Εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ

Τι ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις
|
Open Image Modal
Στιγμιότυπο από την ιρανική πυραυλική επίθεση
IDF

Ομοβροντία πυραύλων εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ ατο απόγευμα της Τρίτης.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν εκτοξεύσεις πυραύλων, καλώντας τους πολίτες να πάνε σε καταφύγια- περίπου μία ώρα μετά, έστειλαν μήνυμα πως μπορούσαν να βγουν. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν είπαν πως εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους κατά του Ισραήλ και προειδοποίησαν πως αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «πιο συντριπτική και καταστροφική», μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με αναφορές, εξαπολύθηκαν περίπου 180 πύραυλοι. 

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom είπε ότι αναφέρθηκαν μόνο δύο ελαφρά τραυματίες στο Τελ Αβίβ, που τραυματίστηκαν από θραύσματα, καθώς και πολύ ελαφρείς τραυματισμοί ατόμων που έπεσαν ενώ έτρεχαν για να μπουν σε καταφύγια.  O αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει και ότι θα υπάρξουν συνέπειες: «Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χώρο και στον χρόνο που θα επιλέξουμε εμείς» δήλωσε. Όπως σημείωσε, δεν υπήρχαν επιπλέον απειλές που να κατευθύνονται από το Ιράν προς το Ισραήλ, υποδεικνύοντας πως η πυραυλική επίθεση είχε λάβει τέλος. «Κατά τη διάρκεια της άμυνας πραγματοποιήσαμε αρκετές αναχαιτίσεις. Υπάρχουν κάποιες προσκρούσεις στο κέντρο και περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας...αξιολογούμε ακόμα την επίθεση μα δεν έχουμε γνώση για απώλειες» πρόσθεσε. 

Σειρήνες αεράμυνας ηχούσαν σε περιοχές ανά το Ισραήλ, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν πυραύλους πάνω από την Ιορδανία. Ιρανικά ΜΜΕ ανέβαζαν βίντεο με πυραύλους πάνω από την Τεχεράνη, ενώ εκρήξεις ακούγονταν στην κοιλάδα του Ιορδάνη. Ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν πάνω από την Ιορδανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή.

 

Νωρίτερα την Τρίτη οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως το Ιράν ετοιμαζόταν να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, ενώ ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν μέσα στον νότιο Λίβανο: Ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει το Ισραήλ σχετικά, τονίζοντας πως οι IDF ήταν έτοιμες, με όλες τις αμυντικές και επιθετικές τους δυνατότητες και προειδοποιώντας πως αν το Ιράν άνοιγε πυρ κατά του Ισραήλ θα υπήρχαν συνέπειες. 

 

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο το Ιράν είχε εκτοξεύσει πάνω από 300 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε μια απευθείας επίθεση εναντίον του, ως αντίποινα σε πλήγμα σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη Δαμασκό που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Με τη βοήθεια συμμαχικών χωρών, περίπου το 99% των εισερχόμενων όπλων αναχαιτίστηκαν εντός ή εκτός του ισραηλινού εναερίου χώρου, σύμφωνα με το Ισραήλ. Σημειώνεται πως το Ιράν είχε δεσμευτεί πως θα εκδικηθεί για την εξόντωση του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο, καθώς και για αυτήν του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις έχουν μπει και επιχειρούν μέσα στον Λίβανο, σε κάτι που οι IDF χαρακτηρίζουν ως «περιορισμένη, τοπική και στοχευμένη» χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Βέλη του Βορρά». Το πρωί της Τρίτης Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο BBC ότι δεν είχαν λάβει χώρα ακόμα συγκρούσεις, μα εκπρόσωπος των IDF κάλεσε αργότερα αμάχους να απομακρυνθούν από 25 χωριά στον Λίβανο. Ο Ντάνιελ Χαγκάρι είπε πως «δεν μαχόμαστε αυτή τη στιγμή πρόσωπο με πρόσωπο με τη Χεζμπολάχ, μα το παίρνουμε στα σοβαρά», χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «επιδρομή, μια παρατεταμένη επιδρομή...θα την κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, θα εξουδετερώσουμε την απειλή...θα διώξουμε τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα».

 

 

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε ότι το Ισραήλ «εξοντώνει τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο», καθώς επιθεωρούσε όπλα που έπεσαν στα χέρια ισραηλινών δυνάμεων στο πλαίσιο συγκαλυμμένων διασυνοριακών επιχειρήσεων πριν από ημέρες. «Επεκτείνουμε την επιχείρηση των IDF στον νότιο Λίβανο...όλα όσα βλέπετε- όπλα, πύραυλοι, εκρηκτικά, RPG, αυτά είναι πράγματα που βρήκαν οι IDF εκεί από όπου η Δύναμη Ραντουάν σχεδίαζε να επιτεθεί σε Ισραηλινούς πολίτες, να τους σκοτώσει και να τους απαγάγει».

Οι IDF αποκάλυψαν πως καταδρομείς πραγματοποίησαν πάνω από 70 επιδρομές στον Λίβανο το περασμένο έτος. «Εξοντώνουμε την οργάνωση Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και κόβουμε το χέρι της, τη Δύναμη Ραντουάν, σε όλη τη γραμμή επαφής...αυτό που θα κάνουμε εδώ είναι μια έκφραση της σημασίας της επιστροφής των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια. Αλλάζουμε την κατάσταση ασφαλείας, από την αρχή ως το τέλος» πρόσθεσε.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι σκότωσαν τον Μοχάμεντ Τζάφαρ Κασίρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις μεταφορές όπλων από το Ιράν προς τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, ο Κασίρ ήταν επί 15 χρόνια επικεφαλής της «Μονάδας 4400», η οποία ήταν επιφορτισμένη με τη μεταφορά όπλων από το Ιράν και τη Συρία.