Ελαιόλαδο από χρυσάφι: Με Security, τσιπάκια και αστυνομική φύλαξη στα χωράφια

Η τιμή του ελαιολάδου εχει φτάσει πλέον σε αστρονομικά ύψη με το λάδι να πωλείται 8,5 με 9 ευρώ το κιλό.

Security στα λιόφυτα, μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο, περιπολίες και αστυνομική επίβλεψη είναι μερικά από τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης για να προστατέψουν την πολύτιμη σοδειά τους από επιτήδειους.

Δεν είναι ένα ακόμη αστείο των ημερών αλλά μια πραγματικότητα καθώς η τιμή του ελαιολάδου εχει φτάσει πλέον στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό.

 Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών νομού Ηρακλείου Κρήτης, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ήδη παραγωγοί από την περιοχή της Μεσαράς, όπου οι ελαιοκαλλιέργειες είναι φροντισμένες και αρδεύονται, αναζητούν λύσεις για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών τους, ενόψει της συγκομιδής του ελαιοκάρπου.

Open Image Modal
Close-up image of olives growing on a tree in Israel.
Geraint Rowland Photography via Getty Images

Όπως σημείωσε, υπάρχουν φόβοι κλοπής του καρπού με τους παραγωγούς να θέτουν ζήτημα οργάνωσης ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ελιές θα μαζευτούν από τους ιδιοκτήτες τους, που έχουν καταβάλει κόπο και χρήμα για την καλλιέργειά τους, και όχι από κάποιον επιτήδειο.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσεις στο τραπέζι, είναι ομάδες παραγωγών να πληρώσουν security για την φύλαξη των χωραφιών τους, να δημιουργήσουν ομάδες περιπολιών οι ίδιοι για τη νύχτα στα λιόφυτα, καθώς και να τοποθετηθούν μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο, όπως κάποιοι κάνουν και με τα κοπάδια τους, ώστε, σε περίπτωση κλοπής, να είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η πορεία του κλεμμένου φορτίου.

Ο κ. Πρωτογεράκης, με επιστολή του στην τοπική ΕΛΑΣ, πρόκειται να ζητήσει ακόμη και τη λήψη αυξημένων μέτρων, για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών που είναι έτοιμες για σοδειά. 

 

Το θέμα, όπως τόνισε, θα συζητηθεί εκτενώς την ερχόμενη εβδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, όπου θα τεθούν όλες οι προτάσεις και θα αποφασιστούν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν πιθανά φαινόμενα κλοπών.

 Χρυσός το ελαιόλαδο

Όλες αυτές οι συζητήσεις έχουν ως βάση την ιδιαίτερη φετινή συγκυρία που έχει οδηγήσει σε ένα ράλι αύξησης της τιμής του ελαιολάδου. Η μειωμένη εγχώρια και διεθνής παραγωγή ήδη από πέρυσι οδήγησε σταδιακά στην αύξηση της τιμής που καταρρίπτει διαρκώς το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ.

Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί στο ξεκίνημα της περυσινής ελαιοκομικής περιόδου ότι η τιμή του ελαιολάδου θα ξεπερνούσε τα 8 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό, ούτε ότι η φετινή σεζόν θα ξεκινήσει με τιμές γύρω στα 9 ευρώ, όπως εκτιμούν πολλοί.

 

Και με αυτές τις τιμές, το δέλεαρ είναι μεγάλο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ένας τόνος ελαιόλαδο μπορεί να του αποφέρει 9 χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά, τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, αναμένεται να ξεκινήσει πιο νωρίς όπως σημείωσε ο κ. Πρωτογεράκης.

Επισήμως τα ελαιουργεία θα ανοίξουν την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο, κάποια θα λειτουργήσουν από τις 15 Οκτωβρίου και μετά, ενώ η αγορά περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στο πρώτο λάδι που θα παραχθεί.

Στο μεταξύ, εδώ και μια εβδομάδα, πρόσθεσε ο ίδιος, οι αγοραπωλησίες του παλιού ελαιολάδου έχουν “παγώσει” εν αναμονή της νέας σοδειάς. Ωστόσο, και το εναπομείναν ελαιόλαδο της περυσινής χρονιάς, που εκτιμάται – όπως είπε – στο 15% της συνολικής τοπικής παραγωγής, είναι βέβαιο ότι θα απορροφηθεί, δεδομένου ότι οι αναμενόμενες φετινές ποσότητες θα είναι σημαντικά χαμηλότερες και ο ίδιος εκτίμησε ότι σε επίπεδο Κρήτης θα κυμανθούν στους 60.000 τόνους, δηλαδή κάτω από το ήμισυ της περυσινής σοδειάς.

  Μειωμένη η παραγωγή στη Μεσόγειο 

Στο μεταξύ, η παραγωγή στο σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου, δηλαδή στις κύριες χώρες παραγωγούς, στην επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, που εγκαινιάζεται σε μερικές εβδομάδες, αναμένεται μικρότερη κατά 200.000 περίπου τόνους σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, που άλλαξε καθοριστικά τα δεδομένα της αγοράς, λόγω των εξαιρετικά μικρών διαθεσιμοτήτων.

Μάλιστα, φέτος τα περιθώρια όσον αφορά στην προσφορά είναι ακόμα πιο στενά, αφού αυτή τη στιγμή τα αποθέματα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και οδεύουν σε εξάντληση σε μερικούς μήνες.

Ήδη οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία, όπως είπαν, έχουν ξεπεράσει τα 9 ευρώ και τα 8,50 ευρώ στην Ισπανία, ενώ οι πωλήσεις του προϊόντος παρέμειναν εντός του συνηθισμένου εύρους, στους 82.000 τόνους τον μήνα.

Πηγή: ΕΡΤ, Nea Kriti