Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Εκφράστηκαν ανησυχίες ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί το καλοκαίρι.
|
Open Image Modal
Οι παλάμες ενός ασθενούς με ευλογιά πιθήκου από τη Λότζα, μια πόλη που βρίσκεται εντός της Ζώνης Υγείας Κατάκο-Κόμπε, φαίνονται κατά τη διάρκεια μιας έρευνας υγείας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1997.
Brian W.J. Mahy/CDC/Handout via REUTERS./File Photo

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε την Παρασκευή έκτακτη συνάντηση για να συζητηθεί η ευλογιά των πιθήκων, μια ιογενή λοίμωξη που είναι πιο κοινή στη δυτική και κεντρική Αφρική, αφού περισσότερα από 100 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Ευρώπη.

Σε αυτό που η Γερμανία περιέγραψε ως το μεγαλύτερο ξέσπασμα στην Ευρώπη, τα κρούσματα έχουν πλέον επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον πέντε χώρες - Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ιταλία - καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους και συνήθως διαδίδεται μέσω στενής επαφής. Καθότι σπάνια έχει εξαπλωθεί εκτός Αφρικής, αυτή η αύξηση κρουσμάτων έχει προκαλέσει ανησυχία.

Η επιτροπή που θα συνεδριάσει είναι η Στρατηγική και Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ για τους Μολσυματικούς Κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιδημία ή πανδημία, η οποία παρέχει συμβουλές στον Οργανισμό σχετικά με τους κινδύνους μόλυνσης που μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την παγκόσμια υγεία.

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε παράλληλα σήμερα πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην Ευρώπη, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς», τόνισε ο Κλούγκε.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική.

Σήμερα πολλά ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν και στην Ολλανδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την κυβερνητική υπηρεσία υγείας.

Ο επικεφαλής Υγείας της Πολιτείας της Βικτόρια στην Αυστραλία αναφέρει: «Είναι μια ασθένεια που απαντάται συνήθως στη δυτική και κεντρική Αφρική. Οι περιπτώσεις εκτός αυτών των περιοχών ήταν πολύ σπάνιες διεθνώς. Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα ενώ η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω στενής επαφής, είτε μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων». «Έχουμε τακτικές συναντήσεις για να παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση και να έχουμε σωστή πληροφόρηση μεταξύ της Κομισιόν, του ECDC και των κρατών μελών» λέει οι εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Στεφάν ντε Κερσμάιερ.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν αναμένουν ότι το ξέσπασμα θα εξελιχθεί σε πανδημία όπως η COVID-19, δεδομένου ότι ο ιός δεν εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο ο SARS-COV-2.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως μια ήπια ιογενής νόσος, που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα πυρετού καθώς και από ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα.

«Τα δεδομένα που έχουμε για αυτό είναι ότι σκοτώνει περίπου το ένα τοις εκατό. Φυσικά, και αυτό είναι αρκετό, αλλά προέρχεται από τα δεδομένα του Αφρικανικού πληθυσμού» λέει ο Πάτρικ Σοντζενς, υπεύθυνος Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής στην Αμβέρσα.

«Με αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αυτή είναι η μεγαλύτερη και πιο διαδεδομένη επιδημία ευλογιάς των πιθήκων που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην Ευρώπη», δήλωσε η ιατρική υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας, η οποία εντόπισε το πρώτο κρούσμα στη χώρα την Παρασκευή.

Ο Φαμπιάν Λέεντερτς, από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, περιέγραψε το ξέσπασμα ως επιδημία.

″Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο αυτή η επιδημία να διαρκέσει πολύ. Τα κρούσματα μπορούν να απομονωθούν καλά μέσω του εντοπισμού επαφών και υπάρχουν επίσης φάρμακα και αποτελεσματικά εμβόλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν είναι απαραίτητο”, είπε.