Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών πρωτοπορεί με τις ενέργειες που κάνει στον τομέα του περιβάλλοντος.
Open Image Modal
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Τα αεροδρόμια, διεθνώς, δεν είναι απλά εγκαταστάσεις με καθαρά λειτουργικό, ταξιδιωτικό χαρακτήρα. Τα μεγαλύτερα από αυτά, αποτελούν χώρους που φιλοξενούν ποικίλες δράσεις και διαθέτουν καταστήματα.

Πόσα όμως από αυτά, κάνουν δράσεις που τα ξεχωρίζουν, πέρα από τον βασικό τους τομέα, της διακίνησης των επιβατών; Δεν θα πρέπει να είναι πολλά, αλλά κι αν είναι, ελάχιστα πρωτοπορούν. Και εμείς στην Ελλάδα, θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που διαθέτουμε ένα αεροδρόμιο, όπως των Αθηνών, που εκτός από την καλαισθησία που το διακρίνει, τη λειτουργικότητα και την καθαριότητα, πραγματοποιεί ενέργειες που πράγματι καινοτομούν και που το κάνουν να διακρίνεται παγκοσμίως.

Open Image Modal

Ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος, που τόσο επίκαιρα είναι δεδομένης, της κλιματικής αλλαγής, το Αεροδρόμιο της Αθήνας εκπλήσσει ευχάριστα. Όταν οι περισσότεροι καλά καλά δεν γνώριζαν τι σημαίνει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διοίκηση του αεροδρομίου προχώρησε στην κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, που αυτή τη στιγμή καλύπτει το 25% των ενεργειακών αναγκών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Μάλιστα, ήταν το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο, που κατασκεύασε και λειτούργησε ένα τόσο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο.

Συμπληρώνοντας 18 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του το 2001, η διοίκηση του αεροδρομίου μέσω ενός διαγωνισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλήρωσε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο VW up!, το οποίο δεν εκπέμπει καθόλου ρύπους, θέλοντας αυτή τη κίνηση να τη συνδυάσει με την παρουσίαση του λεγόμενου «Πράσινου Χάρτη» του αεροδρομίου, από το 1996 (έτος ίδρυσης εταιρείας).

Open Image Modal
Από αριστερά: o Διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΔΑΑ, Michael O’ Connor, η τυχερή νικήτρια από τη Ρόδο, Αρμονία Αντωναράκη, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ ΔΑΑ, Ιωάννα Παπαδοπούλου και ο Διευθυντής Μάρκετινγκ & Πωλήσεων της Kosmocar-Volkswagen, Θανάσης Κονιστής
HuffPost Greece

Η νικήτρια ήρθε από τη Ρόδο, εμφανώς χαρούμενη, από ένα νησί που διαθέτει έμπορο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο οποίος μάλιστα τα νοικιάζει, έχοντας εγκαταστήσει αρκετούς σταθμούς φόρτισης στο «νησί των Ιπποτών».

Open Image Modal
Η παράδοση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη νικήτρια
HuffPost Greece

Στα επιτεύγματα του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, δεν καταγράφεται μόνο το εντυπωσιακό φωτοβολταϊκό πάρκο. Το αεροδρόμιο, έχει καταφέρει να μειώσει θεαματικά το οικολογικό αποτύπωμά του και αποτελεί ηγετικό μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που ενώ συνεχίζουν και αναπτύσσουν το έργο τους, αποδεικνύουν εμπράκτως και τον περιβαλλοντικό τους χαρακτήρα. 

Open Image Modal

Στην καθημερινή ατζέντα της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Αερολιμένα, περιέχονται ενότητες όπως η ποιότητα του αέρα, του νερού, ο θόρυβος, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η προστασία της μοναδικής πανίδας και χλωρίδας, οι σχέσεις με τις τοπικές κοινότητες, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εκπαίδευση και η σωστή χρήση της ενέργειας. 

Ο «Πράσινος Χάρτης» του αεροδρομίου, είναι γεμάτος από δράσεις. Στα Συστήματα Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής Διαχείρισης, είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 14001 από το 2000 και είναι το πρώτο ελληνικό αεροδρόμιο που διαθέτει Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 50001 από το 2017.
Παράλληλα, παρακολουθεί από το 1998 την ποιότητα του αέρα εντός και εκτός του αεροδρομίου, ενώ έχει πετύχει μείωση εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα από τα αεροσκάφη, κατά 35% από το 2002 και μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50%.

Open Image Modal

 

Για την παρακολούθηση του θορύβου και της ρύπανσης, έχει εγκαταστήσει σταθμούς στους δήμους γύρω από το αεροδρόμιο και λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης, από τα αεροσκάφη, τα οχήματα και άλλες πηγές.
Εντυπωσιάζει δε η κατασκευή και λειτουργία Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων, που αποφέρει μείωση της κατανάλωσης νερού που χρειάζεται το πράσινο του αεροδρομίου, ενώ έχει μειωθεί κατά 40% η κατανάλωσης νερού ανά επιβάτη από το 2002.

Ειδική μέριμνα έχει γίνει στη διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση έχει αυξηθεί από 3% το 2001, σε 83% το 2018. Κι επειδή στο αεροδρόμιο δεν πετούν μόνο αεροσκάφη, αλλά και… πουλιά και μάλιστα πολλά είναι σπάνιου είδους, παρακολουθείται και προστατεύεται το οικοσύστημα στην περιοχή των Μεσογείων, καθώς έχουν παρατηρηθεί 215 είδη πουλιών στο αεροδρόμιο.

Open Image Modal

Η κοινωνική δράση του αεροδρομίου, δεν περιορίζεται εντός του φράκτη, αλλά πραγματοποιεί περιβαλλοντολογική εκπαίδευση σε μαθητές τοπικών λυκείων. Ηδη, το 2018, περίπου 2.300 επισκέφθηκαν τον υγρότοπο της Βραυρώνας, που έχει «υιοθετηθεί» και προστατεύεται από το αεροδρόμιο.

Εξάλλου, το αεροδρόμιο συμμετέχει στο εθελοντικό πρόγραμμα Airport Carbon Accreditation από το 2009 και έχει πιστοποιηθεί στο ανώτατο επίπεδο: Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα από το 2017. Παράλληλα, έχει εκπονήσει την πρώτη Μελέτη για την προσαρμογή του ΔΑΑ στην κλιματική αλλαγή, η οποία διερευνά το πώς πρόκειται να αλλάξει το τοπικό κλίμα επηρεάζοντας τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Καταλήγοντας, εκτός από το περιβάλλον, το αεροδρόμιο πραγματοποιεί δράσεις και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς πάνω από 300.000 άτομα έχουν επισκεφθεί τη μόνιμη έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων (Μουσείο αεροδρομίου).

Open Image Modal