Έκρηξη γέφυρας στην Κριμαία: Πρόβλημα ο ανεφοδιασμός ρωσικού στρατού και κατοίκων της περιοχής

Τι θα γίνει με την μεταφορά στρατιωτών και πολεμικού υλικού αλλά και με την μεταφορά αγαθών στους κατοίκους της χερσονήσου.
|
Open Image Modal
Stringer . via Reuters

H κατάρρευση λόγω έκρηξης μέρους της Γέφυρας Κέρτς στην Κριμαία που ενώνει την αποκομμένη χερσόνησο με την Ρωσία, που την προσάρτησε το 2014, συνιστά ένα διπλό μείζον πρόβλημα για την Μόσχα που αφορά την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Κρεμλίνου αλλά και την ροή προμηθειών όχι μόνο στα στρατεύματα αλλά και στους κατοίκους της περιοχής. 

Η γέφυρα-σύμβολο της προσάρτησης, μισητό για τους Ουκρανούς αλλά λόγος υπερηφάνειας για τη Μόσχα ως ”η μεγαλύτερη της Ευρώπης” μήκους 19χλμ., αποτελεί από τον περασμένο Φεβρουάριο που έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την κύρια οδό μεταφοράς στρατιωτών και στρατιωτικού υλικού από τα ρωσικά εδάφη στη Κριμαία και από εκεί  στις κατεχόμενες περιοχές της Νοτίου Ουκρανίας. 

Σημειώνεται πως κατέρρευσαν δύο τμήματα του αυτοκινητόδρομου.

Αποκαταστάθηκε η περιορισμένη κίνηση των οχημάτων στις λωρίδες που δεν καταστράφηκαν από την πρωινή έκρηξη στη Γέφυρα της Κριμαίας ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών είχε ανακοινώσει ότι η οδική κίνηση των οχημάτων θα αποκατασταθεί σύντομα στις λωρίδες της Γέφυρας της Κριμαίας που δεν έπαθαν καταστροφές από την έκρηξη που έγινε σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, η κίνηση θα είναι περιορισμένη στη διέλευση της γέφυρας προς εναλλακτικές κατευθύνσεις.

Ήδη ανακοινώθηκε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται στις περιοχές Μικολάιβ, Κρίβι Ριχ και Ζαπορίζια στα νότια της Ουκρανίας θα μπορούν να λάβουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται μέσω των χερσαίων και των ναυτικών διαδρόμων που υπάρχουν. 

Αναμφίβολα βέβαια, θα υπάρξει σοβαρή καθυστέρηση στην μεταφορά και παραλαβή τους αφού οι διαδικασίες αυτές απαιτούν πλέον πολύ περισσότερο χρόνο  και αυτό μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις πολεμικές επιχειρήσεις της Μόσχας σε μια  περίοδο μάλιστα που οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται και κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Επίσης, οι χερσαίες αυτές διαδρομές εκτός από χρονοβόρες είναι και επικίνδυνες αφού τα κονβόι μπορεί να γίνουν στρατιωτικός στόχος. 

Παράλληλα, υπάρχει το ζήτημα της αποστολής αγαθών για τους κατοίκους της Κριμαίας. 

Οι τοπικές αρχές έκαναν αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με το τι σημαίνει η κατάρρευση μέρους της γέφυρας για τους κατοίκους και την ικανότητά τους να προμηθεύονται αγαθά .  

Ο επικεφαλής της Σεβαστούπολης, σύμφωνα με το Associated Press, αρχικά ανακοίνωσε την απαγόρευση των πωλήσεων καυσίμων αυτοκινήτων σε δοχεία και είπε ότι οι πωλήσεις ειδών παντοπωλείου θα περιοριστούν στα 3 κιλά ανά άτομο για να αποφευχθούν αγορές πανικού λόγω ανησυχιών για εξάντληση των προμηθειών, αλλά στην συνέχεια είπες πως δεν θα υπάρξουν περιορισμοί.

Ταυτόχρονα, προσπάθησε να καθησυχάσει τους κατοίκους, επιμένοντας ότι δεν ήταν αποκομμένοι από την ηπειρωτική χώρα. ”Υπάρχουν χερσαίοι διάδρομοι μέσω των νέων εδαφών και η διέλευση των πορθμείων κοντά στη γέφυρα της Κριμαίας έχει αρχίσει να λειτουργεί”, είπε.

Επίσης, όμως η Κριμαία  αποτελεί και έναν εξαιρετικά δημοφιλή τουριστικό προορισμό με ρώσους τουρίστες να απολαμβάνουν τον ήλιο και την θάλασσα όλο τον χρόνο. 

Ο Σύνδεσμος των Ρωσικών Τουριστικών Γραφείων υπολόγισε ότι περίπου 50.000 τουρίστες βρίσκονταν στην Κριμαία για διακοπές την ώρα της έκρηξης.

Ο επικεφαλής του κορυφαίου φορέα τουρισμού της Ρωσίας, Ίλια Ουμάνσκιδήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις  μεταξύ χερσονήσου και ηπειρωτικής Ρωσίας είχαν ήδη αρχίσει ξανά λίγες ώρες μετά την έκρηξη  αλλά παραδέχτηκε ότι όσοι επιδιώκουν να εισέλθουν στην Κριμαία τις επόμενες ημέρες θα δυσκολευτούν.