To Ανώτατο Δικαστήριο στην Ινδία απέρριψε το αίτημα ακτιβιστών να σταματήσουν οι προσπάθειες δασοφυλάκων να αιχμαλωτίσουν μια τίγρη που κινείται στην περιοχή Yavatmal (κεντρική Ινδία) καθώς εκτιμάται πως η όλη προσπάθεια θα καταλήξει στην θανάτωση της. Σημειώνεται πως η τίγρης θεωρείται «ύποπτη» για τον θάνατο πέντε ανθρώπων και οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να απαλλαγούν από αυτή.
Το δικαστήριο στην απόφαση του, αναφέρει πως δεν θα «εμπλακεί» εάν οι δασοφύλακες στην προσπάθειά τους να αιχμαλωτίσουν την θηλύκια τίγρη, τελικά την θανατώσουν ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αποκαλούν την Τ1 (όπως είναι η κωδική της ονομασία) η «η ανθρωποφάγος τίγρη».
Από την πλευρά τους οι ακτιβιστές επιμένουν πως το ζώο πρέπει να ζήσει και αμφισβητούν το κατά πόσο πραγματικά ευθύνεται για τους θανάτους. Όπως τονίζουν, εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, οι τίγρεις συχνά έρχονται σε αντιπαράθεση με τους χωρικούς που κατοικούν κοντά στις περιοχές όπου ζουν τα ζώα. Και τελικά οι τίγρεις καταλήγουν νεκρές.
«Εάν δεν τα καταφέρουμε (σ.σ. εννοεί να αιχμαλωτίσουν την τίγρη ζωντανή), θα πρέπει να το πυροβολήσουμε για να μην υπάρξουν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών» λέει στο BBC ο υπεύθυνος των δασοφυλάκων Pradip Rahurkar.
Οι αρμόδιοι αναφέρουν επίσης πως θα προσπαθήσουν να ναρκώσουν ακόμη τα δύο μικρά της θηλυκής τίγρεως (Τ1) και ένα ενήλικο αρσενικό που επίσης εθεάθησαν στην ίδια περιοχή.
Ωστόσο τα δύο άτομα που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, υποστηρίζουν πως η υπηρεσία που ανέλαβε να αναζητήσει και να αιχμαλωτίσει την τίγρη δεν έχει την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία και επειδή οι δασοφύλακες δεν θα μπορέσουν να πιάσουν το ζώο ζωντανό, θα επιλέξουν τελικά να το πυροβολήσουν σκοτώνοντας το.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε την Τ1 και την οικογένειά της γιατί είναι αθώα ενώ η παρουσία της είναι ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα», είπε ο Ajay Dubey στο ΒΒC, ο οποίος είναι ένας εκ των δύο πολιτών που υπέβαλλαν το αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Σημειώνεται πως ο αριθμός των τίγρεων που ζουν στην Ινδία- και μειωνόταν διαρκώς για αρκετά χρόνια-παρουσιάζει μια αύξηση από το 2006 και μετά οπότε έγιναν πιο σοβαρές προσπάθειες για την προστασία των περιοχών όπου ζουν τα υπέροχα αυτά ζώα.
Σήμερα στην Ινδία ζει το 60% περίπου των τίγρεων παγκοσμίως και σύμφωνα με μια καταμέτρηση του 2014 στη χώρα ζούσαν 2.226 τίγρεις. Η αύξηση του πληθυσμού της οφείλεται κυρίως στις επίμονες προσπάθειες των ακτιβιστών που άσκησαν πιάσεις σε τοπικές αρχές και κυβέρνηση.
Πηγή: BBC