Στο σπίτι του θα επιστρέψει ο Δημήτρης Λιγνάδης με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, που έκρινε ότι πρέπει να του δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3), μειοψηφουσών 2 ενόρκων και μια συνέδρου που είχαν τη γνώμη να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λιγνάδης: Ποινή κάθειρξης 12 ετών για δύο βιασμούς
Το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση με τους εξής περιοριστικούς όρους:
- Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
- Εμφάνιση 3 φορές το μήνα σε ΑΤ
- Εγγύηση 30 χιλιάδων ευρώ.
Στο άκουσμα της απόφασης άτομα που βρίσκονταν στο ακροατήριο ξέσπασαν σε έντονες διαμαρτυρίες.
Παρά την εισαγγελική πρόταση «να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση γιατί είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο», αποφασίστηκε η δυνατότητα άσκησης έφεσης στον ηθοποιό- σκηνοθέτη χωρίς προφυλάκιση και έτσι θα βρεθεί στο σπίτι του.
Όπως έγραψε το dikastiko.gr, ο ηθοποιός- σκηνοθέτης βάσει της πρώτης ετυμηγορίας του Δικαστηρίου είχε βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 15 ετών και ειδικότερα 10 και 5 ετών κάθειρξης για τις δυο πράξεις βιασμού του σκηνοθέτη, για τις οποίες κρίθηκε ένοχος.
Συγκεκριμένα, για την πράξη σε βάρος του επιβλήθηκε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 5 ετών κατά πλειοψηφία (4-3), μειοψήφισαν 2 ένορκοι και μια σύνεδρος που είχαν τη γνώμη για την επιβολή κάθειρξης 7 ετών. Αντίστοιχα, για την πράξη του βιασμού σε βάρος του Π.Φ επιβλήθηκε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10 ετών κατά πλειοψηφία (4-3), μειοψήφισαν 1 ένορκος και η προεδρος και μια σύνεδρος που είχαν τη γνώμη για την επιβολή κάθειρξης 6 ετών.
Ωστόσο, ο εισαγγελέας πρότεινε την ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, κάτι το οποίο έγινε δεκτό. Ειδικότερα, o προφυλακισμένος σκηνοθέτης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2) για τον πρώτο μηνυτή Α. Αθώος ομόφωνα λόγω αμφιβολιών κρίθηκε και για την δεύτερη καταγγελία βιασμού που είχε γίνει σε βάρος του από τον Δ.Μ. . Πρόκειται για τον άνδρα που δεν προσήλθε ποτέ στο δικαστήριο να υποστηρίξει την καταγγελία του σε βάρος του Δ. Λιγνάδη, αν και η έδρα είχε διατάξει τη βίαια προσαγωγή του.
«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής» περιέγραψε στην εισαγγελική πρότασή του για την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη ο κ. Κούντριας.
Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός «κοινός παρανομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής. Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική του ανέλιξη».
Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός άφησε αιχμές για την υπεραστική γραμμή που επέλεξε ο κατηγορούμενος, ο οποίος επιχείρησε να αποδομήσει τους ισχυρισμούς των θυμάτων του με βάση την εργασία ή το κοινωνικό τους στάτους. «Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική του ανέλιξη» ανέφερε ο εισαγγελέας.