Έκθεση "Καλώς ήρθατε στην κόλαση": Οι ισραηλινές φυλακές που έγιναν "στρατόπεδα βασανιστηρίων" για Παλαιστινίους

55 πρώην κρατούμενοι αφηγούνται. Η έρευνα της ισραηλινής ΜΚΟ B’Tselem καταγράφει «Καθημερινή σωματική και ψυχική βία, ταπείνωση, στέρηση ύπνου...οι άνθρωποι λιμοκτονούν».

Οι ισραηλινές φυλακές έχουν μετατραπεί σε «στρατόπεδα βασανιστηρίων» για χιλιάδες Παλαιστίνιους. «Συνεχής κακοποίηση, καθημερινή βία, σωματική και ψυχική βία, ταπείνωση, στέρηση ύπνου, οι άνθρωποι λιμοκτονούν».

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η έκθεση της ισραηλινής ΜΚΟ B’Tselem («Κατ’ Εικόνα», που εστιάζει την δράση της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Καλώς ήρθατε στην κόλαση» (εδώ όλη η έκθεση σε μορφή pdf).

Η έρευνα της οργάνωσης επικεντρώνεται στις συνθήκες κράτησης και τις κακοποιήσεις κρατουμένων Παλαιστινίων κυρίως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Όπως τονίζεται, οι κρατούμενοι που συχνά παρέμεναν αρκετό καιρό στις φυλακές χωρίς καν να τους απαγγελθούν κατηγορίες υφίστανται συνεχής «κακομεταχείριση και βασανιστήρια» και μάλιστα με «συστηματικό», οργανωμένο τρόπο.

 

Μαρτυρίες 55 πρώην φυλακισμένων αποκάλυψαν πως εφαρμόζονται «απάνθρωπες συνθήκες», όπως τονίζει έκθεση της ΜΚΟ: πάνω από δέκα κέντρα κράτησης έχουν μετατραπεί σε «de facto στρατόπεδα βασανιστηρίων».

Οι μαρτυρίες αυτές «δείχνουν καθαρά πως εφαρμόζεται συστηματική, θεσμική πολιτική επικεντρωμένη στην κακομεταχείριση και στα βασανιστήρια όλων των παλαιστινίων φυλακισμένων που κρατούνται στο Ισραήλ», υπογράμμισε η B’Tselem, οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1989, μετά την πρώτη Ιντιφάντα.

Πρώην κρατούμενοι αναφέρθηκαν σε «συχνές, εξαιρετικά άγριες κι αυθαίρετες βιαιότητες, σεξουαλικές επιθέσεις, ταπεινώσεις κι εξευτελισμούς, εσκεμμένες στερήσεις τροφής, καταναγκαστικές συνθήκες υγιεινής και στερήσεις ύπνου», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

 

Όπως επισημαίνει το BBC σε σχετικό ρεπορτάζ (Blindfolded, bound and beaten: Palestinians tell of Israeli jail abuse - Με δεμένα μάτια, δεμένοι και ξυλοκοπημένοι: Παλαιστίνιοι μιλούν για την κακοποίηση στις ισραηλινές φυλακές), μετά την 7η Οκτωβρίου ο αριθμός των παλαιστινίων κρατουμένων έχει διπλασιαστεί σε περίπου 10.000.

Οι φυλακές του Ισραήλ -με ορισμένες να διοικούνται από τον στρατό και άλλες από τη σωφρονιστική υπηρεσία της χώρας- έχουν κατακλυστεί. Ξεχειλίζουν απο κρατούμενους, με τα κελιά να «φιλοξενούν» ακόμη και 12 άτομα αν και είναι σχεδιασμένα για έξι.

Η έκθεση του B’tselem περιγράφει υπερπλήρη, βρώμικα κελιά, όπου ορισμένοι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται στο πάτωμα, μερικές φορές χωρίς στρώματα ή κουβέρτες.

 

Μερικοί κρατούμενοι συνελήφθησαν αμέσως μετά τις επιθέσεις της Χαμάς. Άλλοι συγκεντρώθηκαν στη Γάζα καθώς ξεκίνησε η εισβολή του Ισραήλ ή συνελήφθησαν στο Ισραήλ ή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Μας ξυλοκοπούσαν άγρια 20 αστυνομικοί και τραβούσαν βίντεο

Ο Φιράς Χασσάν, ήταν ήδη στην φυλακή τον περασμένο Οκτώβριο κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ. Κρατείτο υπό καθεστώς «διοικητικής κράτησης», ένα μέτρο που δίνει την δυνατότητα στο Τελ Αβιβ οι ύποπτοι να κρατούνται, λίγο πολύ, επ′ αόριστον, χωρίς να τους απαγγέλλεται κάποια κατηγορία. Σε γενικές γραμμές το μέτρο αυτό έχει εφαρμοστεί σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Παλαιστινίων που έπεσαν στα χέρια των αρχών.

