Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα: Πανικός στην Ιαπωνία, κόσμος στα καταφύγια

Πέρασε πάνω από το νησιωτικό κράτος ενεργοποιώντας το σύστημα το J-Alert. Εκτιμάται πως διήνυσε την μεγαλύτερη "απόσταση" μέχρι σήμερα, 4.600χλμ.
|
Open Image Modal
Issei Kato via Reuters

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, ενεργοποιώντας τα συστήματα προειδοποίησης των κατοίκων που έσπευσαν σε καταφύγια και υπόγειους χώρους. 

Η εκτόξευση του πυραύλου σύμφωνα με την Νότια Κορέα, εγγράφεται στην εντατικοποίηση των οπλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ φέτος, έγινε προς ”ανατολική” κατεύθυνση ενώ  η Ιαπωνία κάνει λόγο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) που πέρασε πάνω από το αρχιπέλαγος και έπεσε στη θάλασσα εκτός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως αυτός ήταν ο πρώτος βορειοκορεατικός πύραυλος η εμβέλεια του οποίου  φτάνει τα 4.600χλμ  που μπορεί να είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανυθεί στο πλαίσιο των πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας. 

Η εκτόξευση και η τροχιά του βαλλιστικού πυραύλου προκάλεσε την κήρυξη συναγερμού στην Ιαπωνία με τις αρχές να καλούν τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να αναζητήσουν καταφύγιο.

Συγκεκριμένα ενεργοποιήθηκε- κάτι που συμβαίνει σπάνια- το σύστημα J-Alert και μια προειδοποίηση εμφανίστηκε στις οθόνες της δημόσιας τηλεόρασης NHK ενημερώνοντας τους κατοίκους για το τι πρέπει να κάνουν. 

Open Image Modal
Kim Hong-Ji via Reuters

 

Η ενημέρωση που μεταδόθηκε από το NHK ανέφερε: «Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως εκτόξευσε πύραυλο. Σπεύστε να βρείτε καταφύγιο σε κτίρια ή υπογείως». Ορισμένα δρομολόγια τρένων σταμάτησαν. Περίπου 30 λεπτά αργότερα, το γραφείο του πρωθυπουργού Κισίντα ανέφερε μέσω Twitter ότι «ο βορειοκορεατικός πύραυλος πιθανόν πέταξε πάνω από την Ιαπωνία».

Πάντως τα ιαπωνικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας δεν ενεργοποιήθηκαν. 

Η νέα εκτόξευση εκτιμάται πως είναι μία αντίδραση στην επίδειξη στρατιωτικής δύναμης από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, που διεξήγαγαν τριεθνή αεροναυτικά και ανθυποβρυχιακά γυμνάσια την περασμένη εβδομάδα.

Όλες οι επιλογές στο τραπέζι, ακόμη και οι δυνατότητες αντεπίθεσης

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ τόνισε πως θα υπάρξει «αποφασιστική αντίδραση». 

Η νέα «πρόκληση» της Βόρειας Κορέας «παραβιάζει ξεκάθαρα τις οικουμενικές αξίες και τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών και (ο κ. Γιουν) διέταξε σθεναρή αντίδραση και (να ληφθούν) προσήκοντα μέτρα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυανός Οίκος, η νοτιοκορεατική προεδρία.

Η δε κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν αποκλείει καμία επιλογή, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης δυνατότητας να αντεπιτεθεί, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνα της χώρας εν μέσω της ραγδαίας κλιμάκωσης των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα.

Open Image Modal
Issei Kato via Reuters

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την εκτόξευση βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από το αρχιπέλαγος —για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια—, ο κ. Χαμάντα υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων ”δυνατοτήτων αντεπίθεσης”, και δεν θα αποκλείσουμε τίποτε καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε εκ θεμελίων τις αμυντικές μας δυνατότητες».

Στο μεταξύ, η  κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβουλεύεται με αυτές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας προκειμένου να υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση στην εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα νωρίτερα σήμερα βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από τομείς του ιαπωνικού αρχιπελάγους.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, είχε χωριστές συνδιαλέξεις με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας για να συζητήσει τη «διεθνή προσήκουσα και σθεναρή» αντίδραση στην οπλική δοκιμή και να επαναβεβαιώσει τη «δέσμευση» των ΗΠΑ στην άμυνα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, διευκρίνισε η εκπρόσωπός του Έιντριεν Ουότσον στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν έντονα» την «επικίνδυνη» απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει στη δοκιμή του πυραύλου, τονίζεται στο κείμενο, που κάνει ακόμη λόγο για «αποσταθεροποιητική» ενέργεια, δείγμα της «κατάφωρης περιφρόνησης» της Βόρειας Κορέας για «τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ και «τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας».

Πηγές: Reuters, ΝΗΚ, AFP