Εν όψει νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα- Ζάεφ: Τι προβλέπει η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Τι προβλέπει η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ
|
Open Image Modal
LUDOVIC MARIN via Getty Images

Σήμερα (Τρίτη) το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελευταία και κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ. Το ζητούμενο είναι το τελικό ΟΚ εκ μέρους του πρωθυπουργού των Σκοπίων, ο οποίος βρίσκεται σε πολιτικά δύσκολη θέση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Κυριακής στα Σκόπια συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Και μετά από λίγες ώρες ο Ζ. Ζάεφ τηλεφώνησε στον Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προσπάθησε έστω και την ύστατη στιγμή να κερδίσει κάτι στο ζήτημα του erga omnes, αλλά από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ξεκαθαρίσθηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης.

Υπενθυμίζεται ότι το αυστηρό πλαίσιο του erga omnes τέθηκε από την ελληνική πλευρά και είναι η πρώτη φορά που κερδήθηκε – έως τώρα σε όλες τις διαπραγματεύσεις η ΠΓΔΜ συμφωνούσε μόνο σε διμερή χρήση της ονομασίας που θα συμφωνείτο και σε μία περίπτωση και σε χρήση έναντι του ΟΗΕ.

Μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει αμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Επίσης σχεδιάζεται διάγγελμα στον ελληνικό λαό και τρόπος ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών.

Το πλαίσιο

Η συμφωνία μεταξύ .άλλων προβλέπει:
-όνομα: Gorna, Nova και Severna (Άνω, Νέα και Βόρεια αντίστοιχα) Makedonija.
-ισχύ του erga omnes (για όλες τις χρήσεις) και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η επιλογή θα γίνει από την ΠΓΔΜ και η πιθανότερη είναι το Severna. 
-αλλαγή Συντάγματος. Στο νέο Σύνταγμα λέγεται ότι θα υπάρχει αναφορά ότι με τον όρο Μακεδόνες των Σκοπίων εννούνται οι απόγονοι των σλαβικών φύλων που έφτασαν στα Βαλκάνια τον 7ο αιώνα μ.Χ.
-τερματισμό του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ. Μεταξύ άλλων δημιουργούνται επιτροπές πουν θα αλλάξουν τα βιβλία.
-αναγνώριση συνόρων.
-αλλαγές όλων των εγγράφων (ταυτότητες, διαβατήρια)
-αναγνωρίζεται ότι η γλώσσα της χώρας είναι τα «μακεδονικά» (γλώσσα αναγνωρισμένη από το 1977 από τον ΟΗΕ), αλλά θα ξεκαθαρίζεται ότι αποτελούν μέρος των σλαβικών γλωσσών και δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία.
-αναγνωρίζεται η ταυτότητα του έθνους. Δεν είναι γνωστό αν θα είναι αμετάφραστο «makedonski» ή όχι («makedonian»).
-χρονοδιαγράμματα για όλα τα αναγκαία βήματα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες τα Σκόπια ήθελαν οι αλλαγές να γίνουν εντός διετίας, αλλά το χρονοδιάγραμμα φέρεται να φτάνει τους 12 – 18 μήνες.

Τι γίνεται με ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

Υπογραμμίζεται ότι 
1) η ελληνική Βουλή θα επικυρώσει την συμφωνία μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ (δηλαδή τέλη φθινοπώρου)
2) Ε.Ε: στις 25 Ιουνίου σε περίπτωση συμφωνίας οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ε.Ε. θα δώσουν έγκριση για να αρχίσει η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ε.Ε. σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει αναλάβει να πείσει χώρες (Γαλλία, Ολλανδία κ.α.) που διαφωνούν με την ένταξη της ΠΓΔΜ.
3) ΝΑΤΟ: στις 11 Ιουλίου σε περίπτωση συμφωνίας θα σταλεί πρόσκληση στην ΠΓΔΜ. Όμως η πρόσκληση πρέπει να επικυρωθεί από κάθε χώρα, που σημαίνει ότι και πάλι η Ελλάδα (ή άλλη χώρα) μπορεί να μπλοκάρει την πρόσκληση.