Ελληνικά και αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τα Σκόπια

Χαιρέτισαν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
|
Open Image Modal
.
ΓΕΑ

Δύο πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, συνοδευόμενα από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν την Παρασκευή πάνω από τα Σκόπια, προκειμένου να καλωσορίσουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Την υπέρπτηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Κέιτ Μπερνς και η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

 

Open Image Modal
.
ΓΕΑ

 

«Η σημερινή υπέρπτηση αντανακλά τη μόνιμη στήριξή μας προς τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και χειρονομία μέσω της οποίας σας καλωσορίζουμε ως 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ.

Η ίδια σημείωσε ότι τους προηγούμενους μήνες η προσοχή εστιάστηκε πρωτίστως στον κοινό αγώνα κατά του ιού Covid-19, όμως, όπως είπε δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να επισκιάσει τα ιστορικά επιτεύγματα της χώρας: την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

Την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) συμμετείχε με τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16/Block 52+ της 337 Μοίρας σε αποστολή συνοδείας δύο (2) Αμερικανικών Στρατηγικών Βομβαρδιστικών τύπου Β-1Β, εντός του FIR Σκοπίων και πραγματοποίηση πτήσης άνωθεν της πρωτεύουσας (Σκόπια).

Τα αμερικανικά αεροσκάφη, εκτέλεσαν αποστολή Long Range Strategic Bomber Task Force Mission άνωθεν ευρωπαϊκών χωρών και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αναδεικνύοντας τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα των Συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ.

 

Από την μεριά της η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την δράση αυτή, οι οποίες, όπως είπε, καλωσόρισαν έμπρακτα τη χώρα στη Συμμαχία.

 

 

 «Οι Σύμμαχοί μας στις ΗΠΑ στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι δύο χώρες μας διατηρούν εξαιρετική συνεργασία και ότι μετά από τη συνεχή υποστήριξη, μάς άνοιξαν το δρόμο προς το ΝΑΤΟ, και μετά την ένταξη στη Συμμαχία παραμένουν ισχυρός και στρατηγικός μας εταίρος» πρόσθεσε η Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

 Η χώρα έγινε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ στις 27 Μαρτίου 2020.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)