Εκλογές στο Βρανδεμβούργο: Η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος δίνει προβάδισμα στο SPD με 31,2%

Ποσοστό 31,2% για το SPD και 29,8% για το AfD. Καταποντίζονται οι Χριστιανοδημοκράτες- Τρίτη η Βάγκενκνεχτ.
|
Open Image Modal
POTSDAM, ΓΕΡΜΑΝΙΑ - 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου και κορυφαίος υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Dietmar Woidke και η σύζυγός του Susanne Woidke αντιδρούν στα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα που δίνουν στο κόμμα τη δεύτερη θέση στις εκλογές του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου στις 22 Σεπτεμβρίου 2024 στο Πότσνταμ της Γερμανίας. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ήρθε πρώτη, καθιστώντας το Βρανδεμβούργο το δεύτερο κρατίδιο που κερδίζει, μετά τη Θουριγγία, μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες. (Φωτογραφία: Axel Schmidt/Getty Images)
Axel Schmidt via Getty Images

Πρωτιά των Σοσιαλδημοκρατών του Ολαφ Σολτς (SDP) δείχνουν τα exit polls στις εκλογές του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, στη Γερμανία, όπου οι κάλπες έκλεισαν στις 18:00 (τοπική ώρα), ενώ ακολουθεί η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος  δίνει προβάδισμα στο SPD με 31,2%

Η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος με βάση τη μερική καταμέτρηση των ψήφων δείχνει ελαφρώς μεγαλύτερο προβάδισμα για τους Σοσιαλδημοκράτες στο Βρανδεμβούργο από ότι τα exit polls. 

Τα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύθηκαν λίγο λιγότερο από μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, προέβλεπαν ποσοστό 31,2% για το SPD και 29,8% για το AfD.

Υποδηλώνουν επίσης ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) θα χάσουν στη μάχη για την τρίτη θέση από τη νέα αριστερή Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW).

Η BSW εμφανιζόταν σε πορεία για 12,1%, έναντι 11,8% για το CDU.

Και πάλι, οι Πράσινοι τοποθετήθηκαν ακριβώς στο όριο του 5% που απαιτείται για την εξασφάλιση εκπροσώπησης, ακριβώς στο 5,0%.

 

 

Τι έδειξαν τα exit polls

Νωρίτερα, οι πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου, δίνουν στο SPD προβάδισμα 1 ποσοστιαίας μονάδας έναντι του AfD.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Infratest Dimap, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 31,0% των ψήφων και το ακροδεξιό AfD για το 30,0%.

 

 

Οι προβλέψεις έδειχναν επίσης μια πολύ στενή κούρσα για την τρίτη θέση.

Τόσο οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες όσο και η νέα αριστερή λαϊκιστική Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) βρίσκονται στο 12,0% της υποστήριξης.

Οι Πράσινοι εμφανίζονται ακριβώς στο όριο του 5% που πρέπει να ξεπεράσουν για να εξασφαλίσουν εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Το σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα και οι φιλοεπιχειρηματίες Ελεύθεροι Δημοκράτες βρίσκονται αμφότεροι πολύ κάτω από το 5%, στο 3% και στο 0,8%, αντίστοιχα.

 

Ο εκλογικός νόμος στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου προβλέπει ότι αν ένα κόμμα κερδίσει έστω και μία απευθείας εκλογή υποψηφίου του, εξασφαλίζει την είσοδό του στο κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως συνολικού αποτελέσματος.

Οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν επίσης αυξημένη συμμετοχή φέτος σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου το 2019.

Οι προβλέψεις του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ZDF έκαναν λόγο για προσέλευση 73%, παρόμοια με την πρόβλεψη της Infratest Dimap για 74%.

Αντιθέτως, η συμμετοχή το 2019 ήταν μόλις 61,3%.

Οι πολιτειακές εκλογές θεωρούνται τεστ εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Σολτς ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του επόμενου έτους.

Βόιντκε: Κάναμε μια ανατροπή που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία 

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου και επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Ντιέτμαρ Βόιντκε μίλησε σε υποστηρικτές του στο Πότσνταμ λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης.

«Δουλέψαμε σκληρά τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Βόιντκε. «Αλλά είπαμε: «Θα νικήσουμε αυτόν τον αγώνα»».

Είπε ότι ο στόχος του κόμματος, «από την αρχή», ήταν να αποτρέψει το να στιγματιστεί το κρατίδιο με μια «μεγάλη καφέ σφραγίδα».

Το καφέ ήταν το κομματικό χρώμα του NSDAP του Αδόλφου Χίτλερ στη ναζιστική εποχή και το χρώμα χρησιμοποιείται ακόμη από πολλούς στη Γερμανία ως συνθηματικό για την ακροδεξιά.

 

Open Image Modal
Ο κυβερνήτης του Βρανδεμβούργου και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, SPD, για τις εκλογές του κρατιδίου Dietmar Woidke, κέντρο, φτάνει στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματος μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls στο Πότσνταμ της Γερμανίας, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Markus Schreiber)
via Associated Press

 

Ο Βόιντκε δήλωσε ότι είναι ακόμη απαραίτητο να επιδείξουμε προσοχή και να δούμε πώς εξελίσσεται η βραδιά και η καταμέτρηση και σημείωσε ότι ακόμη και τα δύο βασικά exit polls διαφέρουν ελαφρώς, λέγοντας: «Χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή».

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένα πράγμα είναι σαφές: Κάναμε μια ανατροπή που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία αυτής της πολιτείας», είπε.

Ο Βόιντκε είχε κάποια λόγια επαίνου για το κόμμα του: «Όπως τόσο συχνά στην ιστορία, οι Σοσιαλδημοκράτες είναι αυτοί που μπόρεσαν να σταματήσουν τους εξτρεμιστές στο δρόμο τους προς την εξουσία».

 

Πηγή: DW