Αρουραίοι εκπαιδεύονται προκειμένου να εντοπίζουν επιζώντες σεισμών κάτω από τα συντρίμμια. Τα μικρά τροκτικά μάλιστα φορούν μικροσκοπικά σακίδια, σε ένα καινοτόμο πρότζεκτ στο οποίο εργάζεται η ερευνήτρια Δρ. Ντόνα Κεν από τη Γλασκώβη.
Σύμφωνα με το Metro, μέχρι στιγμής επτά αρουραίοι έχουν εκπαιδευτεί και χρειάστηκαν μόλις δύο εβδομάδες για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους.
Σε πρώτη φάση χρησιμοποιούνται σακίδια πλάτης που περιέχουν μικρόφωνο και οι επιστήμονες στέλνουν τα τρωκτικά σε ψεύτικα συντρίμμια.
Στη συνέχεια, θα κατασκευαστούν ειδικά σακίδια που περιέχουν μικρόφωνα και εξοπλισμό βίντεο, καθώς και συσκευές εντοπισμού τοποθεσίας, για να επιτρέψουν στις ομάδες διάσωσης να επικοινωνούν με τους επιζώντες σε πραγματικούς σεισμούς.
Η Κεν, 33 ετών, βρίσκεται στο Μορογκότο της Τανζανίας, στην Ανατολική Αφρική, εδώ και ένα χρόνο, εδώ και ένα χρόνο, και συνεργάζεται με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό APOPO για το έργο που ονομάζεται Hero Rats.
Η νεαρή, που σπούδασε οικολογία στο Πανεπιστήμιο Στρατισίκλ πριν κάνει μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Στίρλινγκ, αρχικά ενδιαφερόταν για τη συμπεριφορά των πρωτευόντων.
Η Κεν εντυπωσιάστηκε από το πόσο γρήγορα μπορούν να μάθουν και να εκπαιδευτούν οι αρουραίοι και χαρακτήρισε λανθασμένη την αντίληψη ότι είναι επικίνδυνοι για την υγεία. Τους περιέγραψε ως «κοινωνικά» πλάσματα και πιστεύει ότι η δουλειά που γίνεται θα σώσει ζωές.
«Οι αρουραίοι θα μπορούσαν να μπουν σε μικρούς χώρους για να φτάσουν σε θύματα θαμμένα στα ερείπια. Δεν έχουμε βρεθεί ακόμα σε πραγματική κατάσταση, έχουμε μια εικονική τοποθεσία συντριμμιών. Όταν πάρουμε τα νέα σακίδια θα μπορούμε να ακούμε και να βλέπουμε πού είναι ο αρουραίος μέσα στα συντρίμμια. Έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε στα θύματα μέσω του αρουραίου», αναφέρει.
Όπως λέει, οι αρουραίου «είναι τόσο ευκίνητοι, είναι τόσο καλοί στο να κινούνται μέσα σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Είναι ιδανικοί για έρευνα και διάσωση. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι είναι βρώμικα και ανθυγιεινά. Τα φροντίζουμε, είναι κοινωνικά ζώα».
Οι σκύλοι έχουν χρησιμοποιηθεί για παρόμοιους σκοπούς, αλλά οι αρουραίοι φαίνεται να έχουν πλεονέκτημα λόγω του μικρού μεγέθους και της ευελιξίας τους.
«Είμαστε ο μόνος οργανισμός που εργάζεται με τροκτικά, υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί που εκπαιδεύουν σκύλους.
«Ελπίζουμε ότι θα σώσουν ζωές, τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ελπιδοφόρα», τονίζει η Κεν, η οποία ανέφερε ότι συνεργάζονται με μια ομάδα έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία.