Χελώνες ξεβράζονται στις ακτές των Ην. Αραβικών Εμιράτων

Οι χελώνες μπορεί να έχουν επιζήσει από τη μαζική εξαφάνιση, αλλά σήμερα εξαφανίζονται σε όλο τον κόσμο.
Open Image Modal
Έφηβη χελώνα ξεβράστηκε νεκρή στην Κάλμπα
AP

Πριν από μια εβδομάδα, μια έφηβη χελώνα ξεβράστηκε σε μια παραλία στην Κάλμπα, μια πόλη στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κάποτε παρθένα, η ακτή με τα δέντρα είναι τώρα βρώμικη από σωρούς σκουπιδιών που έρχονται από τις κοντινές χωματερές. Διάσπαρτα στην ακτή υπάρχουν πλαστικές σακούλες, συσκευασίες, καπάκια μπουκαλιών - και πολύ συχνά, νεκρές χελώνες.

Αρχικά, ο Φάντι Γιαγκμούρ, ένας ερευνητής θαλάσσιας ζωής που είχε εξετάσει περίπου 200 χελώνες από τη Μέση Ανατολή, για την πρώτη έρευνα σχετικά με το θέμα, εξήγαγε τυπικό φαγητό από το κουφάρι - ράμφη καλαμαριού και στρείδια.

Στη συνέχεια, ο ένοχος για τον θάνατο της χελώνας έγινε ξεκάθαρος: ζαρωμένα μπαλόνια και πλαστικός αφρός ήταν μερικά από τα τελευταία πράγματα που έφαγε.

«Μάλλον είναι υποσιτισμένη», είπε ο Γιαγκμούρ στο Associated Press την περασμένη εβδομάδα καθώς εργαζόταν. Το πλαστικό φράζει το εντερικό σύστημα των χελωνών, λέει, και μπορεί να τις κάνει να λιμοκτονήσουν.

Αυτή η χελώνα είναι μία από τις 64 που ανασύρθηκαν από τις ακτές της Κάλμπα και του Κορ Φακάν, στο ευρύτερο εμιράτο του Σάρτζα, που πρόκειται να αναλυθούν στο εργαστήριο του Γιαγκμούρ. Η ομάδα ερευνητών του δημοσίευσε μια νέα μελέτη στο Marine Pollution Bulletin που επιδιώκει να αναλύσει τη ζημιά και τον κίνδυνο από τα πλαστικά που έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με άλλα θαλάσσια συντρίμμια.

Όταν οι χελώνες το τρώνε, το πλαστικό φράζει τις υδάτινες οδούς και πνίγει ζώα — όχι μόνο θαλάσσιες χελώνες αλλά και φάλαινες, πουλιά και κάθε είδους ζωής.

Το σοκαριστικό 75% όλων των νεκρών πράσινων χελωνών και το 57% όλων των χελωνών καρέτα-καρέτα στη Σάρτζα είχαν φάει θαλάσσια υπολείμματα, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών σακούλων, καπακιών από μπουκάλια, σχοινιού και δίχτυα ψαρέματος, διαπίστωσε η μελέτη. Η μόνη άλλη έρευνα από την περιοχή, που δημοσιεύθηκε το 1985, διαπίστωσε ότι καμία από τις χελώνες που μελετήθηκαν στον Κόλπο του Ομάν δεν είχε φάει πλαστικό.

Οι χελώνες μπορεί να έχουν επιζήσει από τη μαζική εξαφάνιση που σκότωσε δεινόσαυρους πριν από εκατομμύρια χρόνια, αλλά σήμερα εξαφανίζονται σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση για τη Διατήρηση, και το είδος καρέτα-καρέτα απειλείται με εξαφάνιση. 

Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλαπλές απειλές που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι για τις θαλάσσιες χελώνες - συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας που λευκαίνει τους κοραλλιογενείς υφάλους, της υπερεκμετάλευσης των ακτών και της υπεραλίευσης. Αλλά είναι ίσως το πιο ορατό πρόβλημα, όπως φαίνεται, είναι η φρικτή σκηνή στο εργαστήριο Κάλμπα.

Μια τεράστια ποσότητα πλαστικών βρέθηκε μέσα στις νεκρές χελώνες στο Σάρτζα — 325 θραύσματα σε μια χελώνα και 32 κομμάτια από δίχτυα σε μια άλλη. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα μπλοκαρίσματα, ρήξεις και συσσώρευση αερίων στο πεπτικό σύστημα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι πράσινες θαλάσσιες χελώνες είχαν τη μεγαλύτερη τάση να τρώνε πλαστικές σακούλες και σχοινιά, που μοιάζουν με τη διατροφή τους, δηλαδή με σουπιές και μέδουσες. Οι καρέτα έτρωγαν καπάκια μπουκαλιών και άλλα μικρά κομμάτια σκληρού πλαστικού που τα μπέρδευαν με νόστιμα σαλιγκάρια και άλλα θαλάσσια ασπόνδυλα. 

Οι οικολόγοι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιδιώκουν να προστατεύσουν τις χελώνες της χώρας από τις απειλές. Οι κοινοτικοί αξιωματικοί ανταποκρίνονται σε συνεχείς αναφορές για χελώνες σε κίνδυνο, διασώζοντας τα άρρωστα ερπετά.

Οι περιβαλλοντολόγοι αντιμετωπίζουν ένα τρομακτικό έργο στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα που έχει μία από τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου άνθρακα στον κόσμο και από τα υψηλότερα ποσοστά παραγωγής κατά κεφαλήν σκουπιδιών. Τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση πλαστικών και τα απορρίμματα αυξήθηκαν καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετατράπηκαν με μεγάλη ταχύτητα από μια ξεραμένη έρημο σε έναν υπερσύγχρονο επιχειρηματικό κόμβο γνωστό παγκοσμίως για την κουλτούρα του καταναλωτισμού.

Ακόμα η κατασκευή των κολοσσιαίων τεχνητών νησιών του Ντουμπάι πριν από μια δεκαετία βύθισε ιζήματα που κατέστρεψαν τους φυσικούς ύφαλους και τις τοποθεσίες με τις φωλιές χελωνών κατά μήκος της ακτής, σύμφωνα με περιβαλλοντικές μελέτες της εποχής.

«Όλα δείχνουν μια μεγάλη υποβάθμιση στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Περσικού Κόλπου», δήλωσε ο Κρίστιαν Χέντερσον, πολιτικός οικολόγος Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία. «Η ανάπτυξη των αστικών περιοχών που εξαρτώνται από τα αυτοκίνητα ήταν εξαιρετικά γρήγορη, χωρίς κανενός είδους περιβαλλοντική εκτίμηση».

Τη Δευτέρα, το Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χρεώνει ένα τέλος περίπου 6 σεντς για τις πλαστικές σακούλες, με στόχο να τις καταστήσει εκτός νόμου εντελώς σε δύο χρόνια λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Εν τω μεταξύ, λένε οι ειδικοί, η κρίση των σκουπιδιών μεγαλώνει και οι χελώνες πληρώνουν το τίμημα.