Εκλογές στην Βρετανία: Ο λαός ζήτησε αλλαγή - "Αρχίζει εδώ, τώρα", λέει ο Στάρμερ μετά τον θρίαμβο των Εργατικών

Σαρωτική νίκη με 412 έδρες επί 650. "Σφαγή" για τους Συντηρητικούς. Χάνει την έδρα της η πρώην πρωθυπουργός Λις Τρας. Βουλευτής πρώτη φορά, μετά από επτά προσπάθειες, ο Φάρατζ.
|
Open Image Modal
O επικεφαλής των Εργατικών και εντολοδόχος πρωθυπουργός του Η.Β, Κιρ Στάρμερ μετά τις πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει την σαρρωτική νίκη του κόμματος του (5 Ιουλίου 2024)
Jeff Moore - PA Images via Getty Images

Οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείλου ζήτησαν ”αλλαγή” και τώρα για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια τα ηνία της χώρας περνούν, και μάλιστα με μια σαρωτική νίκη, στους Εργατικούς. Ο Κιρ Στάρμερ είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και ο πρώτος πολιτικός του Εργατικού Κόμματος μετά τον Τόνι Μπλερ που παίρνει τα κλειδιά για το κτίριο με τον αριθμό 10 στην Ντάουνινγκ Στρίτ. Απόλυτος κυρίαρχος όμως θα είναι  και στην Βουλή των Κοινοτήτων με 412 έδρες και πλειοψηφία τουλάχιστον 176 εδρών (δύο δεν έχουν κριθεί ακόμη).

“Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή. Η αλλαγή αρχίζει ακριβώς εδώ. Αρχίζει τώρα” δήλωσε ο Στάρμερ τα ξημερώματα μετά τα πρώτα ασφαλή εκλογικά αποτελέσματα, τονίζοντας πως το κόμμα του είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού.

Όπως είπε, ″Αποστολή μας τώρα δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ανανέωση των ιδεών που διατηρούν την ενότητα της χώρας μας: η εθνική ανανέωση...Η μάχη για την εμπιστοσύνη είναι η μάχη που θα καθορίσει την εποχή μας” είπε και πρόσθεσε: Οι εκλογικές νίκες δεν πέφτουν από τον ουρανό. Κερδίζονται δύσκολα και με σκληρή μάχη και αυτή η νίκη κερδίθηκε από ένα αλλαγμένο Εργατικό κόμμα”.

Όπως προειδοποίησε όμως η μελλοντική κυβέρνηση της Βρετανίας έχει ”μια δύσκολη δουλειά” να φέρει σε πέρας, μια υπομονετική δουλειά, μια δουλειά με αποφασιστικότητα, που θα ξεκινήσει αμέσως..Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολο. Δεν αρκεί να πατήσεις ένα κουμπί για να αλλάξει μια χώρα...Σήμερα ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο, ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια αλλαγής, αυτή την αποστολή εθνικής ανανέωσης και αρχίζουμε να ανοικοδομούμε τη χώρα μας.

 

Επί συνόλου 650 εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων, οι Εργατικοί έχουν ήδη εξασφαλίσει την πλειοψηφία αφού βάσει της ροής των αποτελεσμάτων έχουν 412 έδρες (+211) ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες. Έτσι θα έχουν μια πλειοψηφία περίπου 176 εδρών ή και μεγαλύτερη. 

Ο βρετανικός Τύπος κάνει λόγο για την ”κόκκινη Βρετανία” (το χρώμα των Εργατικών), καλεί τον Στάρμερ να ”αλλάξει όλα” και επισημαίνει την ”σαρωτική νίκη” του κόμματος του Στάρμερ και την ”απόλυτη ήττα” των Συντηρητικών”.

Σαν το...2019 αλλά σε διαφορετικές θέσεις 

Το Συντηρητικό Κόμμα, υπό τον Ρίσι Σουνακ αυτή την στιγμή έχει 121 έδρες (-250) καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες ήττες (αν όχι την μεγαλύτερη ήττα) στην μακρά ιστορία του. 

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τα μέτρα λιτότητες, την άνοδο του κόστους ζωής, την κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας και γενικότερα του κράτους πρόνοιας, οι Βρετανοί έδειξαν την δυσαρέσκειά τους προς τους Συντηρητικούς και αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα. 

 

Ουσιαστικά τα αποτελέσματα σηματοδοτούν μια ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, που ανησυχούσε ακόμη και για το εάν θα καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής αναγνώρισε νωρίς το πρωί τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές και επικοινώνησε ήδη με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Μεγάλη νίκη του Σιν Φέιν - Πρώτη φορά βουλευτής ο Φάρατζ μετά από...επτά προσπάθειες

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες φαίνεται να καταγράφουν τεράστια ”κέρδη” αφού εξασφαλίζουν ήδη τουλάχιστον 71 έδρες (+63), ενώ το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας αιμορραγεί με 9 έδρες (-38), το Σιν Φέιν 7 έδρες, και τα υπόλοιπα κόμματα και ανεξάρτητοι υποψήφιοι 28 έδρες (+14).

Σημειώνεται πως οι Ιρλανδοί εθνικιστές του Σιν Φέιν είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα από τη Βόρεια Ιρλανδία στο βρετανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά. Κεφαλαιοποίησαν πλήρως τις απώλειες του κυριότερου αντιπάλου τους, του ενωτικού κόμματος, πετυχαίνοντας έτσι μια ακόμη νίκη στην εκστρατεία για τον τερματισμό της βρετανικής κυριαρχίας.

Επίσης, μεταξύ των ανεξάρτητων υποψηφίων που εξελέγησαν είναι και ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν που διατήρησε τη έδρασ του στο ”κόκκινο” Ίσλινγκτον. 

Βάσει δε των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, κέρδισε για πρώτη φορά μια θέση στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά από...επτά αποτυχημένες προσπάθειες. Συγκεκριμένα κατάφερε να εξασφαλίσει την έδρα του Κλάκτον, στο Έσσεξ της Αγγλίας. Μάλιστα ”πήρε” την έδρα από έναν βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος. Το κόμμα του εκτιμάται πως εξασφαλίζει 4 έδρες.

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της κεντροδεξιάς, στη βρετανική πολιτική σκηνή, και δουλειά μου είναι να το καλύψω. Και αυτό ακριβώς θα κάνω», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική του περιφέρεια. «Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ελπίζω αρκετά μεγάλο για να στοχεύσει ψηλά στις εκλογές του 2029», συμπλήρωσε.

 

Κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών δεν εξελέγησαν όπως η πρωθυπουργός των 49 ημερών, Λιζ Τρας

Στο μεταξύ πολλά γνωστά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος έχασαν την έδρα τους με πρώτην την Λιζ Τρας, την πρωθυπουργό των 49 ημερών. 

Δεν εξελέγησαν επίσης ο μέχρι χθες υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς,  η υπουργός Πολιτισμού του Σούνακ, η Λούσι Φρέιζερ που ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ο πρώην υπουργός και υπέρμαχος του Brexit Τζέικομπ Ρις- Μογκ, ο «αξιότιμος κύριος από τον 180 αιώνα» όπως τον αποκαλούσαν λόγω της συμπεριφοράς και των σταυρωτών κοστουμιών του, ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Εργατικών.

Εκτός βουλής και η Πένι Μόρντοντ που κάποτε θεωρούνταν μία πιθανή διεκδικήτρια της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος. 

Πηγές: BBC, Reuters, Guardian