Στο Φεστιβάλ της Αβινιόν -το σημαντικότερο και μεγαλύτερο φεστιβάλ παρασταστικών τεχνών στην Ευρώπη (που το περασμένο καλοκαίρι ακυρώθηκε λόγω πανδημίας)- και στο Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας θα παρουσιαστούν οι επόμενες σκηνοθεσίες της Έλλης Παπακωνσταντίνου.
Η Ελληνίδα σκηνοθέτις, διαγράφει μία αξιοσημείωτη πορεία, σκηνοθετώντας σταθερά σε σημαντικές σκηνές του πλανήτη, αλλά και σε σπουδαίους ιστορικούς μη-θεατρικούς χώρους, αντισυμβατικά και πολιτικά θεάματα, κατακτώντας διεθνή βραβεία και δοκιμάζοντας συνεχώς νέες φόρμες.
Στις 13 & 15 Ιουλίου παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ της Αβινιόν η αντιφασιστική παράσταση «The Kindly Ones», που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα μέσα στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, ενώ στις 2 Δεκεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο της Σουηδίας στη Στοκχόλμη, κάνει πρεμιέρα η «Alkestis».
Η Έλλη Παπακωνσταντίνου «ξαναγράφει» και σκηνοθετεί την Άλκηστη του Ευριπίδη κατά παραγγελία του Βασιλικού Θεάτρου, με ένα σύνολο σπουδαίων Σουηδών ηθοποιών, μεταξύ αυτών ο Per Mattsson και η Kicki Bramberg που σκηνοθετούσε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ενώ στο ρόλο της Άλκηστης συναντάμε την Μελίντα Κίναμαν, πρωταγωνίστρια της γνωστής σειράς μυστηρίου «Modus», που μεταδόθηκε για δύο σεζόν και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το BBC. Η παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου πρόκειται να εγκαινιάσει την νέα καλλιτεχνική περίοδο του καλλιτεχνικού διευθυντή Ματίας Άντερσον.
«The Kindly Ones» - Φεστιβάλ Αβινιόν
Στις 13 & 15 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η παράσταση «The Kindly Ones» που έγραψε και σκηνοθέτησε η Έλλη Παπακωνσταντίνου, μια μουσική immersive παράσταση που με αφετηρία τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου ανοίγει διάλογο με τη σύγχρονη ιστορία και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.
Η έρευνα και ενσωμάτωση αρχειακού υλικού από το Γαλλικό Στρατόπεδο Camp Des Milles πραγματοποιήθηκε στο Centre National des écritures du Spectacle (La Chartreuse) στη Γαλλία. Το «The Kindly Ones», είναι μια παράσταση που παρουσιάζεται κατεξοχήν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ευρώπης.
Στην Αβινιόν οι θεατές θα μεταφερθούν με βαν στην κοντινή πόλη Εξ Εν Προβάνς (εκλογική περιφέρεια της Μαρί Λεπέν και του Μαριάνι, όπου στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου η άκρα δεξιά πρόκειται - σύμφωνα με τα προγνωστικά - να αναδειχθεί πρώτη δύναμη) και στο Camp Des Milles, στρατόπεδο όπου φυλακίστηκαν σε διαδοχικές εποχές, επαναστάτες του Ισπανικού Εμφύλιου, θύματα του Ναζιστικού καθεστώτος και αργότερα του πολέμου στην Αλγερία. Ανάμεσα στους φυλακισμένους σημαντικοί καλλιτέχνες και διανοητές, όπως ο Μαξ Ερνστ.
Η παράσταση αποτελεί αποτέλεσμα μακράς έρευνας και συνέργειας διεθνών φορέων και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019, στο αυστριακό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στις τέχνες μετά από πολλά χρόνια, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική κοινωνία, τον αυστριακό και ελληνικό τύπο.
