Εκρυθμη η κατάσταση με τον κορονοϊό, γεμίζουν ασθενείς τα νοσοκομεία

Φόβοι για νέα εκτίναξη των κρουσμάτων, κατηγορηματικό «όχι» στο κλείσιμο σχολείων.
Open Image Modal
Eurokinissi

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Μιλάμε για μία μαύρη εικόνα. Είμαστε απογοητευμένοι γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα».

Με αυτά τα δραματικά λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί με τις αυξανόμενες νοσηλείες ασθενών Covid ο διευθυντής της νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαυτούρας.

«Η υποστελέχωση είναι τραγική. Δεν μπορεί ένας γιατρός να εξυπηρετεί 80 ασθενείς. Τώρα η κατάσταση είναι ένας γιατρός για 120 ασθενείς με κορονοϊό. Είναι μια εικόνα μαύρη και αδιέξοδη. Οι ασθενείς δεν μπορεί να νιώθουν ασφαλείς», κατήγγειλε στην ΕΡΤ ο κ. Χαυτούρας.

«Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Δεν έγινε τίποτα. Τώρα βλέπουμε τις τραγικές συνέπειες. Το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει. Ουσιαστικά έχει κλείσει. Είχαμε πει ότι θα βάλουμε “ταβάνι” στους 70 ασθενείς με κορονοϊό και τώρα πήγαμε στους 120, συν 8 που είναι στις ΜΕΘ».

Οπως δήλωσε ο κ. Χαυτούρας, μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους άλλους ασθενείς, η κατάσταση των οποίων είναι επιβαρυμένη. «Ο κόσμος είναι εγκαταλειμμένος. Φαίνεται ότι η Πολιτεία δεν κάνει κάτι ουσιαστικό, αλλά κοιτάει αδιάφορα».

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο ιατρός, το νοσοκομείο του Βόλου περνάει την πανδημία του κορονοϊού χωρίς να έχει πνευμονολόγο. «Η κατάσταση είναι τραγική. Θα χάσουμε κόσμο. Πρέπει να μεταφερθούν άμεσα κάποιοι άλλοι ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Έχουμε πρόβλημα και με το οξυγόνο. Οι εγκαταστάσεις οξυγόνου δεν είχαν σχεδιαστεί για μια απέραντη μονάδα αυξημένης φροντίδας, μια απέραντη μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όλο το τριήμερο το οξυγόνο έπεφτε και χτυπούσε συναγερμός».

Μάλιστα, επισήμανε, ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο είχανε στο νοσοκομείο Βόλου πέντε διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και όπως κατέληξε, «οι ασθενείς είναι χωρίς ελπίδα».

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ηπειρο, ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

Φόβους για το πως θα κυλήσει η σημερινή εφημερία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εκφράζουν και οι γιατροί της Ηπείρου, μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην περιοχή. Στις 20 ανέρχονται οι εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο, ενώ ανοίγει και δεύτερη μονάδα εντατικής ώστε να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά.

Open Image Modal
Eurokinissi

Η καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, Μαρία Κωνσταντή, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας ακόμη και με επιστράτευση γιατρών και επίταξη ιδιωτικών κλινικών όπου χρειαστεί.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Ιωαννίνων και γιατρός του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αθανάσιος Κωνσταντινίδης, από την πλευρά του έκανε λόγο για αγώνα ζωής που δίνουν οι ασθενείς στις μονάδες covid, αντιμετωπίζοντας πληθώρα συμπτωμάτων από δύσπνοια έως και υψηλούς πυρετούς, και όπως τόνισε κάποιοι εξ αυτών δεν τα καταφέρνουν.

Αυξάνεται η πίεση και στην Κοζάνη

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού, σε ένα 24ωρο, είχαμε και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Στα όριο του κινείται το σύστημα υγείας στο Μαμάτσειο νοσοκομείο, καθώς δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση των τελευταίων εβδομάδων.

Η απλή κλινική covid αλλά και η ΜΕΘ έχουν γεμίσει, και ήδη έγιναν και διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Συνολικά στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 65 ασθενείς, που είτε έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό ή χαρακτηρίζονται ως ύποπτα περιστατικά.

