ΕΛΙΝΟΙΛ: Νέες προοπτικές με «ατού» εξαγωγές και επέκταση το '24 - Συγκρατημένη κερδοφορία το '23

«Αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας παρά τις αντιξοότητες» αναφέρει η πρόβλεψη που ανακοινώθηκε για το 2024 στην Γενική Συνέλευση του ομίλου. Οι νέες προοπτικές που ανοίγονται.
Open Image Modal
elin.gr

 

 

Ο Όμιλος Elinoil έκλεισε το 2023 με κέρδη προ φόρων 10.007.694 ευρώ, μικρότερα από τα 17.303.000 ευρώ του 2022, ωστόσο η Γενική Συνέλευση ενέκρινε για τη χρήση 2023 τη διανομή µερίσµατος ποσού 2.560.954,86 προ της παρακράτησης φόρου και εξαιρουμένων των 115.585 ιδίων μετοχών που κατέχει η εταιρία, και αντιστοιχεί σε 0,108 ευρώ ανά μετοχή.

Το ποσό του μερίσματος των 0,108 ευρώ ανά μετοχή, υπόκειται σύμφωνα με το νόμο σε παρακράτηση φόρου 5% και συνεπώς το τελικώς καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος ανά μετοχή θα ανέλθει σε 0,1026 ευρώ.

Οι «ειδήσεις» ωστόσο κρύβονται στα μελλοντικά σχέδια και στην «έκκληση» για λιγότερες κρατικές παρεμβάσεις στην εσωτερική αγορά. Η Elinoil, μία από τις 3 μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας, που καλύπτουν το 30% των συνολικών εξαγωγών μαζί με άλλους 5 ομίλους, συναντούν μεγαλύτερα εμπόδια εντός των συνόρων σε σύγκριση με το διεθνές περιβάλλον, όπου η ελληνική επιχειρηματικότητα διακρίνεται - και στην Ενέργεια...

 

Open Image Modal
elin.gr

 

Με δύναμη και το 2024

«Το 2024 αναμένεται θετικό με αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας παρά τις αντιξοότητες», τονίζουν οι άνθρωποι του ομίλου και δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ανάγκη για υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον και μείωση των κρατικών παρεμβάσεων είναι κρίσιμη για την περαιτέρω ανάπτυξη».

Το σχόλιο αναφέρεται πρωτίστως στις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική Πολιτεία να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών στα καύσιμα, χωρίς όμως να μειώνεται η φορολογία και - κυρίως - η παραβατικότητα, όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αποδεικνύονται λίγοι και ανίσχυροι μπροστά στο μέγεθος και στην πολυπλοκότητα του προβλήματος.

Ως αποτέλεσμα, λένε οι ίδιες πηγές, η παραβατικότητα, σε συνδυασμό με τα πλαφόν και τις κρατικές παρεμβάσεις αποτελούν μεγάλες στρεβλώσεις που περιορίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα στην εσωτερική αγορά. Και εξηγούν, ειδικότερα για το πλαφόν, ότι είναι «αδικαιολόγητη η παράταση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, η οποία δεν αναγνωρίζει αύξηση χρηματοοικονομικού κόστους, μεταφορικού και εργατικού και οδηγεί τον Κλάδο σε  περιθώρια ακόμη χαμηλότερα από το 2021 και την Εσωτερική αγορά σε μία ζημιογόνα δραστηριότητα για τις εταιρείες. Το πλαφόν είναι στρέβλωση του ανταγωνισμού, ευνοεί τους παραβατικούς, οι οποίοι μπορούν και επιβιώνουν μέσω της παραβατικότητας, ενώ αντιθέτως οι έντιμοι πρατηριούχοι οδηγούνται σταδιακά εκτός αγοράς.»

 

Open Image Modal
elin.gr

 

Επέκταση και νέες συνεργασίες 

Οι προοπτικές για το 2024 παραμένουν εξαιρετικές για τον όμιλο της Elinoil, καθώς τα σχέδια που ανακοινώθηκαν στην Γενική Συνέλευση «μιλάνε» από μόνα τους:

Από την μία πλευρά προβλέπεται σταθεροποίηση των διεθνών τιμών, πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και μείωση της ανεργίας, την ώρα που σχεδιάζεται ανάπτυξη του δικτύου της ελίν με 18 νέα πρατήρια.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζεται επιθετική πολιτική τιμολόγησης σε νέες εμπορικές δραστηριότητες (electricon και aerion), ενώ 2 νέοι ενεργειακοί σταθμοί LNG – CNG θα λειτουργήσουν σε Αθήνα (2024) και Ιωάννινα (αρχές 2025).

Στο διεθνές επίπεδο, διανοίγονται εξαιρετικές προοπτικές με την επέκταση στην αγορά του Μαζούτ στη Δυτική Αφρική, επενδύοντας σε αποθηκευτικούς χώρους στην Ισπανία, καθώς και συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της κοινωνικής ευθύνης.

Open Image Modal
elin.gr

 

Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Ενέργειες για μείωση αποβλήτων, εκπομπών διοξειδίου και κατανάλωσης ενέργειας.

Υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών, σε συνεργασία με τη Humanity Greece για δράσεις σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Θράκη που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

Δράσεις στον Αθλητισμό, όπως η χορηγία σε 2 μεγάλους Έλληνες αθλητές, στον Μίλτο Τεντόγλου και τον παραολυμπιονίκη Στέλιο Μαλακόπουλο και η συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Συνεργασία με την Humanity Greece για δράσεις σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Θράκη που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

Δράσεις για την προστασία των ελληνικών θαλασσών από τη ρύπανση με την AEGEAN REBREATH.