Δικαστήριο στο Ελ Σαλβαδόρ καταδίκασε μια γυναίκα, που υπέστη αποβολή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, σε 30 χρόνια φυλάκιση για «βίαιη» ανθρωποκτονία.
Σύμφωνα με ακτιβιστές η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια ηχηρή προειδοποίηση για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το ανώτατο δικαστήριο εξετάζει το ενδεχόμενο να ανατρέψει την νομιμοποίηση των αμβλώσεων.
Η γυναίκα καταδικάστηκε τη Δευτέρα, μετά από σχεδόν δύο χρόνια προφυλάκισης, μετά τη σύλληψή της όταν αναζήτησε ιατρική περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο.
«Η καταδίκη της Εσμέ είναι ένα καταστροφικό βήμα προς τα πίσω για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην παράνομη ποινικοποίηση των γυναικών που υποφέρουν από επείγοντα μαιευτικά περιστατικά στο Ελ Σαλβαδόρ», δήλωσε η Πόλα Αβίλα-Γκιλέν, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ισότητας Γυναικών.
Η ίδια προειδοποίησε ότι καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν την πιθανή ανατροπή της ιστορικής απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου του 1973, με την οποία νομιμοποιήθηκαν ουσιαστικά οι αμβλώσεις, παρόμοιες υποθέσεις θα γίνουν πιο κοινές σε όλο τον κόσμο.
«Εχουμε δει επανειλημμένα σε όλη τη Λατινική Αμερική ότι όταν η άμβλωση ποινικοποιείται, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποδείξουν ότι οποιαδήποτε από τις πολλές μαιευτικές επείγουσες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν ήταν στην πραγματικότητα επείγουσες καταστάσεις. Οταν δεν μπορούν ή δεν έχουν τους πόρους να το κάνουν ή απλά δεν τις πιστεύουν, αντιμετωπίζουν φυλάκιση», είπε.
«Ολοι στις ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους στο Ελ Σαλβαδόρ αυτή τη στιγμή για να καταλάβουν τι ακριβώς συνεπάγεται ένα μέλλον χωρίς νόμιμη άμβλωση».
Η Μορένα Ερέρα, πρόεδρος της Ομάδας Πολιτών για την Αποποινικοποίηση των αμβλώσεων περιέγραψε την ποινή ως «βαρύ πλήγμα» και ζήτησε οι αποβολές να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα δημόσιας υγείας παρά ως εγκλήματα.
Το Ελ Σαλβαδόρ έχει μερικούς από τους πιο δρακόντιους νόμους για τις αμβλώσεις παγκοσμίως, με πλήρη απαγόρευση της διαδικασίας. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, το Ελ Σαλβαδόρ δεν επιτρέπει την άμβλωση σε περιπτώσεις όπου το παιδί συλλαμβάνεται με βιασμό ή αιμομιξία ή όταν η υγεία της μητέρας ή του παιδιού διατρέχει κίνδυνο.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, περισσότερες από 180 γυναίκες έχουν φυλακιστεί για φόνο επειδή έκαναν άμβλωση μετά από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα.
(με πληροφορίες από Guardian)