Σε έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού αποδίδεται από τις ρωσικές αρχές η φωτιά και η συνακόλουθη κατάρρευση μέρους της Γέφυρας Κερτς, στην χερσόνησο της Κριμαίας που είναι και η μόνη που την συνδέει με τα εδάφη της Ρωσίας.
Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τρία άτομα, εκτιμάται πως ήταν επιβαίνοντες σε όχημα που ήταν πάνω στην γέφυρα την ώρα της έκρηξης..
Η στρατηγική σημασία της γέφυρας εν καιρώ πολέμου είναι μεγάλη καθώς αποτελεί βασική οδό για την μεταφορά στρατιωτών και πολεμικού υλικού από την Ρωσία στην Κριμαία και από εκεί στην Νότια Ουκρανία.
Κατά συνέπεια η ζημιά είναι ανυπολόγιστη σε αυτή τη φάση όχι μόνο οικονομικά αλλά και σε ό,τι αφορά τα πολεμικά σχέδια του Κρεμλίνου. Προβλήματα όμως εκτιμάται πως θα αντιμετωπίσουν και οι κάτοικοι της περιοχής λόγω πιθανών καθυστερήσεων στην αποστολή πετρελαίου και βασικών αγαθών.
Η γέφυρα, μήκους 19χλμ. εξυπηρετούσε, όπως αναφέρει το Reuters, οχήματα και τρένα και τα δύο τμήματα που κατέρρευσαν αποτελουν μέρος του αυτοκινητόδρομου σε ένα από τα δύο ρεύματα.
Η κυκλοφορία φυσικά έχει διακοπή στο ένα ρεύμα ενώ τα δρομολόγια των τρένων θα αρχίσουν ξανά μετά τις 8 το βράδυ απόψε.
Ευθύνες στο Κίεβο που πανηγυρίζει
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντιμίρ Κονταντίνοφ κατηγόρησε του «ουκρανούς βάνδαλους» και σε σχόλιο του στο Telegram αναφέρει: ”Στα 23 χρόνια που ήταν επικεφαλής, δεν κατάφεραν να χτίσουν κάτι άξιο προσοχής στην Κριμαία, αλλά κατάφεραν να καταστρέψουν τη ρωσική γέφυρα. Αυτό είναι το καθεστώτος του Κιέβου αυτό είναι το ουκρανικό κράτος. Ο θάνατος και η καταστροφή είναι το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν”.
Σημείωσε δε πως οι εργασίες αποκατάστασης αρχίζουν από σήμερα.
Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το περιστατικό ωστόσο πανηγυρίζει με πρώτο τον σύμβουλο του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ που σε ανάρτησή του στου Τwitter αναφέρει ”Κριμαία, η γέφυρα, η αρχή. Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, όλα όσα έχουν καταληφθεί από την Ρωσία πρέπει να ανακτηθούν”.
Η εκπρόσωπος του Υπ.Εξωτερικών, Μαρία Ζαζάροβα σχολίασε πως η αντίδραση του Κιέβου αποκαλύπτει την ”τρομοκρατική του φύση’.
Πώς πέρασε τον έλεγχο το φορτηγό με τα εκρηκτικά;
Στο μεταξύ ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν διέταξε την διεξαγωγή έρευνας για την περιστατικό και όπως είπε, σύμφωνα με το BBC ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ συστήνεται κυβερνητική επιτροπή που αφενός θα διαλευκάνει τα αίτια της καταστροφής και αφετέρου θα μεριμνήσει για την άμεση αποκατάσταση.
Σύμφωνα με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπής (NAC) της Ρωσίας: ”Σήμερα στις 06:07 στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας από την πλευρά της χερσονήσου Ταμάν, ένα φορτηγό ανατινάχθηκε, προκαλώντας την ανάφλεξη επτά δεξαμενών καυσίμων ενός σιδηροδρομικού τρένου που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας”.
Το Russia Today πως ήδη διερευνάται πώς ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά κατάφερε να έχε πρόσβαση στην Γέφυρα Κερτς τονίζοντας πως σύμφωνα με τις αρχές στην είσοδο της γέφυρας υπάρχουν μηχανήματα ανίχνευσης εκρηκτικών που έχουν την δυνατότητα να ”εντοπίσουν” ακόμη και παρελθούσα παρουσία επικίνδυνων ουσιών σε διάστημα έως 60 ημερών.
Οι δε αρχές υπερηφανεύονταν πως η ”η μεγαλύτερη γέφυρα στην Ευρώπη” είναι και ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα μέρη.
Ένας ειδικός σε εκρηκτικά είπε στο BBC ότι η φωτιά πιθανότατα δεν προκλήθηκε από πύραυλο. «Η έλλειψη προφανούς ζημιάς από έκρηξη/θρυμματισμό στο οδόστρωμα υποδηλώνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε όπλο που παραδόθηκε από αέρα», είπε. Είπε ότι είναι πιθανό να πρόκειται για «μια καλά σχεδιασμένη επίθεση από το κάτω μέρος της γέφυρας».
Γέφυρα ”σύμβολο” της προσάρτησης της Κριμαίας
Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε μετά την προσάρτηση της Χερρονήσου από την Μόσχα και κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια, εγκαινιάστηκε το 2018 από τον ίδιο τον Πούτιν και τους τελευταίους μήνες είναι βασική οδός μεταφοράς ρωσικού στρατιωτικού υλικού και στρατιωτών στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία.
Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο και εν καιρώ ειρήνης.
Για το Κίεβο βέβαια αποτελεί ένα μισητό σύμβολο, συνεχής υπενθύμιση της προσάρτησης της Κριμαίας.
Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.
Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες όπως αυτή σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.
Πηγές: Reuters, BBC, Associated Press, Russia Today