Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Συγκίνηση στο Μνημείο του Αγνώστοη Στρατιώτη (βίντεο-φωτο)

Και χορός σέρρα στην μνήμη των 335.000 νεκρών. Καθολική απαίτηση η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας. Τα μηνύματα πολιτειακή και πολιτικής ηγεσίας
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου η 19η Μαΐου και κορύφωσης των δράσεων υπέρ των επιδιώξεών για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας αλλά και των εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, «Απώτερος σκοπός του αγώνα μας για Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα». 

Open Image Modal
Eurokinissi

 

Η Κεντρική εκδήλωση Μνήμης έγινε στην πλατεία Συντάγματος.

Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Μητρόπολη Αθηνών και επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με ευζώνους ενδεδυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της Π.Ο.Ε., Γεώργιο Βαρυθυμιάδη, τον περιφερειάρχη Αττικής Νικόλαο Χαρδαλιά και εκπροσώπους φορέων και ομιλία από τον Δρ. Κλέαρχο Κυριακίδη, επισκέπτη καθηγητή, στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.

Επίσης χορευτές ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων χόρεψαν μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη τον παραδοσιακό χορό σέρρα, που θεωρείται πως έχεις τις ρίζες του στο αρχαίο ελληνικό πολεμικό χορό πυρρίχιο. 

Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και πορεία προς την Τούρκικη Πρεσβεία και επίδοση Ψηφίσματος.

Στην Πλατεία Συντάγματος υπάρχουν επίσης ενημερωτικά περίπτερα της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Π.Ο.Ε., όπου με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η τραγική τους κατάληξη.

Open Image Modal
Eurokinissi

 

 

Μηνύματα για την Ημέρα μνήμης από την πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της χώρας

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία, να καταδικαστούν τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

«Τιμάμε σήμερα, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα που εξοντώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες πριν από 105 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε τη σημαντική συμβολή του ποντιακού Ελληνισμού στην ανόρθωση και ανάπτυξη του ελληνικού κράτους, καθώς μετέφερε στη μητέρα πατρίδα τον δυναμισμό και τις αξίες του. Κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη. Και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον».

Open Image Modal
Eurokinissi

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία 

«Σκύβουμε το κεφάλι, όπως και κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους. Ταυτόχρονα, τιμούμε τη συμβολή αυτού του αδούλωτου τμήματος του Έθνους στην οικονομική και κοινωνική ανάταξη της πατρίδας μας. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας, παντού στον κόσμο», αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook,για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Μπορεί ορισμένα τραύματα να μην επουλωθούν ποτέ. Παραμένει, ωστόσο διαρκές το κοινό χρέος η ιστορική μνήμη να κρατηθεί ζωντανή. Την τεχνητή λήθη να αντιμάχεται διαρκώς η εγρήγορση. Με τη φωνή διαμαρτυρίας μας να ακούγεται ηχηρή, ώστε να διαπερνά τον χρόνο καθώς θα διεκδικεί τη δικαίωση. Μέχρι η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Open Image Modal
Eurokinissi

 

Στέφανος Κασσελάκης: Δεν υφίσταται πραγματική σχέση φιλίας και καλής γειτονίας, χωρίς να αναγνωρίσει η σύγχρονη Τουρκία τη Γενοκτονία 

Δεν εννοείται να υπάρχει πραγματική σχέση φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, χωρίς να αναγνωριστεί η γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από τη σύγχρονη Τουρκία, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης. 

Επίσης όμως έχει αργήσει πάρα πολύ η αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από όλη τη διεθνή κοινότητα και ειδικά από τη γείτονα χώρα μας.

Δεσμεύτηκε ότι θα θέτει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς επαφές του και σημείωσε:” Όπως έχω δεσμευτεί και για τις γερμανικές αποζημιώσεις, δεσμεύομαι ότι στη διεθνή παρουσία μου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού ως μελλοντικός πρωθυπουργός, αυτό το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας θα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το αναδεικνύω, θα το διεκδικώ για όλους τους Ελληνες μέχρι τέλους. Γιατί είναι ελληνικό θέμα δεν είναι θέμα μόνο των ελλήνων του Πόντου”.

Ακολούθως έθεσε το θέμα της προστασίας των χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία, λέγοντας:”Πρέπει τα χριστιανικά μνημεία, και ειδικά στη γείτονα χώρα, να τα σεβόμαστε όλοι και να τα σέβονται επίσης και εκείνοι”.

Open Image Modal
Eurokinissi

 

Νίκος Ανδροyλάκης: Ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας συνεχίζεται

«Πριν από τριάντα χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνώρισε τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού και καθιέρωσε τη 19η Μαίου, ως Ημέρα Μνήμης. Ως Ημέρα μνήμης, γιατί η μνήμη είναι φρουρός για να μην ξανασυμβούν στην σε όλη στην ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλαιότητες. Όμως ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας συνεχίζεται. Θα τον δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, εντός και εκτός της χώρας. Δεν μπορώ να μην πω, κλείνοντας, ότι πριν από λίγες εβδομάδες έφυγε από κοντά μας ένας άνθρωπος που προσπάθησε πάρα πολύ, έδωσε μεγάλη μάχη, αγωνίστηκε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, ο αείμνηστος Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Αιωνία του η μνήμη».  

 

Νίκος Δένδιας: Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των 353.000 θυμάτων - 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εκατόν πέντε χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των 353.000 θυμάτων. Αυτό αναφέρει σε ανάρτηση στο Χ ο υπουργός Εθνικής ’Αμυνας Νίκος Δένδιας. «Ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης» συμπληρώνει ο κ. Δένδιας.

Αντώνης Σαμαράς: Η ημέρα μνήμης έρχεται σε μια περίοδο ταραχώδη και μας υπενθυμίζει, με τρόπο εμφατικό, την ιστορική πραγματικότητα

«Σήμερα ο Ελληνισμός θρηνεί για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους πριν από 105 χρόνια. Η ημέρα μνήμης έρχεται σε μια περίοδο ταραχώδη. Μας υπενθυμίζει, με τρόπο εμφατικό, την ιστορική πραγματικότητα. Οπως συμβαίνει βεβαίως και με τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Όλοι μας, πολίτες και πολιτικό σύστημα -πέρα και πάνω από τα κόμματα- οφείλουμε να αναστοχαστούμε. Για το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και πως θα το πετύχουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για τη Γενοκτονία των Ποντίων.