Το Ισραήλ λέει ότι πως το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Η νομική κοινότητα το αμφισβητεί.

Ο Χασάν λέει ότι είδε με τα μάτια του πόσο γρήγορα οι συνθήκες στην φυλακή επιδεινώθηκαν μετά τις 7η Οκτωβρίου.

 

«Η ζωή άλλαξε τελείως», είπε στο BBC, ενώ πλέον βρισκόταν σε ένα χωριό της Δυτικής Όχθης νότια της Βηθλεέμ. «Χαρακτήρισα αυτό που συνέβη ως ’’τσουνάμι’’».

Ο Χασάν μπαινοβγαίνει στη φυλακή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990  δύο φορές κατηγορούμενος για συμμετοχή στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, μια ένοπλη ομάδα που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ και αρκετές χώρες της Δύσης . Δεν κρύβει το παρελθόν του και λέει πως στο παρελθόν ήταν «ενεργός».

Εξοικειωμένος με την σκληρότητα της ζωής στη φυλακή, λέει πάντως πως  τίποτα, από όσα είχε ζήσει ως κρατούμενος του Ισραήλ στον παρελθόν, δεν τον είχε προετοίμασε για αυτό που συνέβη όταν οι αστυνομικοί μπήκαν στο κελί του δύο μέρες μετά την 7η Οκτωβρίου.

«Μας ξυλοκόπησαν άγρια 20 αστυνομικοί, μασκοφόροι που χρησιμοποιούσαν ρόπαλα και ξύλα, είχαν σκυλιά και κρατούσαν πυροβόλα όπλα…Ήμασταν δεμένοι πισθάγκωνα, μας είχαν δεμένα τα μάτια, μας ξυλοκόπησαν άγρια. Αίμα έτρεχε από το πρόσωπό μου. Μας χτυπούσαν συνέχεια για 50 λεπτά. Κατάφερα να τους δω λίγο. Μας τραβούσαν βίντεο ενώ μας χτυπούσαν».

 

Ο Χασάν τελικά αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να του απαγγελθούν ποτέ κατηγορίες, τον περασμένο Απρίλιο.

Είχε χάσει 20 κιλά. Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε την ημέρα της απελευθέρωσής του βλέπει κανείς μια ισχνή φιγούρα.

«Πέρασα 13 χρόνια στη φυλακή στο παρελθόν», είπε στους ερευνητές του B’tselem αργότερα εκείνο τον μήνα, «και δεν αντιμετώπισα ποτέ κάτι τέτοιο».

Θύματα και ισραηλινοί άραβες

Αλλά δεν είναι μόνο οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη που καταγγέλουν κακοποιήσεις  στις ισραηλινές φυλακές.

Ισραηλινοί πολίτες, όπως ο Σαρί Κουριέχ, ένας Ισραηλινός Άραβας δικηγόρος από τη Χάιφα, λέει ότι έχει συμβεί και σε αυτούς.

Ήταν έγκλειστος στη φυλακή Μεγκίντο, στο βόρειο Ισραήλ, για 10 ημέρες τον περασμένο Νοέμβριο. Η αστυνομία είπε ότι δύο από τις αναρτήσεις του στο Facebook εξυμνούσαν τις ενέργειες της Χαμάς – μια κατηγορία που κατέπεσε πολύ γρήγορα.

 

Αλλά η σύντομη εμπειρία του από τη φυλακή - που ήταν και η πρώτη του- κόντεψε να τον τσακίσει. 

«Έχασαν το μυαλό τους», λέει για τις σκηνές που είδε στις φυλακές Μεγκίντο «Δεν υπήρχε νόμος. Δεν υπήρχε τάξη».

Όπως λέει, ο ίδιος γλύτωσε τα χειρότερα αλλά έμεινε έκπληκτος από τη μεταχείριση των συγκρατουμένων του.

