Ο μαραθώνιος της Ελληνικής οικονομίας εν μέσω κορονοϊού

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι για τον τουρισμό, το εμπόριο και τη ναυτιλία ξεκινά μια φάση συρρίκνωσης.
Open Image Modal
Ο τουρισμός έχει ήδη πληγεί από ακυρώσεις εξαιτίας του φόβου, αλλά και των δυσκολιών που υπάρχουν στην μετακίνηση των τουριστών.
picture alliance via Getty Images

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση και στο μέτωπο της οικονομίας. Στόχος είναι να επιβληθούν εγκαίρως μέτρα που θα προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, ενώ θα πρέπει να αποφασιστεί η απαιτούμενη πρόνοια για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Τα τρία πακέτα μέτρων στήριξης που έχει ήδη ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο, είναι μόνο τα τρία πρώτα βήματα από ένα μαραθώνιο που έχει μπροστά της η Ελληνική οικονομία. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να έχει εικόνα για το ποιες θα είναι τελικά οι συνολικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού. Με αυτό ως δεδομένο τα συναρμόδια υπουργεία κινούνται βήμα βήμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που προκύπτουν. Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτοι υπολογισμοί είχαν γίνει για περίπου 250.000 εργαζόμενους που θα αναγκαζόντουσαν να μείνουν χωρίς δουλειά και ο αριθμός ήδη έχει φτάσει τις 440.000 επιχειρήσεις και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την κρίση.

Για αυτόν τον λόγο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών στοιχείων και εισηγείται μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν. Η κυβέρνηση ήδη έχει στείλει τις προτάσεις της στην Κομισιόν, προκειμένου να επιλεχθούν τα εργαλεία, αλλά και οι κλάδοι της οικονομίας στους οποίους θα κατευθυνθούν τα περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το ποσό το οποίο σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα αντλήσει από το ειδικό Ευρωπαϊκό Ταμείο που δημιούργησε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Δυσοίωνες προβλέψεις

Έως τότε βέβαια η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προσδιορίσει το μέγεθος της ζημίας που θα έχει υποστεί η Ελληνική Οικονομία, αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν οι κλάδοι της οικονομίας μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης.

Ενδεικτικές για την κρισιμότητα της κατάστασης είναι οι εκτιμήσεις των φορέων και των εκπροσώπων σημαντικών κλάδων της Ελληνικής Οικονομίας. Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι για τον τουρισμό, το εμπόριο και τη ναυτιλία ξεκινά μια φάση συρρίκνωσης, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα υπάρξει μεγάλη ανάσχεση στον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Μεγάλο κίνδυνο ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των εξαγωγών. Ήδη ο κλάδος πλήττεται από το κλείσιμο των συνόρων με την Ιταλία, αγορά που καλύπτει το 10% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Πρόβλημα αποτελεί και το κλείσιμο των συνόρων με την Βουλγαρία η οποία αποτελεί κορυφαίο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών αλλά και βασική δίοδος για την διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα βέβαια γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς τα σύνορα κλείνουν με όλες τις χώρες και το εμπόριο παραλύει. 

Ο συνήθης ύποπτος να υποστεί τεράστιες απώλειες από την εξάπλωση του κορονοϊού είναι ο τουρισμός. Ο κλάδος έχει ήδη πληγεί από ακυρώσεις εξαιτίας του φόβου, αλλά και των δυσκολιών που υπάρχουν στην μετακίνηση των τουριστών. Αρχικά η Κίνα, στη συνέχεια η Ιταλία και τελικά η απόφαση Τραμπ για διακοπή των πτήσεων από την Ευρώπη. Ακολούθησε η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα να μπει «λουκέτο» στο σύνολο του κλάδου με τις απώλειες να λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις. Σημαντικό στοιχείο ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τα προβλήματα στον κλάδο, είναι η διάρκεια που θα έχουν οι συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει ήδη και ο κλάδος της μαζικής εστίασης, με τα μαγαζιά να μπαίνουν στην δεύτερη εβδομάδα υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας.

Οι αρμόδιοι φορείς ήδη έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν. Ο ΕΒΕΑ έχει προτείνει να υπάρξει παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας (μέτρο που εξετάζει ήδη η κυβέρνηση), η παράταση καταβολής των παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, όπως και την αναστολή σφράγισης επιταγών για τουλάχιστον δύο μήνες.