Δεύτερη συμφωνία για αγορά εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την AstraZeneca

«Πυρετός» για την εξασφάλιση επάρκειας δόσεων του εμβολίου, εφόσον αυτό εγκριθεί. Ανακοινώθηκε νέα συμφωνία από την ΕΕ και έπεται συνέχεια.
|
Open Image Modal
Στιγμιότυπο από επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στα εργαστήρια της Sanofi στην Λιόν, όπου γίνονται οι έρευνες με στόχο την παρασκευή εμβολιου κατά του κορονοϊού. 16 Ιουνίου 2020. Laurent Cipriani/Pool via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY
POOL New / reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να αγοράσει ένα πιθανό εμβόλιο COVID-19 από τις εταιρείες Sanofi και GSK. Είναι η δεύτερη συμφωνία για την εξασφάλιση του μελλοντικού εφοδιασμού, καθως η προθεσμία για την ένταξη στο παγκόσμιο πρόγραμμα αγοράς εμβολίων του Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εκπνέει.

Με βάση αυτή την συμφωνία, η γαλλική Sanofi και η βρετανική GSK, οι οποίοι συνεργάστηκαν για την κατασκευή εμβολίου με βάση τον συνδυασμό πρωτεϊνών με την ελπίδα να λάβουν έγκριση μέσα στο επόμενο έτος, θα παρέχουν στην ΕΕ έως και 300 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδη. 

Η συμφωνία που μόλις ανακοινώθηκε (Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου) επιβεβαιώνει μια ανακοίνωση που έγινε στις 31 Ιουλίου από τις δύο εταιρείες, ενώ προηγήθηκε η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca για έως και 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολιασμού.

Σε αντάλλαγμα για το προνομιακό δικαίωμα στις δόσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μέρος των αρχικών δαπανών που καλούνται να εξασφαλίσουν οι παραγωγοί εμβολίων. Οι δόσεις του εμβολίου, όμως, θα αγοραστούν από τις χώρες της ΕΕ εφόσον δοθεί έγκριση για την παρασκευή του.

Η σημερινή συμφωνία ανακοινώνεται καθώς εντός της ημέρας εκπνέει η προθεσμία των χωρών-μελών του ΠΟΥ να δηλώσουν συμμετοχή στο λεγόμενο πρόγραμμα COVAX, το οποίο στοχεύει στην έγκαιρη αγορά εμβολίων κατά του COVID-19 και στην διασφάλιση, ότι η διανομή των εμβολίων θα γίνει στη δίκαια και αποτελεσματικά.

Open Image Modal
Στιγμιότυπο από επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στα εργαστήρια της Sanofi στην Λιόν, όπου γίνονται οι έρευνες με στόχο την παρασκευή εμβολιου κατά του κορονοϊού. 16 Ιουνίου 2020. Laurent Cipriani/Pool via REUTERS
POOL New / reuters

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν για την συμφωνία υπογραμμίζεται ότι ήδη ισχύει η συμφωνάι με την AstraZeneca ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για να συναφθούν αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες φαρμακοβιομηχανίες και σχήματα (Johnson & JohnsonCureVacModerna και BioNTech) με τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές συζητήσεις.

Μέχρι στιγμής, 92 φτωχότερα έθνη έχουν ζητήσει βοήθεια μέσω του προγράμματος COVAX - μέρος του προγράμματος ACT Accelerator του ΠΟΥ για να ενισχύσει την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, περίπου 80 χώρες με υψηλότερο εισόδημα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο COVAX, ενώ πολλές ακόμη δεν έχουν ενταχθεί καθώς προσπαθούν να εξασφαλίσουν ξεχωριστά τις δικές τους προμήθειες.

Open Image Modal
(EDITOR'S NOTE Image was created using multiple exposure in camera.) In this photo illustration the logo of Sanofi is seen on the image of Coronavirus. (Photo by Manuel Romano/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Προς το παρόν δεν υπάρχει διεθνώς εγκεκριμένο εμβόλιο για τον κορονοϊό (COVID-19), ο οποίος υπήρξε μέχρι στιγμής αιτία για να χαθούν περισσότερες από 946.000 ζωές παγκοσμίως, καθώς και για τον «εκτροχιασμό» της παγκόσμιας οικονομίας.

Για τη Sanofi και την GSK, η συμφωνία με την ΕΕ έρχεται μετά από μία ανάλογη συμφωνία ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Ιούλιο, για 100 εκατομμύρια δόσεις και με την επιλογή για την αμερικανική κυβέρνηση να αγοράσει επιπλέον 500 εκατομμύρια δόσεις, καθώς και έπειτα από μια συμφωνία για την παράδοση 60 εκατομμυρίων δόσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

πηγές: Reuters, europa.eu