Εκβιασμοί, σεξουαλικά όργια και θεωρίες συνωμοσίας: Η τουρκική ισλαμική αίρεση του Αντνάν Οκτάρ

Εκβιασμοί, σεξουαλικά όργια και θεωρίες συνωμοσίας: Η τουρκική ισλαμική αίρεση του Αντνάν Οκτάρ
Open Image Modal
Patrick Robert - Corbis via Getty Images

Σεξουαλικά όργια- περιλαμβανομένων υποψιών για σκλάβες του σεξ- εκβιασμοί, συνωμοσιολογίες, αλλά και περίεργα «παιχνίδια» με Ισραηλινούς πολιτικούς και ραββίνους φαίνονται να χαρακτηρίζουν την ισλαμική αίρεση του Τούρκου Αντάν Οκτάρ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο εκτενούς δημοσιεύματος της ισραηλινής Haaretz.

Στην αρχή του δημοσιεύματος αναφέρεται η περίπτωση της εντυπωσιακής «Φούλια», μιας 36χρονης Τουρκάλας, κόρης του διευθύνοντος συμβούλου μιας μεγάλης τουρκικής εταιρείας. Η «Φούλια» (δεν πρόκειται για το πραγματικό της όνομα) εργάζεται για μια ΜΚΟ και πριν ήταν δημοσιογράφος- σχολιάστρια σε θέματα Τουρκίας και Μέσης Ανατολής, εργαζόμενη σε έντυπα και στην τηλεόραση. Ωστόσο , παράλληλα ήταν μέλος της θρησκευτικής σεξουαλικής αίρεσης του Οκτάρ- και περιγράφοντας τις εμπειρίες της κάνει λόγο για απαγωγές της σε απόπειρές της να ξεφύγει, φυλάκισή της σε κτίρια της αίρεσης, πρακτική διαχείριση της καριέρας της και εγκλεισμό της σε σημείο που της επιτρεπόταν να βγαίνει μόνο για δραστηριότητες της αίρεσης. Σύμφωνα με την ίδια- που κατάφερε τελικά να διαφύγει- ο Οκτάρ είναι συνδυασμός ενός ιεροκήρυκα από αυτούς που βλέπει κανείς στην αμερικανική τηλεόραση και ενός επικεφαλής μιας σεξουαλικής αίρεσης με στόχο τη γέννηση παιδιών, με κάλυψη μια κοσμική ερμηνεία του Ισλάμ.

Αντνάν Οκτάρ

Ο 62χρονος Οκτάρ άρχισε να κηρύττει τη δική του εκδοχή του Ισλάμ στην Κωνσταντινούπολη τη δεκαετία του 1980 και έχει έκτοτε- σύμφωνα με τη Haaretz- μαζέψει 300 «καλούς φίλους» που τον ακολουθούν παρά τις κατηγορίες περί πλύσης εγκεφάλου, σεξουαλικής εκμετάλλευσης κλπ. Από το 2011, που άρχισε να εκπέμπει ο τηλεοπτικός σταθμός του, Α9, με αγγλικούς υποτίτλους, τα κηρύγματά του τραβούν περισσότερη προσοχή εντός και εκτός Τουρκίας. Ο ίδιος επικεντρώνεται στον διαθρησκευτικό διάλογο, κάτι που τον έχει φέρει σε επαφή με πολιτικούς και ραββίνους στο Ισραήλ. Ένα από τα ιδιαίτερα «ενδιαφέροντα» σημεία της εκδοχής του για το Ισλάμ είναι η ένδυση των γυναικών, που, σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει...τα πάντα, περιλαμβανομένων μπικίνι (αρκεί να καλύπτεται το στήθος και η περιοχή των γεννητικών οργάνων).

 

 

«Οι γυναίκες είναι θαυμάσιες εκφάνσεις του Θεού» έχει πει ο ίδιος. «Είναι απίστευτα έργα τέχνης, που δημιούργησε ο Θεός. Είναι ένδοξα πλάσματα που θα έπρεπε να σεβόμαστε, να εκτιμούμε, να αγαπάμε, να λατρεύουμε και να προστατεύουμε όλες τους τις ζωές».

