Έλλειψη σοβαρότητας και υποκρισία, βλέπει η Άγκυρα στις δηλώσεις του Γιούνκερ στην Αθήνα. Τα σχόλια για Αιγαίο και έλληνες στρατιωτικούς

Έλλειψη σοβαρότητας και υποκρισία, βλέπει η Άγκυρα στις δηλώσεις του Γιούνκερ στην Αθήνα. Τα σχόλια για Αιγαίο και έλληνες στρατιωτικούς
|
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Εκνευρισμό προκάλεσε στην Τουρκία η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στην Ελληνική Βουλή με το Υπ.Εξωτερικών της γείτονος να τον κατηγορεί πως η στάση του, όπως και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων και κοινοτικών οργάνων είναι υποκριτική. Αυτό καθώς τη στιγμή που επικρίνουν την Τουρκία πως δεν είναι ένα κράτος δικαίου ασκούν πιέσεις για την άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, επιχειρώντας να παρέμβουν στο έργο της τουρκικής δικαιοσύνης. 

Επίσης, στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου κατηγορούν τον κ.Γιοιυνκέρ πως σε ό,τι αφορά τις θέσεις της του σχετικά με το Αιγαίο και την Αν.Μεσόγειο υιοθετεί πλήρως τη ρητορική της Αθήνας και της Λευκωσίας οι οποίες είναι απορριπτέες από την Άγκυρα αφού στερούνται σοβαρότητας και νομικής βάσης. 

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπ.Εξωτερικών: 

«Παρακολουθήσαμε σήμερα (26 Απριλίου) την ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και παρατηρήσαμε πως συνεχίζει την προσφιλή του τακτική να μιλά σαν ειδικός και επικαλούμενος την ανάγκη για «ενότητα και αλληλεγγύη» να αναφέρεται σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας. Με αυτές τις τοποθετήσεις, οι οποίες βασίζονται στις ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειος, οι αξιωματούχοι της ΕΕ χάνουν μέρα με τη μέρα την αξιοπιστία τους. Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις που όχι μόνο δεν είναι σοβαρές αλλά στερούνται νομικής βάσης. 


Επίσης, με έκπληξη ακούσαμε και τη δήλωση του Γιούνκερ πως οι δυο Έλληνες που βρίσκονται υπό κράτηση στη χώρα μας, πρέπει ”σε κάθε περίπτωση να αφεθούν ελεύθεροι”. Οι  έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι παραβίασαν τον τουρκικό νόμο δεν διατηρούν κανένα προνόμιο ενώπιον της ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Καταδικάζουμε αυτή τη διπρόσωπη στάση, που αφενός δεν διστάζει να κάνει σχόλια όταν το επιθυμεί για το κράτος δικαίου και όταν μια υπόθεση αφορά τα δικά του συμφέροντα να προχωρά σε σχόλια που συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης».