Έλον Μασκ: Η ΑΙ θα εξαφανίσει την ανάγκη για θέσεις εργασίας

Χαρακτήρισε την Τεχνητή Νοημοσύνη «την πιο ανατρεπτική δύναμη στην ιστορία» σε συζήτηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ.
Open Image Modal
via Associated Press

Ο Έλον Μασκ είπε στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ότι «θα έρθει κάποια στιγμή που δεν θα χρειάζονται θέσεις εργασίας», με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία να περιγράφει την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) ως την «πιο ανατρεπτική δύναμη στην ιστορία», σε μια ευρείας κλίμακας συζήτηση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, o επικεφαλής της Tesla και ιδιοκτήτης των SpaceX και Χ (Twitter) είπε πως πιστεύει ότι θα έρθει κάποια στιγμή που «θα μπορείς να έχεις δουλειά αν θες δουλειά...μα η η ΑΙ θα είναι ικανή να κάνει τα πάντα».

Η συζήτηση έλαβε χώρα ενώ ολοκληρωνόταν η σύνοδος για την ΑΙ που οργάνωσε στο Μπλέτσλεϊ Παρκ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό τη διαμόρφωση διεθνών κανόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την εξέταση των κινδύνων που συνοδεύουν την ανάπτυξή της- όπως πχ η χρήση της για ανάπτυξη βιολογικών και χημικών όπλων από κακόβουλους δρώντες.

Κατά τη σύνοδο υπεγράφη συμφωνία, με τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών και χωρών, βάσει της οποίας κυβερνήσεις θα μπορούν να δοκιμάζουν τα πιο σύγχρονα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης για πιθανούς κοινωνικούς κινδύνους και κινδύνους εθνικής ασφαλείας. Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν ήταν οι OpenAI, DeepMind, Anthropic, Amazon, Mistral, Microsoft, Meta.

Ερωτηθείς από τον Σούνακ για το τι πιστεύει για την εν λόγω πρωτοβουλία, ο Μασκ είπε χαριτολογώντας πως «θα είναι ενοχλητική, είναι αλήθεια», προσθέτοντας πως υποστηρίζει το σχέδιο επειδή «μάθαμε στο πέρασμα των χρόνων ότι το να έχουμε διαιτητή είναι καλό πράγμα».

Ο ίδιος είπε ότι πιστεύει πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογίες ΑΙ θα έχουν κάποιου είδους διακόπτη απενεργοποίησης. «Τι θα γίνει αν κάποια μέρα έχουν ένα software update και δεν είναι πλέον τόσο φιλικές;» διερωτήθηκε. Πάντως σημείωσε ότι εκτίμησε πως η τεχνολογία θα ήταν «δύναμη καλού» και ότι οι Τεχνητές Νοημοσύνες θα γίνουν «καλοί φίλοι» των χρηστών τους, ειδικά για ανθρώπους όπως ο γιος του, που δυσκολεύονται να κάνουν φίλους στον πραγματικό κόσμο.

Πάντως, πριν τη σύνοδο είχε ανεβάσει ένα σατιρικό σκιτσάκι, όπου οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρώπη και η Κίνα αναφέρονται στους κινδύνους της ΑΙ μα σκέφτονται από μέσα τους πόσο θέλουν να την αναπτύξουν πρώτη. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως συνεχάρη τον Σούνακ που κάλεσε την Κίνα, επειδή, όπως είπε, αν δεν συμμετέχει, «θα είναι άσκοπο».