Ελληνική στρατιωτική αποστολή στο εμπόλεμο Σουδάν: Πώς έγινε η επιχείρηση διάσωσης

Μια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: Βίντεο και εικόνες από την αποστολή.
Open Image Modal
.
ΓΕΕΘΑ

Ως πρωτοφανής για τα πρόσφατα ελληνικά δεδομένα και σημαντικού δείκτη δυσκολίας χαρακτηρίζεται η επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το εμπόλεμο Σουδάν που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με C-130 να προσγειώνεται σε αεροδρόμιο βόρεια του Χαρτούμ και προσωπικό των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων να ασφαλίζει την περιοχή.

 

 

Το ελληνικό C-130 απογειώθηκε την Πέμπτη από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο, μεταφέροντας προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ- συγκεκριμένα 13 μέλη του ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών). Προορισμός ήταν η αεροπορική βάση Wadi Seidna, βόρεια του Χαρτούμ, όπου και προσγειώθηκε στις 13.00.

Με το που προσγειώθηκε το αεροσκάφος οι Έλληνες καταδρομείς προέβησαν σε έλεγχο και εξασφάλιση της περιοχής, συνδράμοντας παράλληλα στη διάσωση και επιβίβαση στο αεροσκάφος 39 πολιτών- 20 από την Ελλάδα, 1 από τη Γερμανία, 4 από την Ισπανία, 5 από την Ολλανδία, 1 από τη Σερβία, 8 από τις Φιλιππίνες, καθώς και 6 κατοικιδίων. Το αεροσκάφος απογειώθηκε κατά τις 15.00. 

Open Image Modal
.
ΓΕΕΘΑ

 

Σημειώνεται πως καθ’όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία σχεδιάστηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, την εξέλιξή της παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο (real time) και κατεύθυναν από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Open Image Modal
.
ΓΕΕΘΑ

 

Καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στη HuffPost Greece υπογραμμίζουν πως, αν και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ήταν σε ισχύ η εκεχειρία και δεν υπήρξαν απρόοπτα, επρόκειτο σε κάθε περίπτωση για μια αποστολή με σημαντικό δείκτη δυσκολίας, καθώς επρόκειτο για επιχείρηση σε εμπόλεμη ζώνη: Σημειώνεται πως στο ίδιο αεροδρόμιο την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών, ένα τουρκικό C-130 δέχτηκε πυρά (με αρχικές αναφορές για έναν τραυματία, αν και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είπε αργότερα ότι δεν είχε υπάρξει τραυματισμός). Επίσης, οι εν λόγω πηγές τονίζουν πως το C-130 που επιχείρησε ουδέποτε είχε βλάβη, όπως είχε αναφερθεί σε δημοσιεύματα, μα περίμενε την κατάλληλη στιγμή και τις ιδανικές συνθήκες για την εκτέλεση της επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σε γενικότερο πλαίσιο οι επιχειρήσεις τέτοιου είδους είχαν την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. 

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς, και σε αυτήν συμμετείχε επίσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Σούλιος, καθώς και ο υποδιοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Ταξίαρχος Χαράλαμπος Γεωργίου ως επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Open Image Modal
.
ΓΕΕΘΑ
Open Image Modal
.
ΓΕΕΘΑ
Open Image Modal
.
ΓΕΕΘΑ

Όπως έγινε γνωστό αργά το πρωί της Παρασκευής, είχε επιστρέψει ελληνικό αεροσκάφος C-27 από το Ασουάν στην Ελευσίνα. Σημειώνεται πως στο ευρύτερο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν έγιναν επίσης οι εξής επιμέρους επιχειρήσεις:

Την Κυριακή 23 Απριλίου αποστολή 2 μεταγωγικών αεροσκαφών, 1 C-27 και 1 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας στο αεροδρόμιο του Ασουάν, σε ετοιμότητα για εκτέλεση επιχειρήσεων εκκένωσης.

Την Δευτέρα 24 Απριλίου, απογείωση C-27 από το Ασουάν με προορισμό το Τζιμπουτί, παραλαβή των πρώτων 17 πολιτών (13 Ελλήνων και 4 άλλων υπηκόων συζύγων των Ελλήνων) και επιστροφή την Τρίτη 25 Απριλίου στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

Την Τρίτη 25 Απριλίου, απογείωση άλλου C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aσουάν, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής. Ακολούθως απογείωση και παραλαβή από το Τζιμπουτί και την Άκαμπα της Ιορδανίας 16 Ελλήνων πολιτών, 1 από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία. Την Τετάρτη το αεροσκάφος με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.

Την Τετάρτη 26 Απριλίου απογείωση έτερου C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Ασουάν, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής.