Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: 4 στις 10 εταιρείες, θέλουν εξ αποστάσεων απασχόληση

Στην έρευνα, αποδεικνύεται επίσης, ότι 7 στις 10 εταιρείες προσαρμόστηκαν εύκολαστο μοντέλο της τηλεργασίας.
Open Image Modal
Justin Paget via Getty Images

Οποιος θεωρεί ότι όλα θα είναι ίδια στη μετά κορονοϊού εποχή, μάλλον κάνει λάθος. Και τα εργασιακά, είναι ένας τομές στον οποίο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, με την εξ αποστάσεως απασχόληση να έχει δώσει «τροφή για σκέψη».

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, στις εταιρείες – μέλη του, διαπιστώνεται ότι 4 στις 10 εταιρείες τοποθετούνται θετικά στο ενδεχόμενο αλλαγής του μοντέλου απασχόλησης, για ένα μέρος του προσωπικού τους, με την προοπτική εφαρμογής της τηλεργασίας και μετά την πανδημική κρίση, με τις 7 στις 10 να έχουν προσαρμοστεί εύκολα στις νέες εργασιακές συνθήκες, αξιολογώντας από αρκετά έως πολύ αποδοτική την εξ αποστάσεως απασχόληση.

Συγκεκριμένα, το 66,7% των εταιρειών δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι προσαρμόστηκαν άμεσα στο καθεστώς της τηλεργασίας, το 23,5% ότι αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες, μόλις το 1,2% ότι δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, ενώ το 8,6% των εταιρειών-μελών του Επιμελητηρίου δεν εφάρμοσε πολιτική του home office.

Επίσης, το 67,9% των εταιρειών, χαρακτήρισε από αρκετά έως πολύ αποδοτική την εξ αποστάσεως απασχόληση του προσωπικού (50,6% αρκετά και 17,3% πολύ), το 19,8% αξιολόγησε την τηλεργασία λίγο αποδοτική, το 4,9% καθόλου αποδοτική, ενώ ένα περίπου 8% δήλωσε ότι δεν προχώρησε σε προσαρμογές του εργασιακού περιβάλλοντος.

Κι ακόμη, το 60,3% των εταιρειών, δήλωσε ότι μετά την πανδημική κρίση, δεν θα άλλαζε το μοντέλο απασχόλησης με την προοπτική διατήρησης του καθεστώτος της τηλεργασίας για ένα μέρος του προσωπικού, ωστόσο το 39,7% όσων εφάρμοσαν πολιτική home office εκτίμησαν ότι θα μπορούσαν, εν μέρει, να επιμείνουν σε αυτό το μοντέλο και μετά την κρίση.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιο Κελέμη, «οι επιχειρήσεις επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά προσαρμογής στις ακραίες συνθήκες της πανδημικής κρίσης. Εφάρμοσαν νέα μοντέλα απασχόλησης, βασίζοντας την προσπάθειά τους σε σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις. Με τον τρόπο αυτό διατήρησαν την παρουσία τους στην αγορά και κυρίως τις θέσεις εργασίας. Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί μια νέα «αρχή» για την επιχειρηματική κοινότητα, που καλείται να βρει τον παλαιό της «βηματισμό» και, σταδιακά, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της όπως και την απασχόληση, όντας περισσότερο έμπειρη μετά το lockdown».