Open Image Modal
Eurokinissi

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε για χθες Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 ο ΕΟΔΥ, στην Κοζάνη εντοπίστηκαν τα 245, από τα συνολικά 346 κρούσματα στη Δυτική Μακεδονία. 

Την υψηλή θετικότητα στην ΠΕ Κοζάνης, δείχνουν και τα rapid tests. Τη Δευτέρα  σε ελέγχους που υποβλήθηκαν 411 πολίτες, θετικοί στον κορονοϊό διαγνώστηκαν 52, με διάμεση ηλικία τα 30 έτη και το ποσοστό θετικότητας να φτάνει το 12,6%.

Φόβοι για 10.000 κρούσματα

Mια εφιαλτική πρόβλεψη, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 8.000 κρούσματα, έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

«Υπάρχουν περιοχές που είναι σε ισχυρή δυναμική εξάπλωσης. Αυτές οι περιοχές δίνουν σταθερά πάνω από 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό. Αυτές οι περιοχές είναι η Βόρεια Ελλάδα, τα Ιωάννινα, η Θεσσαλία (Λάρισα, Βόλος) και τέσσερις περιοχές στην Πελοπόννησο», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως στην πρωτεύουσα την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που φτάνει στο 60%-65%, κάτι που σημαίνει πως το ερχόμενο πενθήμερο στην Αττική μπορούν να καταγραφούν περισσότερα από 1.550 κρούσματα την ημέρα.

Open Image Modal
Eurokinissi

«Σήμερα θα μπορεί να ξεπεράσουμε τα 8.000 κρούσματα», ανέφερε. Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό, ανέφερε πώς η αναλογία στα νοσοκομεία μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων είναι 4 προς 1 και η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι περίπου στο 89%. Εικόνα που αποτυπώνει τα αποτελέσματα των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου.

«Το επόμενο 15ήμερο, είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας και τη διασπορά της πανδημίας» είπε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, προβλέποντας για την πορεία της πανδημίας πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί λέγοντας πως ίσως δούμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 9.000 ή ακόμα και τα 10.000.

Γκάγκα: Εκρυθμη η κατάσταση

Η αναπληρώτρια Υυουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επισκέφθηκε το νοσοκομείο του Βόλου, προκειμένου να δει από κοντά την «εφιαλτική» - όπως την περιγράφουν οι γιατροί - κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Στις σύντομες δηλώσεις της, η κ. Γκάγκα, τόνισε ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη, γίνονται προσλήψεις στο χώρο της υγείας και θα γίνουν και άλλες, ενώ υποστήριξε με έμφαση, ότι δεν θα μείνει κανείς χωρίς περίθαλψη.

«Το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί πολύ αυτά τα δύο χρόνια με περισσότερες μονάδες με περισσότερο προσωπικό. Ομως ένα σύστημα υγείας, που είναι φτιαγμένο για να 2.000 εισαγωγές την ημέρα και ξαφνικά έχει 300-400 παραπάνω, υπάρχει επομένως πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στην αντιμετώπιση της κατάστασης».

Open Image Modal
Eurokinissi

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα γίνουν προσλήψεις η κ. Γκάγκα τόνισε, πως γίνονται συνεχώς προσλήψεις όχι μόνο σε ιατρικό, αλλά και σε νοσηλευτικό προσωπικό. «Εχουν γίνει προκηρύξεις για πολλές μόνιμες θέσεις, πάνω από 2.500 σε γιατρούς, αυτό το διάστημα, υπάρχουν και προκηρύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και προκηρύξεις για επικουρικό προσωπικό. Υπάρχει πρόθεση και απόφαση να βοηθήσουμε τον δημόσιο τομέα, όπως να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας. Σε μια φάση, που έχουμε έκτακτες ανάγκες, υπάρχουν έκτακτες λύσεις. Ο,τι χρειάζεται γίνεται… ήδη μετακινούνται γιατροί από άλλες περιοχές, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη και ό,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει».

Καμία συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων

«Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων» διεμήνυσε, στο μεταξύ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την εκπαιδευτική κοινότητα για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Οπως ανέφερε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Max FM, κλειστά είναι μόλις έξι τμήματα, επί συνόλου περίπου 80.000, ενώ το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)