Η παράσταση έλαβε χώρα ακριβώς μπροστά από το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης, όπου θεατές από όλα τα μέρη της Αυστρίας κατέκλυσαν το χώρο και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.
Ενδεικτικό της επιτυχίας της είναι το γεγονός ότι σήμερα εκτίθενται στο επισκέψιμο Memorial Mauthausen στοιχεία από την εικαστική εγκατάσταση που φιλοτέχνησε η Μαρία Πανουργιά για το The Kindly Ones.
Ο Μπλέιν Λ. Ρέινινγκερ, (από τους Tuxedomoon) συνθέτει την πρωτότυπη μουσική και παίζει ζωντανά μαζί με την πολυδιάστατη Ρόζα Προδρόμου. Στην παράσταση συμμετέχει χορός που αποτελείται από ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής.
«Alkestis» - Βασιλική Θέατρο Σουηδίας
Πρόκειται για μία φεμινιστική, τολμηρή, μουσική ανάγνωση του ομότιτλου έργου του Ευριπίδη.
Η παράσταση μας τοποθετεί εν μέσω ενός ξέφρενου, σύγχρονου πάρτι. Ο Βασιλιάς Άδμητος γλίτωσε από το Χάρο και το γιορτάζει με τους φίλους του. Η σύζυγός του, Άλκηστη, δέχτηκε να πεθάνει στη θέση του. Σύντομα όμως, ο Ηρακλής (που στο έργο ερμηνεύεται από γυναίκα ηθοποιό) θα κάνει την ανατροπή φέρνοντας πίσω την Άλκηστη από τον Κάτω Κόσμο.
Στο έργο του Ευριπίδη, η Άλκηστη είναι ξανά ζωντανή, αλλά είναι ανίκανη να αρθρώσει έστω μία λέξη. Στην εκδοχή της Παπακωνσταντίνου, η Άλκηστη μιλάει. Ποιά είναι η Άλκηστη τώρα;
H Έλλη Παπακωνσταντίνου είναι ιδρύτρια της ομάδας ODC Ensemble, έχει τιμηθεί δύο φορές με το «Βραβείο Fulbright» για την έρευνα της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τη δημιουργία του έργου «Oedipus: Sex with Mum was Blinding», καθώς και με το διεθνές βραβείο «Music Theatre ΝΟW 2018-9» για την παράστασή της «The Cave».
Δουλειά της έχει παρουσιαστεί στο πλαίσιο των επίσημων εγκαινίων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας το 2009 και στο European Parliament for Culture το 2017. Στη Ελλάδα έχουν παιχτεί έργα της στο Φεστιβάλ Αθηνών, Εθνικό Θέατρο, Μέγαρο Αθηνών και Θεσ/κης κ.α. Με αφορμή το πρόσφατο παγκόσμιο lockdown πειραματίστηκε με μία νέα μορφή ψηφιακού θεάτρου, ειδικά σχεδιασμένο για την πλατφόρμα του zoom, που ονόμασε “Θέατρο του Εγκλεισμού”, αντλώντας από τον αρχαίο μύθο και το υλικό της τραγωδίας. To 2020 παρουσίασε το “Traces of Antigone”, γραμμένο από τη Christina Ouzounidis, μία από τις πρώτες ζωντανές διαδικτυακές παραστάσεις παγκοσμίως. H παράσταση απέσπασε το βραβείο AMAZONE 2020, ήταν υποψήφια για το βραβείο της Ένωσης Ιταλών Κριτικών, και συνεχίζει τη διεθνή της περιοδεία τόσο σε ψηφιακή όσο και σε φυσική μορφή. Ενώ τα ψηφιακά της έργα “Aède of the Ocean and Land” και “Hotel AntiOedipus”, παρουσιάστηκαν σε φεστιβάλ και οργανισμούς ανά τον κόσμο, ανάμεσα τους τα περιβόητα IRCAM/Centre Pompidou (Παρίσι) Romaeuropa Festival (Ρώμη) αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.