Ηλικιωμένο ζευγάρι πέθανε αφού έφαγε τετραοδοντίδες στη Μαλαισία

Μια πανάκριβη αλλά φονική λιχουδιά.
Open Image Modal
MIXA via Getty Images

Ενα ζευγάρι ηλικιωμένων έχασε τη ζωή του αφού έφαγε δηλητηριώδες ψάρι στη Μαλαισία, με την την κόρη τους να κάνει έκκληση για αυστηροποίηση των νόμων ώστε να μην έχουν κι άλλοι άνθρωποι την ίδια τραγική κατάληξη.

Ο Ενγκ Τσουάν Σινγκ και η σύζυγός του Λιμ Σιέου Γκουάν, και οι δύο στα 80 τους, αγόρασαν εν αγνοία τους τουλάχιστον δύο τετραοδοντίδες από έναν πωλητή στο διαδίκτυο στις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Την ίδια μέρα η Λιμ τηγάνισε τα ψάρια για μεσημεριανό γεύμα αλλά μετά την κατανάλωσή τουε άρχισε να βιώνει «δυσκολίες στην αναπνοή και ρίγη». Μία ώρα μετά το φαγητό, ο σύζυγός της άρχισε επίσης να εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα.

Το ζευγάρι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας και η άτυχη γυναίκα κατέληξε λίγες ώρες αργότερα. Ο άνδρας έπεσε σε κώμα για οκτώ ημέρες, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε και πέθανε το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με την κόρη του ζευγαριού, Αϊ Λι, η οποία έδωσε συνέντευξη Τύπου στο σπίτι του ζευγαριού την Κυριακή πριν από την κηδεία τους. Η ίδια ζήτησε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για το θάνατο των γονιών της και έκανε έκκληση για ισχυρότερους νόμους στη Μαλαισία, όπου τουλάχιστον 30 είδη του εν λόγω ψαριού βρίσκονται συνήθως στα νερά της περιοχής.

 

Ο νόμος της Μαλαισίας απαγορεύει την πώληση δηλητηριωδών και επιβλαβών τροφών, όπως το κρέας τετραοδοντίδας, και η παράβαση επισύρει πρόστιμο 10.000 Ρινγκίτ (περίπου 2.080 ευρώ) ή ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών.

Παρά τον αυξημένο κίνδυνο, τα δηλητηριώδη ψάρια πωλούνται σε πολλές αγορές της Μαλαισίας, καθώς Θεωρούνται εξωτικά και τείνουν να προσελκύουν καταναλωτές. Από τη στιγμή,δε, που τα ψάρια έχουν καθαριστεί και πωλούνται σε φέτες, είναι σχεδόν αδύνατο για το κοινό να γνωρίζει τον τύπο του ψαριού που αγοράζει, προειδοποιούν οι ειδικοί. Οσο για τους πωλητές, είναι συζητήσιμο από μέρους τους εάν γνωρίζουν τους κινδύνους.

Περιζήτητη αλλά θανατηφόρα λιχουδιά

Αναφέρεται συνήθως ως «fugu» - ο ιαπωνικός όρος για το λεγόμενο «φουσκωτό ψάρι» (pufferfish) - το κρέας του οποίου απολαμβάνεται ως λιχουδιά και είναι πανάκριβο παρά το γεγονός ότι περιέχει θανατηφόρο δηλητήριο.

Τα όργανα του ψαριού, καθώς και το δέρμα, το αίμα και τα οστά, περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ενός θανατηφόρου δηλητηρίου που είναι γνωστό ως τετροδοτοξίνη. Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει γρήγορα τσούξιμο γύρω από το στόμα, ζάλη, σπασμούς, παράλυση και θάνατο.

Σερβίρεται πιο συχνά σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στο Τόκιο αλλά έχει γίνει επίσης δημοφιλής σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη, σε εστιατόρια που σερβίρουν αποκλειστικά fugu.

Σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, οι σεφ fugu πρέπει να υποβληθούν σε εκτεταμένη μαθητεία έως και τριών ετών προτού λάβουν άδεια και τους επιτραπεί να χειρίζονται και να προετοιμάζουν τα ψάρια αυτά για φαγητό. Το λανθασμένα μαγειρεμένο fugu είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο για το δηλητήριο του συγκεκριμένου ψαριού.

Παρά τους κινδύνους, η δημοτικότητα του fugu έχει αυξηθεί, ειδικά μεταξύ των καλοφαγάδων, και πλέον καταναλώνεται και σε χώρες εκτός Ιαπωνίας – κατά καιρούς, χωρίς κανόνες. Το 2020, τρεις άνθρωποι πέθαναν στις Φιλιππίνες, αφού έφαγαν τον φονικό έδεδμα από ένα τοπικό πάγκο μπάρμπεκιου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας 58 περιστατικά δηλητηρίασης που αφορούσαν την κατανάλωση αυτού του είδους ψαριών, συμπεριλαμβανομένων 18 θανάτων, έχουν καταγραφεί στη χώρα μεταξύ 1985 και 2023.

(με πληροφορίες από CNN)