Oι πρώτοι 2.000 συλληφθέντες, μέλη συμμοριών στο Ελ Σαλβαδόρ, μεταφέρθηκαν σε μια τεράστια νέα φυλακή, που αποτελεί το επίκεντρο του «πολέμου» που κήρυξε ο Πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε κατά του εγκλήματος.
Η φυλακή θα στεγάσει τελικά περισσότερους από 40.000 κρατούμενους.
Οι φωτογραφίες δείχνουν την πρώτη τεράστια ομάδα κρατουμένων -με τατουάζ και ξυπόλητοι- να οδηγούνται στη νέα εγκατάσταση με δεσμά.
Οι κρατούμενοι κάθονται στο πάτωμα με τα χέρια πίσω από τα ξυρισμένα κεφάλια τους, στοιβαγμένα ασφυκτικά μεταξύ τους, πριν οδηγηθούν στα κελιά τους.
Ο Πρόεδρος Μπουκέλε έγραψε στο Twitter ότι οι πρώτοι 2.000 συλληφθέντες μεταφέρθηκαν «τα ξημερώματα, με μία μόνο επιχείρηση» στο Κέντρο Περιορισμού της Τρομοκρατίας, το οποίο λέει ότι είναι η μεγαλύτερη φυλακή στην Αμερική.
«Αυτό θα είναι το νέο τους σπίτι, όπου θα ζουν για δεκαετίες, όλοι μαζί, ανίκανοι να κάνουν άλλο κακό στον πληθυσμό».
Η φυλακή-γίγας, βρίσκεται στην Τεκολούκα, 74 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ και περιλαμβάνει οκτώ κτίρια συνολικά. Το καθένα έχει 32 κελιά περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων για να χωρέσουν «περισσότερους από 100» κρατούμενους, λέει η κυβέρνηση.
Τα κελιά έχουν μόνο δύο νεροχύτες και δύο τουαλέτες το καθένα.
Ο Πρόεδρος Mπουκέλε κήρυξε «πόλεμο κατά των συμμοριών» τον περασμένο Μάρτιο, ψηφίζοντας έκτακτα μέτρα που έχουν παραταθεί πολλές φορές έκτοτε.
Οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης είναι αμφιλεγόμενες καθώς περιορίζουν ορισμένα συνταγματικά δικαιώματα, όπως το να επιτρέπουν στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν υπόπτους χωρίς ένταλμα.
Περισσότεροι από 64.000 ύποπτοι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας καταπολέμηση του εγκλήματος.
Οι αρχές ανέφεραν ότι οι εγκληματικές συμμορίες όπως οι MS-13 και Barrio-18 αριθμούν δεκάδες χιλιάδες και είναι υπεύθυνες για ανθρωποκτονίες, εκβιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών. Στόχος των μαζικών συλλήψεων είναι να κάνουν τις συμμορίες να «εξαφανιστούν εντελώς», λέει η κυβέρνηση.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι αθώοι άνθρωποι έχουν πέσει θύματα της πολιτικής του Μπουκέλε, και μερικοί από αυτούς που φέρονται να έχουν αναφέρει ότι έχουν υποστεί «σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση».
Ωστόσο η εκστρατεία του Προέδρου Μπουκέλε κατά των συμμοριών παραμένει δημοφιλής στην πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας της Κεντρικής Αμερικής.
Πηγή: BBC