«Ήμουν moderator στο Facebook. Έπρεπε να είμαι έτοιμη να δω οτιδήποτε»

«Ήμουν moderator στο Facebook. Έπρεπε να είμαι έτοιμη να δω οτιδήποτε»
|
Open Image Modal
Dado Ruvic / Reuters

Την εμπειρία της ως moderator στο Facebook για διάστημα οκτώ μηνών περιγράφει στο BBC η Σάρα Κατζ- αποκαλύπτοντας ένα κόσμο όπου η επαφή με πορνογραφικό υλικό (και κάποιες φορές ακόμα και υλικό παιδικής πορνογραφίας) αποτελεί σχεδόν καθημερινότητα.

«Ήταν πάρα πολύ ξεκάθαροι σχετικά με το τι είδους περιεχόμενο θα βλέπαμε, από άποψης του πόσο παραστατικό ήταν, οπότε δεν ήμασταν στα σκοτάδια».

Το 2016 η Σάρα ήταν μία από τους εκατοντάδες moderators που εργάζονταν για μια «τρίτη» εταιρεία στην Καλιφόρνια. Δουλειά της ήταν να εξετάζει τις αναφορές για ακατάλληλο περιεχόμενο, το οποίο υποδεικνυόταν από χρήστες του Facebook.

Η ίδια περιέγραψε την εμπειρία της στο BBC Radio 5 Live. «Μας είχαν βάλει όριο χρόνου ενός λεπτού ανά post για να αποφασίζουμε εάν επρόκειτο για spam και εάν έπρεπε να απομακρύνουμε το περιεχόμενο αυτό», λέει σχετικά.

«Κάποιες φορές κλείναμε και τον σχετιζόμενο λογαριασμό. Η διεύθυνση ήθελε να μη δουλεύουμε πάνω από οκτώ ώρες την ημέρα, και βλέπαμε περίπου 8.000 posts την ημέρα, οπότε περίπου 1.000 posts την ώρα. Λίγο πολύ μαθαίνεις ενώ κάνεις τη δουλειά, ειδικά την πρώτη ημέρα. Αν έπρεπε να περιγράψω τη δουλειά με μία λέξη, θα έλεγα “κουραστική”».

 

 

«Σίγουρα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/ η να δεις οτιδήποτε μετά από μόλις ένα κλικ. Μπορείς να χτυπηθείς από πράγματα πολύ γρήγορα, χωρίς προειδοποίηση. Το περιεχόμενο που δεν ξεχνώ ήταν ένα απόσπασμα παιδικής πορνογραφίας. Δύο παιδιά- το αγόρι ήταν γύρω στα 12 και το κορίτσι οκτώ με εννιά- στέκονταν το ένα απέναντι στο άλλο. Δεν φορούσαν εσώρουχα και άγγιζαν το ένα το άλλο. Φαινόταν σαν ένας ενήλικος να ήταν πίσω από την κάμερα, λέγοντάς τους τι να κάνουν. Με τάραξε πολύ, κυρίως επειδή μπορούσες να καταλάβεις ότι ήταν πραγματικό».

«Πολλά από αυτά τα posts κυκλοφορούν. Συχνά τα βλέπαμε να εμφανίζονται από έξι διαφορετικούς χρήστες σε μία ημέρα, οπότε ήταν ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση να βρούμε την αρχική πηγή. Τότε δεν υπήρχε κάτι σε ρόλο συμβουλευτικών υπηρεσιών/ υπηρεσιών στήριξης. Ίσως να υπάρχει σήμερα, δεν είμαι σίγουρη».

Η ίδια λέει ότι σίγουρα θα είχε ζητήσει στήριξη, εάν της είχε προσφερθεί. «Σίγουρα σε προειδοποιούν, αλλά το να σε προειδοποιούν και να το βλέπεις στα αλήθεια διαφέρουν. Κάποιοι νομίζουν πως αντέχουν και αποδεικνύεται πως δεν μπορούν, ή ότι είναι χειρότερο από ό,τι περίμεναν».

«Γίνεσαι κάπως αναίσθητος με το πέρασμα του καιρού. Δεν θα έλεγα ότι γίνεται πιο εύκολο, αλλά σίγουρα το συνηθίζεις. Υπήρχε προφανώς πολλή πορνογραφία ανάμεσα σε συναινούντες ενήλικους, που δεν σε τάραζε το ίδιο. Υπήρχαν λίγες κτηνοβασίες. Ήταν μία με ένα άλογο που συνέχιζε να κυκλοφορεί. Υπήρχε πολλή παραστατική βία, ήταν ένα με μια γυναίκα που της ανατίναζαν το κεφάλι. Το μισό της σώμα ήταν στο έδαφος, και ο κορμός πάνω ήταν ακόμα στην καρέκλα. Η πολιτική ήταν αυστηρότερη ως προς την απομάκρυνση πορνογραφικού υλικού παρά για την παραστατική βία».

Ως προς το θέμα των fake news, η ίδια εκτιμά ότι το Facebook αιφνιδιάστηκε, καθώς, όσο δούλευε εκεί, εν όψει των αμερικανικών εκλογών, φαινόταν να μην είναι «στα ραντάρ».

«Στα αλήθεια δεν μπορώ να θυμηθώ να ακούω ποτέ τον όρο fake news. Βλέπαμε πολλές ειδήσεις να κυκλοφορούν και να αναφέρονται από χρήστες, αλλά δεν θυμάμαι να μας ζητά η διεύθυνση ποτέ να κοιτάξουμε ειδήσεις για να διασφαλίσουμε πως τα γεγονότα ήταν πραγματικά. Είναι πολύ μονότονο, και στα αλήθεια συνηθίζεις στο τι είναι spam και τι όχι. Απλά (η διαδικασία) γίνεται πολλά κλικ. Θα το σύστηνα; Αν μπορούσατε να κάνετε οτιδήποτε άλλο, θα έλεγα όχι».