεί να θεραπεύσει τον λαό μας, να τον εμβολιάσει», έκρινε.

Open Image Modal
Mariana Greif via Reuters

«Δημοκρατική ωριμότητα»

Ο Λούλα συμμετέχει στην έκτη του κούρσα για την προεδρία, 12 χρόνια αφότου εγκατέλειψε την εξουσία με ποσοστό δημοτικότητας στη στρατόσφαιρα (87%).

Αλλά δυσκολεύτηκε να απαλλαχτεί από τη ρετσινιά της διαφθοράς μετά την καταδίκη του στο πλαίσιο του τεράστιου σκανδάλου «Πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές» και τη φυλάκισή του για 18 μήνες προτού οι καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του να ακυρωθούν ή να παραγραφούν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι Βραζιλιάνοι πήγαν χθες μαζικά στα εκλογικά τμήματα για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, τα μέλη της επόμενης Βουλής, το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας και τους κυβερνήτες των 27 πολιτειών. Οι ουρές ήταν μεγάλες.

Η ψηφοφορία, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν 156 εκατομμύρια πολίτες, εκτυλίχθηκε χωρίς σοβαρά επεισόδια στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει απειλήσει επανειλημμένα πως δεν επρόκειτο να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα εάν έχανε και εκφράζονταν φόβοι για βίαια επεισόδια.

«Η βραζιλιάνικη κοινωνία επέδειξε μεγάλη δημοκρατική ωριμότητα», έκρινε ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE) ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα.

«Συγχαίρουμε τον βραζιλιάνικο λαό και τους θεσμούς της χώρας για τον επιτυχή πρώτο γύρο των εκλογών», ανέφερε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, δηλώνοντας «πεπεισμένος» πως «ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί με το ίδιο ειρηνικό πνεύμα».

Κινητοποιήθηκαν πάνω από 500.000 μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πρώτου γύρου των εκλογών, που παρακολούθησαν δεκάδες ξένοι παρατηρητές.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ- ΜΠΕ