 

 

Το πιο γνωστό κομμάτι της αίρεσής του είναι οι «γατούλες» του, όπως τις αποκαλεί: Νεαρές γυναίκες με βαρύ μακιγιάζ και αποκαλυπτικές ενδυμασίες, που εμφανίζονται στις εκπομπές του να ακούν με δέος το κήρυγμά του. Στις διακοπές ανάμεσα στα λεγόμενά του, χορεύουν μπροστά στις κάμερες. Αυτή η στάση απέναντι στις γυναίκες έχει αποτελέσει λόγο για να ασχοληθούν διεθνή ΜΜΕ μαζί του, χαρακτηρίζοντας την αίρεσή του από «φεμινιστική» μέχρι «μουσουλμανική σεξουαλική αίρεση». Κάποιες έρευνες κάνουν λόγο για σεξουαλικά όργια με νεαρές γυναίκες, καταγραφή τους σε βίντεο και εκβιασμό των συμμετεχόντων. Περιγράφοντας το modus operandi, ο «Σεντάτ»- άλλο ένα πρώην μέλος της αίρεσης που διέφυγε και «δεξί χέρι» του Οκτάρ- κάνει λόγο για προσέγγιση νεαρών γυναικών από τον ίδιο, που, μετά τη σύναψη ερωτικών σχέσεων μαζί τους, τους έπειθε (εν μέσω επιδείξεων πλούτου και πολυτέλειας, με ακριβά αμάξια, διαμερίσματα κλπ) ότι πρέπει να είναι «μοντέρνες» και ανοικτές σε εμπειρίες όπως το ομαδικό σεξ, που καταγραφόταν σε βίντεο. Με αυτόον τον τρόπο, λέει η Φούλια, οι γυναίκες έχουν σεξουαλικές εμπειρίες με δεκάδες άνδρες, και πέφτουν οι άμυνές τους. «Στο τέλος, την έφερναν μπροστά στον Οκτάρ χωρίς αντιρρήσεις, επειδή δεν υπήρχε τίποτα στο οποίο να μπορεί να φέρει αντίρρηση πλέον».

 

 

Πέρα από τους 300 «καλούς φίλους», η οργάνωση του Οκτάρ, σύμφωνα με τον ίδιο και τους υποστηρικτές του, «φτάνει» εκατομμύρια ανθρώπους μέσω τηλεόρασης, βιβλίων και άρθρων. H Φούλια και ο Σεντάτ λένε πως ο αριθμός των μελών της αίρεσης είναι γύρω στα 200 άτομα, εκ των οποίων 40-50 είναι γυναίκες.

«Γατούλες» και «αδελφές»

Σύμφωνα με έρευνα πάνω στην αίρεση από το The New Humanist, οι «γατούλες» του Οκτάρ χωρίζονται σε «αδελφές», που φέρονται να κάνουν σεξ μόνο μαζί του, και σε «ερωμένες», τις οποίες μοιράζεται με άλλα μέλη και με καλεσμένους που θέλει να καταγράψει κατά τη διάρκεια των πράξεων για να μπορεί να τους εκβιάσει. Ωστόσο, η Φούλια λέει πως οι «αδελφές» συμβάλλουν στις δουλειές του Οκτάρ (έρευνες, ιστοσελίδα κλπ), αλλά υπάρχει και μία άλλη ομάδα, που εμφανίζονται τακτικά στην τηλεόραση και είναι πανέμορφες. «Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να φροντίζουν τους εαυτούς τους, να χορεύουν στην τηλεόραση και να φωτογραφίζονται. Τις χρησιμοποιεί για προώθηση, αλλά δεν τους επιτρέπεται να μιλούν σε κανέναν. Είναι κατά κανόνα λίγο χαζές».

 

 

Η τρίτη ομάδα, κατά την ίδια, είναι γυναίκες που βγάζουν χρήματα, μέρος των οποίων δίνουν στον Οκτάρ, και ζουν σε άλλα σπίτια. Τον βλέπουν 2-3 φορές τον μήνα, ελκύονται από αυτόν, αλλά έχουν τις δικές τους ζωές. Τις χρησιμοποιεί στα social media για σκοπούς προώθησης, πώλησης βιβλίων κ.α.

