Ελληνικά και τουρκικά πολεμικά στα στενά Κάσου- Καρπάθου: Τι έγινε το απόγευμα της Πέμπτης

Τουρκικά πλοία βρέθηκαν στην περιοχή με φόντο την άσκηση «Mavi Balina»
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου
via Associated Press

Τέσσερα τουρκικά πολεμικά βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην περιοχή των στενών Κάσου- Καρπάθου, με παράλληλη παρουσία από δύο μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, η Τουρκία διεξήγαγε την άσκηση «Mavi Balina» και, όπως κάθε άσκηση τέτοιου είδους, παρακολουθείται και επιτηρείται από μονάδες του ΠΝ. Στο τέλος της άσκησης 4 τουρκικά πολεμικά επέστρεφαν προς τον ναύσταθμο του Ακσάζ και σταμάτησαν για λίγο μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Από ελληνικής πλευράς βρισκόταν στην περιοχή ήδη μία μονάδα του ΠΝ και στη συνέχεια, λόγω του αριθμού των τουρκικών πλοίων, απεστάλη και μία φρεγάτα (πλοίο «σκοπούν»). Τα τουρκικά πλοία αποχώρησαν αργά το απόγευμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη υπήρξαν και 5 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 4 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, από 1 αεροσκάφος CN-235, 1 μη επανδρωμένο αεροσκάφος και 2 ελικόπτερα. Σε όλες τις περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι είχε σημειωθεί τεταμένο σκηνικό μεταξύ Κάσου και Καρπάθου γύρω γύρω από τις έρευνες του ιταλικού σκάφους «IEVOLI RELUME» που ερμηνεύονταν ως κινήσεις της Άγκυρας με σκοπό να «γκριζάρει» την ελληνική ΑΟΖ, αμφισβητώντας την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης. Χθες πάντως το ιταλικό σκάφος έπλεε βόρεια της Κρήτης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις συζητούμε», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως  «οι θέσεις μας όσον αφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά. Προσηλωμένοι, ωστόσο, σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον». Επίσης, ανέφερε ότι «υπήρξαν και δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε άμεσος και ειλικρινής δίαυλος που απέτρεψε την κλιμάκωση».

Ο Τούρκος υπουργός, από πλευράς του, δήλωσε πως  «είναι πραγματικότητα ότι έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο...υπάρχουν ζητήματα που είναι αλληλένδετα και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις. Δεν πρέπει να περιορίσουμε τα θέματα στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ», καταγράφοντας ρητά την γνωστή θέση της Άγκυρας για συνολική συζήτηση και διευθέτηση - σε αντίθεση με την ελληνική θέση περί μίας και μοναδικής εκκρεμότητας (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ).