Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία 83-74: Ψυχωμένη ανατροπή και πρόκριση στους «16» του Mundobasket

Γύρισε από το -15 η Εθνική μας ομάδα με σεμιναριακή άμυνα και «καυτούς» Παπαπέτρου-Λαρεντζάκη.
|
Open Image Modal
Ezra Acayan via Getty Images

Σπουδαία νίκη κόντρα στη Νέα Ζηλανδία με 83-74 και πρόκριση στους «16» του Μουντομπάσκετ πέτυχε η Εθνική μας ομάδα στο μπάσκετ σε ένα ματς που στα μισά του αγώνα έμοιαζε χαμένο.

Η Ελλάδα βρέθηκε να χάνει μέχρι και με 15 πόντους διαφορά από τους σκληροτράχηλους Νεοζηλανδούς (28-43) λίγο πριν την ανάπαυλα. Αλλά με ψυχωμένη άμυνα και αντεπίθεση διαρκείας στο β′ ημίχρονο κατάφερε την ολική ανατροπή, φτάνοντας στην πολυπόθητη νίκη που εξασφάλισε την παραμονή της «επίσημης αγαπημένης» και στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Τρομερή εμφάνιση έκανε ο Ιωάννης Παπαπέτρου, με άξιο συμπαραστάτη του τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη.

Μπορεί οι Νεοζηλανδοί να χόρεψαν την παραδοσιακή πολεμική «χάκα» μπροστά στους διεθνείς μας πριν την έναρξη της αναμέτρησης αλλά η Εθνική μας στο τέλος τους... χάκαρε.

Με υποδειγματική άμυνα στην 3η περίοδο, οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη μείωσαν στον πόντο (50-51) χάρη σε τρίποντο του κορυφαίου της εθνικής Ιωάννη Παπαπέτρου (27π. με 4/7 τρίποντα, 6ρ.), 3:58΄΄ πριν την ολοκλήρωση της 3ης περιόδου.

Στην 4η περίοδο αν και βρέθηκαν στο -4 (50-54) με την έναρξή της, επιδόθηκαν σε σερί 9-0 (με 5 πόντους του Λαρεντζάκη και από 2 των Παπανικολάου και Παπαπέτρου) για να προσπεράσουν με 59-54 (απέμεναν 7:34΄΄) και ν’ ακολουθήσουν κι άλλα μεγάλα τρίποντα από Ουόκαπ και Παπαπέτρου, αλλά και «καυτούς» τους Λαρεντζάκη και Παπαγιάννη.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης πρόσθεσε 20 πόντους με 3/8 τρίποντα, 10 πόντοι και 9 ασίστ ήταν η συγκομιδή του Τόμας Ουόκαπ, ο Παπαγιάννης είχε 8 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου είχε προσφορά 8 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Με 27 πόντους ο Σι Ιλί ξεχώρισε για τη Νέας Ζηλανδίας, που αποκλείστηκε.

Τα δεκάλεπτα: 15-20, 32-43, 50-54, 83-74

Το πρόγραμμα της Ελλάδας στην επόμενη φάση

Η Ελλάδα με ρεκόρ 2-1 στην Α΄ φάση, θα τοποθετηθεί, μαζί με τις ΗΠΑ, στον 10ο όμιλο, με αντιπάλους την 1η και τη 2 του 4ου ομίλου, δηλαδή τις Λιθουανία και Μαυροβούνιο αντίστοιχα. Οι ομάδες μεταφέρουν τα αποτελέσματα της Α΄ φάσης στο «Top-16» και μετά τους δύο αγώνες τους στη Β΄ φάση την πρόκριση για τα νοκ άουτ ματς της φάσης των «8» εξασφαλίζουν οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου.

Οι Αμερικανοί και οι Λιθουανοί ξεκινούν με 3-0, ενώ οι δύο εκπρόσωποι των Βαλκανίων βρίσκονται στο 2-1. Δύο ομάδες θα περάσουν στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οπότε χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τη νίκη και στα δύο παιχνίδια που θα δώσουμε.

Την 1η Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία και 48 ώρες μετά (03/09) θα αγωνιστεί απέναντι στο Μαυροβούνιο. Όλα τα παιχνίδια θα διεξαχθούν στη Μανίλα.