«Τους χτυπούσαν άσχημα χωρίς λόγο…Ούρλιαζαν, τα παιδιά, ’’δεν κάναμε τίποτα. Δεν χρειάζεται να μας χτυπάτε’’».

Μιλώντας σε άλλους κρατούμενους, έμαθε γρήγορα ότι αυτό που έβλεπε ήταν πλέον η νέα «κανονικότητα» και καθημερινότητα της φυλακής.

«Η αντιμετώπιση της κρατουμένων δεν ήταν και η καλύτερη ούτε πριν από την 7η Οκτωβρίου, όπως μου είπαν, αλλά μετά…ήταν όλα ήταν διαφορετικά».

Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παραμονής στα κελιά της απομόνωσης, που οι κρατούμενοι τα αποκαλούν Τορα Μπορα(αναφορά στο δίκτυο σπηλαίων της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν), ο δικηγόρος λέει ότι άκουσε έναν ξυλοκοπημένο κρατούμενο να παρακαλάει για ιατρική βοήθεια σε ένα διπλανό κελί.

 

Όπως λέει, γιατροί προσπάθησαν κάποια στιγμή να τον επαναφέρουν στη ζωή, αλλά τελικά ο κρατούμενος πέθανε.

Αρκετούς μήνες μετά την απελευθέρωση του Κουριέχ και χωρίς να του έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία, συνεχίζει να προσπαθεί να κατανοήσει αυτά που είδε στις φυλακές Μεγκίντο.

«Είμαι Ισραηλινός… είμαι δικηγόρος...Έχω δει τον κόσμο έξω από τη φυλακή. Τώρα είμαι μέσα. Βλέπω έναν άλλο κόσμο».

Η πίστη του στο κράτος δικαίου, λέει, έχει κλονιστεί.

«Όλα έγιναν κομμάτια  μετά από αυτή την εμπειρία».

Το Ισραήλ αρνείται τα πάντα

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η διεύθυνση φυλακών του Ισραήλ αντέταξε πως «όλοι οι φυλακισμένοι κρατούνται νομίμως» και «τα θεμελιώδη δικαιώματά τους γίνονται πλήρως σεβαστά» από τους «ικανούς και επαγγελματίες» υπαλλήλους και επικεφαλής των κέντρων κράτησης.

 

Οι καταγγελίες που διατυπώνονται στην έκθεση είναι «αβάσιμες», διαβεβαίωσε η διεύθυνση φυλακών.

Από την πλευρά του, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως «οποιαδήποτε πράξη κακομεταχείρισης κρατουμένων, είτε κατά τη σύλληψη είτε κατά την ανάκρισή τους, είναι παράνομη, αντίκειται προς τους κανονισμούς και είναι αυστηρά απαγορευμένη».

«Ο ισραηλινός στρατός απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί συστηματικής κακομεταχείρισης στα κέντρα κράτησής του», πρόσθεσαν οι ένοπλες δυνάμεις σε γραπτή ανακοίνωσή τους που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Συμφωνεί» με τα ευρήματα της B’Tselem η έκθεση του ΟΗΕ

Η δημοσιοποίηση των ευρημάτων της B’Tselem καταγράφεται μια εβδομάδα έπειτα από αυτήν έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία παλαιστίνιοι φυλακισμένοι υφίστανται μεταχείριση που μπορεί να εξισωθεί με βασανιστήρια.

Τον Ιούλιο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως εννιά μέλη του συνελήφθησαν εξαιτίας της φερόμενης κακομεταχείρισης παλαιστινίου κρατουμένου σε κέντρο κράτησης ανθρώπων που συνελήφθησαν στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν εναντίον «της κλιμάκωσης της χρήσης βασανιστηρίων» στο Ισραήλ σε βάρος παλαιστινίων φυλακισμένων αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας «απόλυτη ατιμωρησία» και καλώντας να προλαμβάνονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η B’Tselem υπογράμμισε ότι οι ισραηλινές αρχές κήρυξαν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις φυλακές» τη 18η Οκτωβρίου, ή αλλιώς ένδεκα ημέρες μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ακατάπαυστη σωματική και ψυχολογική βία, η στέρηση ιατρικής περίθαλψης, η στέρηση τροφής, η στέρηση νερού, η στέρηση ύπνου και η κατάσχεση όλων των προσωπικών αντικειμένων εφαρμόζονται πλέον σε όλες τις φυλακές», κατά την έκθεση.

Πηγές: BBC, ΑFP, B’Tselem,