ΕΜΑ για τέταρτη δόση: Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για σύσταση στον γενικό πληθυσμό

Αντικρουόμενα στοιχεία δείχνουν οι έρευνες.
|
Open Image Modal
Φωτο αρχείου
Danil Aikin via Getty Images

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε ανακοίνωσή του ενημέρωσε το κοινό ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία προκειμένου να συστήσει την τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid στον γενικό πληθυσμό.

Ο Δρ Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αναφέρθηκε σε στοιχεία από το Ισραήλ, τη μόνη χώρα στον κόσμο που έχει εγκρίνει τέταρτη δόση για πολίτες άνω των 60 ετών, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μελέτης του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, όταν η τέταρτη δόση χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά την προηγούμενη, μπορεί να μειώσει πάνω από τέσσερις φορές τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας σε σύγκριση με τις τρεις δόσεις. Σε μια άλλη προκαταρκτική έρευνα εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Tel HaShomer’s Sheba τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, μιας και η έρευνα έδειξε ότι η τέταρτη δόση ήταν λιγότερο αποτελεσματική έναντι της Όμικρον και δεν αποτρέπει τη μόλυνση. Αξίζει να σημειωθεί η στρατηγική των τεσσάρων δόσεων εφαρμόστηκε στο Ισραήλ με στόχο να αναχαιτιστεί η επέλαση της Όμικρον.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τονίστηκε ότι όσο τα εμβόλια δεν διανέμονται και δεν χορηγούνται ομοιόμορφα σε όλο τον κόσμο, θα είναι πάντα υπαρκτός ο κίνδυνος επανεμφάνισης του ιού. 

Πριν από λίγες ημέρες η Αντρέα Άμμον, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νόσων, δήλωσε ότι «Δεν έχουμε στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίος ένας τέταρτος εμβολιασμός για όλους», ενώ τόνισε πως «για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, ένα δραστικό φάρμακο (αντιιικό χάπι) θα είναι μια καλή και αναγκαία εναλλακτική λύση».

Αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας, η επικεφαλής του Οργανισμού δήλωσε πως «ο κορονοϊός με έχει εκπλήξει δυσάρεστα τόσο συχνά, ώστε να είμαι προσεκτική με τις προβλέψεις μου. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντλήσουμε το ελληνικό αλφάβητο διότι μεταξύ Όμικρον και Ωμέγα υπάρχει μια απόσταση και ευελπιστώ ότι δεν θα χρειαστεί να τη διανύσουμε».

 Με πληροφορίες από ΕΡΤ