ΕΚΤ: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων υπό τον φόβο της εκτεταμένης ύφεσης στην ΕΕ

Το βασικό επιτόκιο παραμένει στο 4%, το υψηλότερο από την κυκλοφορία του ευρώ το 1999, μετά από ένα σερί 10 αυξήσεων τον τελευταίο χρόνο.
|
Open Image Modal
,
Eurokinissi

Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ από την Αθήνα, όπου βρίσκεται.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματά τον σκληρό κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων, την μεγαλύτερη από την έναρξη του ευρώ, εν μέσω φόβων για ύφεση στις οικονομίες της Ευρωζώνης με την Γερμανία να εμφανίζεται πιο εκτεθειμένη.

 

Με μια απόφαση που περίμεναν με αγωνία οι χρηματοπιστωτικές αγορές, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 4% -το υψηλότερο από την κυκλοφορία του ευρώ το 1999-  μετά από ένα σερί 10 αυξήσεων τον τελευταίο χρόνο.

Με τον πληθωρισμό να είναι διπλάσιος από το 2% του στόχου της κεντρικής τράπεζας, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μειωθεί η αύξηση των τιμών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, που παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,5 %, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης, που προσφέρει πίστωση μίας ημέρας στις τράπεζες, έμεινε στο 4,75%.

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός πιέζει

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρεται, ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός και για πάρα πολύ καιρό ακόμη, ωστόσο μειώθηκε αισθητά τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δηλώνει ότι παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του, να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία τής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Το σημερινό φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων αποφασίστηκε μετά την περαιτέρω επιβράδυνση των δύο κύριων δεικτών τιμών της Ευρωζώνης και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών για τα 20 κράτη μέλη, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς ο ακριβότερος δανεισμός συμπιέζει τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ωστόσο, αρκετά από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν διαμηνύσει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%.

Ενώ αρκετοί προειδοποιούν για περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη σε περίπτωση που η ένταση στη Μέση Ανατολή μεταφερθεί στις τιμές τής ενέργειας, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν μειώσεις των επιτοκίων πριν από το επόμενο φθινόπωρο.

Λαγκάρντ: Να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας από την Αθήνα απηύθυνε νέο κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης λόγω της αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.

«Μια πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να επηρεάσει επίσης αρνητικά την ανάπτυξη της ευρωζώνης», πρόσθεσε. 

«Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία και η τραγική σύγκρουση που πυροδοτήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού ρίσκου» ανέφερε η Λαγκάρντ.

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για το μέλλον της οικονομίας και να ασκήσει περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στην οικονομία». 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε και την ύπαρξη σημαντικών ρίσκων στο μέτωπο του πληθωρισμού. Όπως είπε η άνοδος του κόστους της ενέργειας και των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Και οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν άμεσα υψηλότερα τις τιμές της ενέργειας και να καταστήσουν πιο αβέβαιο το μεσοπρόθεσμο outlook.

«Ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματική κρίση μπορούν επίσης να είναι παράγοντες αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων περισσότερο από ό,τι περιμένουμε» κατέληξε.

Πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