Ενα γαϊτανάκι θετικών ειδήσεων και σημαντικών εξελίξεων θα μπορούσε να εκκινήσει μια πιθανή θετική αξιολόγηση από την Fitch απόψε τα μεσάνυχτα. Ο ξένος οίκος ανοίγει τον χορό των αξιολογήσεων και η Ελληνική πλευρά προσδοκά σε ευνοϊκές εξελίξεις και θετικές ειδήσεις προκειμένου να χτίσει πάνω σε αυτές την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την αξιολόγηση του Fitch, άλλωστε η προσδοκία για μια θετική κίνηση αποδείχθηκε και στο παρελθόν μάταιη. Η ελληνική οικονομία, όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές ξεπερνάει τις ασθένειες της και επιστρέφει στο δρόμο την ομαλότητας. Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι απαλλάχθηκε από όλα τα βαρίδια.
Η θετική πορεία της Οικονομία θα μπορούσε να αποτυπωθεί και σε ένα θετικό μήνυμα από τον Fitch, ανοίγοντας το δρόμο για τις επόμενες αξιολογήσεις την άνοιξη από S&P, Moody’s και DBRS. Το βασικότερο όμως θα είναι ότι ένα θετικό σινιάλο από τον Fitch θα σημάνει την εκκίνηση μιας νέας εποχής για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και το σχεδιασμό έκδοσης ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Μήνυμα στους επενδυτές
Το ίδιο θετικό σινιάλο θα δουν και οι ξένοι επενδυτές καθώς περιμένουν να διαπιστώσουν εάν ο οίκος αξιολόγησης έχει δει βελτιώσεις στους τέσσερις κρίσιμους τομείς για την πορεία της οικονομίας, όπως ο ίδιος είχε επισημάνει τον Νοέμβριο στο σημείωμα του για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο Fitch είχε εκφραστεί θετικά για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, ωστόσο σημείωνε ότι παραμένουν σημαντικές αβεβαιότητες. Για παράδειγμα επισήμανε ότι σε σχέση με το 2015 το πολιτικό περιβάλλον έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο από την Ελληνική Οικονομία απουσιάζουν ακόμα οι επενδύσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Ακόμα στην έκθεση του διαπίστωνε τη δυσκολία που θα υπάρχει για την κυβέρνηση να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, εφαρμόζοντας ωστόσο ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής το οποίο θα βασίζεται στη μείωση των φόρων. Αντίστοιχα, στο μέτωπο τον τραπεζών σημείωνε τα θετικά στοιχεία του σχεδίου «Ηρακλής» για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ωστόσο ο δρόμος για την πλήρη επιτυχία θα είναι μακρύς.
Εάν οι αναλυτές του Οίκού Fitch έχουν διαπιστώσει ότι οι θετικές εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία διατηρούνται, τότε είναι πολύ πιθανό η διαπίστωση αυτή να αποτυπωθεί σε μια θετική κίνηση από μεριάς τους στην αξιολόγηση της 24ης Ιανουαρίου. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, που είναι και το πιο δύσκολο ή την αναθεώρηση επί τα βελτίω των προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας.
Οι επόμενες κινήσεις
Ο ΟΔΔΗΧ περιμένει αυτή την αξιολόγηση προκειμένου να «κεφαλαιοποιήσει» τα θετικά νέα με μια ακόμα έξοδο στις αγορές στο πλαίσιο της σταθερής σχέσης που θέλει να οικοδομήσει με τους επενδυτές. Το σχέδιο υπάρχει, ωστόσο οι εξελίξεις θα κρίνουν τη διάρκεια και το ύψος της έκδοσης, καθώς εκκρεμεί η δύσκολη απόφαση για το ομόλογο 15ετούς διάρκειας.
Η κίνηση του Fitch είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει προάγγελος και για τις κινήσεις των υπόλοιπων οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι ακόμα κρατούν την Ελλάδα αρκετά μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Τα νέα θα έρθουν και από τους τέσσερις οίκους «εις διπλούν» καθώς οι αξιολογήσεις τους αναμένονται για τον Fitch στις 24 Ιανουαρίου και 24 Ιουλίου, για τον Moody’s στις 8 Μαϊου και στις 6 Νοεμβρίου, για την Standard and Poor’s στις 24 Απριλίου και στις 23 Οκτωβρίου, ενώ ο DBRS θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του για την Ελληνική Οικονομία στις 24 Απριλίου και στις 23 Οκτωβρίου.