Τι λέει ο ίδιος

Ο ίδιος ο Οκτάρ, μιλώντας στον Ισραηλινό δημοσιογράφο που έκανε το ρεπορτάζ, εμφανίστηκε πρόθυμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις- αρκεί να το έκανε σε ζωντανή μετάδοση. Ως προς τα περί πλύσης εγκεφάλου, παρακολούθησης κλπ, είπε πως αυτοί που τον κατηγορούν ήταν μέλη που έμειναν στην οργάνωση για περίπου 20 χρόνια, αλλά «κατάλαβαν στο τέλος πως δεν θα είχαν οικονομικό όφελος από εμάς, και άρχισαν να λένε αυτά τα ψέματα. Αν αυτά που έλεγαν ήταν αλήθεια, τότε γιατί έμειναν μαζί μας 20 χρόνια;». Επίσης, αρνήθηκε τα περί βίντεο, εκβιασμών και οργίων- ενώ έκανε κατηγόρησε το βρετανικό «βαθύ κράτος» για αυτά που λέγονται εναντίον του. «Όταν δεν μπορούσαν να βγάλουν λεφτά από εμάς, πήραν χρήματα από τους κατασκόπους του βρετανικού βαθέος κράτους. Κάνουν ό,τι τους πούνε αυτοί οι κατάσκοποι. Τους λένε να δυσφημίσουν και το κάνουν...έχουμε πολλά έγγραφα που αποδεικνύουν πως τους ελέγχει το βρετανικό βαθύ κράτος».

 

 

 Όσον αφορά στο τι είναι το βρετανικό «βαθύ κράτος», λέει ότι είναι μια κρατική δομή στην Αγγλία που περιλαμβάνει την ΜΙ6, και αποτελείται από περίπου 300 άτομα, των οποίων ηγείται «ένας γέρος». «Είναι αυτός στον οποίο αναφερόταν ο Πάπας ως “αυτόν που δεν μπορεί να ηττηθεί”...αυτό το βρετανικό βαθύ κράτος έχει αρχίσει εκστρατεία εναντίον μας. Οι άνθρωποί τους, αυτοί οι άνθρωποι που υποστηρίζονται από το βρετανικό βαθύ κράτος, όλα τα κορυφαία ονόματα της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, ήρθαν πρόσφατα στην Τουρκία...συναντήθηκαν με πολλούς ανθρώπους για να μιλήσουν για εμάς, να τους πείσουν να αρχίσουν αστυνομική επιχείρηση εναντίον μας».

Ο ίδιος, σε βίντεο που μέχρι πρόσφατα μπορούσε να δει κανείς στο YouTube, εμφανίζεται να λέει ότι το βρετανικό «βαθύ κράτος» ανέβασε τον Χίτλερ στην εξουσία, και να κάνει λόγο για στενούς δεσμούς μεταξύ του «Φύρερ» και της βασιλικής οικογένειας της Μ. Βρετανίας, υποστηρίζοντας ότι οι κτηνωδίες των Ναζί έγιναν στο όνομα του σατανά. Οι ίδιοι αυτοί πράκτορες, που εργάζονται για το βρετανικό «βαθύ κράτος», σύμφωνα με τον ίδιο, είναι και πίσω από τη Μοσάντ και τη CIA.

Η αίρεση

Σύμφωνα με τη μόνη διδακτορική διατριβή που έχει γραφτεί για την οργάνωσή του, από μια ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ ονόματι Αν Ρος Σόλμπεργκ, με τίτλο «Ο Μαχντί (φιγούρα καθοδηγητή της ισλαμικής παράδοσης) φορά Αρμάνι», ο Οκτάρ μεγάλωσε σε μια κοσμική οικογένεια της μεσαίας τάξης στην Άγκυρα και πήγε στην Κωνσταντινούπολη το 1979 για να σπουδάσει καλές τέχνες. Ωστόσο εκεί άρχισε κάποια στιγμή να δίνει ομιλίες κατά της θεωρίας του Δαρβίνου για την εξέλιξη, των μασόνων κ.α., προσελκύοντας κάποιους ακολούθους/ υποστηρικτές, οι οποίοι και αποτέλεσαν τη βάση της οργάνωσής του. Αυτοί προσέλκυσαν νέα μέλη, με έμφαση στην κοσμοπολίτικη ελίτ της πόλης. Την προσοχή των αρχών τράβηξε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και καταδικάστηκε σε 19 μήνες φυλάκιση, μέρος των οποίων πέρασε σε ψυχιατρική πτέρυγα. Όταν βγήκε έξω συνέχισε τα κηρύγματα κατά των μασόνων, των Εβραίων κ.α., εκδίδοντας και βιβλία (τα οποία τώρα αρνείται ότι έγραψε, λέγοντας ότι το έκανε ένας φίλος του, επηρεασμένος από την αντισημιτική ρητορική που επικρατούσε στην Τουρκία). Την επόμενη δεκαετία ο Οκτάρ και οι δικοί του άρχισαν να αγοράζουν ακίνητη περιουσία γύρω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά και να στοχεύουν κυρίως νεαρούς γόνους πλούσιων οικογενειών, αλλά και άτομα που μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε δραστηριότητες της οργάνωσης.

