Μετά την εκταμίευση παίρνουν σειρά οι εκκρεμότητες σε ασφαλιστικό σύστημα, τραπεζική διακυβέρνηση και ενέργεια

Οι εκκρεμότητες σε ασφαλιστικό σύστημα, τραπεζική διακυβέρνηση και ενέργεια
Open Image Modal
HENGELO, NETHERLANDS - MAY 22: Lawrence Clarke of Great Britain waits in the starting block in the 110m Hurdles Men during the AA Drink FBK Games held at the FBK Stadium on May 22, 2016 in Hengelo, Netherlands. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos via Getty Images

Τυπικά η πρώτη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή με το κλείσιμο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την εκταμίευση της δόσης των 7,5δις ευρώ, η οποία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να μπει στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πριν προλάβει όμως να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του επικαιροποιημένου μνημονίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες υλοποίησης ενός μακρύ καταλόγου προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα το επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων οι οποίες αφορούν του εξής τομείς:

Ι. Ασφαλιστικό σύστημα

Θα πρέπει να ολοκληρώσει την εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μέσω : (i) της κατάργησης της δυνατότητας που έχουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων (ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί του ΟΑΕΕ). (ii) τηw κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπει χαμηλότερες εισφορές για την υγεία (iii) την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμές των πλασματικών ετών ασφάλισης

II. Τραπεζική διακυβέρνηση

Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 (βασικό παραδοτέο), το ΕΤΧΣ με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου θα ολοκληρώσει την αναθεώρηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών στις οποίες εφαρμόζονται οι RFAs. Η αναθεώρηση αυτή θα είναι σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές.

III. Ενέργεια

Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 θα πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου, (i) ΡΑΕ (η ρυθμιστική αρχή ενέργειας) θα εκδώσει τιμολόγια διανομής φυσικού αερίου και μεταφοράς, (ii) η νομοθεσία θα πρέπει να τροποποιηθεί, διευκολύνοντας περαιτέρω τη διαδικασία διαχωρισμού και (iii) οι αρχές θα ολοκληρώσουν την αναθεώρηση του προγράμματος αποδέσμευσης φυσικού αερίου, τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών και την ουσιαστική αύξηση των διαθέσιμων ποσοτήτων (βασικό παραδοτέο).

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του στόχου της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να περάσει την απαιτούμενη νομοθεσία για τη μεταφορά του σχεδιασμού της αγοράς υψηλού επιπέδου τον Ιούνιο του 2016 (βασικό παραδοτέο)

Να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία για ETMEAR ή / και τη δομή των ΑΠΕ με παράλληλη τήρηση των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, της οποίας η Ελληνική Δημοκρατία κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, θα επιτρέψει την πώληση τουλάχιστον 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, τον Ιούλιο του 2016 με την αντίστοιχη διαδικασία υποβολής προσφορών για να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2016 (βασικό παραδοτέο) .

Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, το Δημόσιο θα εξουσιοδοτήσει τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ να διαπραγματευτεί με πλήρη οικονομικά ευελιξία τα τιμολόγια των καταναλωτών.

Η ΔΕΗ θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με όλους τους πελάτες της, με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.

IV. ιδιωτικοποιήσεις

Η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2016, με τα θεσμικά όργανα (α) θα πρέπει να συμφωνήσει τις υποψηφιότητες του Εποπτικού Συμβουλίου το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι Αρχές θα μεταφέρουν στο νέο Ταμείο μια δεύτερη ομάδα ΔΕΚΟ που θα συμφωνηθεί από κοινού με τους θεσμούς

Οι Αρχές θα επικυρώσουν στη Βουλή τη συμφωνία αγοράς μετοχών για το Ελληνικό, το συντομότερο δυνατό μετά την υπογραφή του επικαιροποιημένου μνημονίου και το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου του 2016

Οι αρχές θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, και θα υιοθετήσουν τη νομοθεσία, αν χρειάζεται μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 για την ενίσχυση της ΥΠΑ σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΚ και των άλλων ενδιαφερόμενων φορέων και εμπειρογνωμόνων.

Στο ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει η Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και των τριών κάθετων αξόνων.

Η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τον Αύγουστο να μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο

Πέρα από όλα τα παραπάνω που η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει έως το Σεπτέμβριο, το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι στο φορολογικό σύστημα.

Και αυτά τα προαπαιτούμενα είναι πολλά και ιδιαίτερα δύσκολα και αφορούν:

  1. Φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων. Όλες οι φοροαπαλλαγές θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο έως το τέλος Ιουνίου του 2016, ώστε στη συνέχεια να καταργηθούν όσες είναι αναποτελεσματικές ή άδικες.
  2. Φορολογικοί Κώδικες. Έως το Σεπτέμβριο του 2016 ( βασικό παραδοτέο Ιανουαρίου 2017) θα πρέπει να προχωρήσει η απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και η συμβατότητά του με τις διατάξεις του φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές μικρών επιχειρήσεων οι οποίες εξαιρούνται από τον ΦΠΑ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναμορφωθεί ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να περιλαμβάνει τις αλλαγές στις διαδικασίες πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων οφειλετών. Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα απαιτείται κωδικοποίηση και απλοποίηση των κανόνων ΦΠΑ .
  3. Φόροι περιουσίας. Έως τον Ιούνιο του 2016 θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντικατάσταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών από εμπορικές αξίες από τον Ιούνιο του 2017 ( η εφαρμογή τους).
  4. Άμεσες κατασχέσεις. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει την άμεση ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για οφειλέτες οι οποίοι δεν πληρώνουν ρυθμισμένες οφειλές ή δημιουργούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα φέρουν πρόσθετα έσοδα έως και 0,5% του ΑΕΠ ή κοντά στα 900 εκατ. ευρώ έως το 2018.
  5. Μετάβαση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από την 1η Ιανουαρίου 2017. Στο σημείο αυτό οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία θέτοντας μια σειρά από βασικά παραδοτέα προαπαιτούμενα από τον Ιούλιο 2016. Τότε θα πρέπει να οριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να επιβλέπει τις διαδικασίες μετάβασης στην Ανεξάρτητη -πλέον -Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
  6. Αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο απαιτεί να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2016 η νομοθεσία για την αύξηση των πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα και τη μείωση της χρήσης των μετρητών.
  7. Αύξηση της ορίου για εξαίρεση από ΦΠΑ. Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να αυξηθεί και το όριο προκειμένου επαγγελματίες και επιχειρήσεις να τύχουν εξαίρεσης από τον ΦΠΑ. Το νέο όριο ετήσιου τζίρου θα αυξηθεί στα 25.000 ευρώ από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα.
  8. Αδήλωτες καταθέσεις. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει τη δυνατότητα εθελοντικής αποκάλυψης , χωρίς όμως «αμνηστευτικές διατάξεις» σε συνδυασμό με διασταυρώσεις στοιχείων και υποβολή αιτημάτων παροχής στοιχείων από το εξωτερικό.
  9. Μεγάλοι οφειλέτες. Οι δανειστές ζητούν τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τους μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου και παράλληλα να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και τις πιθανότητες αποπληρωμής των χρεών τους ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
  10. Είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών από τη Φορολογική Διοίκηση. Το σχέδιο με διάφορα ενδιάμεσα στάδια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.