 

 

Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει στη Haaretz πως δεν κατέχει τίποτα. «Όχι χρήματα, όχι στην Τουρκία, ούτε σε άλλη χώρα. Μηδέν. Δεν έχω περιουσία, λεφτά, τίποτα. Ξοδεύω ό,τι αποκτώ, με τον τρόπο του Θεού. Μοιράζω τα χρήματα αμέσως».

Η στροφή προς το πιο σεξουαλικό της υπόθεσης έγινε τη δεκαετία του 1990, με τις γυναίκες της αίρεσης να αφήνουν τις συντηρητικές ενδυμασίες και να αρχίζουν να φορούν πιο προκλητικές, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταμόρφωσης της οργάνωσης, με μεγαλύτερη έμφαση στον τουρκικό εθνικισμό. Το 1999 έγινε μια μεγάλη έρευνα της αστυνομίας πάνω στην αίρεση, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του ίδιου και μελών της για σεξουαλικούς εκβιασμούς, όργια κ.α. Πέρασε εννιά μήνες στη φυλακή υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος και ότι οι καταθέσεις σε βάρος του είχαν συλλεγεί παράνομα. Εν τέλει οι περισσότεροι μάρτυρες τις απέσυραν, και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν επίσης.

Μετά άρχισε η επέκταση της οργάνωσης, σε μεγάλο βαθμό μέσω του Ίντερνετ, με την αίρεση να εγκαταλείπει τα αντισημιτικά στοιχεία και να προωθεί ένα πιο ανεκτικό Ισλάμ και τον διαθρησκευτικό διάλογο. Η άνοδος του κόμματος του Ερντογάν στην εξουσία διευκόλυνε τα πράγματα- μάλιστα, σύμφωνα με τη Σόλμπεργκ, η οργάνωση άνθισε εξαιτίας σχέσεων με το κόμμα.

 

 

Παρόλα αυτά, το 2008 η εισαγγελία ασχολήθηκε ξανά μαζί του και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή. Ο ίδιος άσκησε έφεση και το 2010 οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Το 2011 έστησε τον τηλεοπτικό σταθμό και να δημιουργεί τη σημερινή του εικόνα, με τις «γατούλες» και τη διεθνή προώθηση, προσελκύοντας πολιτικούς από χώρες των Βαλκανίων και πολιτικούς και ραββίνους από το Ισραήλ, που εμφανίζονταν στο talk show του. Ο Οκτάρ δηλώνει πως αγαπά τους Εβραίους- ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψή του πως στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ μπορούν να προβαίνουν σε λατρευτικές δραστηριότητες μουσουλμάνοι, χριστιανοί και εβραίοι, αλλά και ότι ο Ναός του Σολομώντα θα έπρεπε να ξαναχτιστεί (παρόλα αυτά, η εβραϊκή κοινότητα της Κωνσταντινούπολης δεν θέλει σχέσεις μαζί του). Εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ πάντως είπε πως «ο Αντνάν Οκτάρ, γνωστός επίσης ως Χαρούν Γιαχία, είναι ένας αντισημίτης που αρνείται το Ολοκαύτωμα και προσπαθεί μέσω σκιωδών οδών να “ξεπλυθεί” από ισραηλινά πολιτικά στοιχεία. Το ΥΠΕΞ είναι εναντίον όλων των δεσμών μαζί του».

Καταλήγοντας, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι ημέρες του Οκτάρ ως αρχηγού αίρεσης ίσως να είναι μετρημένες: Παρά τα περί σχέσεων με το κόμμα του Ερντογάν, η Φούλια λέει ότι οι δικαστές που τον αθώωσαν το 2010 είναι στη φυλακή, λόγω κατηγοριών για σχέσεις με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ενώ η πίεση προς την οργάνωση του Οκτάρ αυξάνεται. Σειρά προστίμων έχουν επιβληθεί από τις αρχές, ενώ έχει ακυρωθεί και η άδεια δορυφορικής μετάδοσης- ενώ ο πατέρας δύο γυναικών που είναι μέλη της αίρεσης προέβη σε καταγγελία και επιβολή περιοριστικών όρων. Παράλληλα, οι αρχές φαίνονται να συγκεντρώνουν επαρκή στοιχεία για να κινήσουν ξανά νομικές διαδικασίες. Σημειώνεται πως, κατά τον ίδιο, όλες αυτές οι εξελίξεις οφείλονται στην «στήριξή του προς τον εβραϊκό λαό».