Ενα άλμπουμ τόσο σπάνιο και πολύτιμο που μόνο ελάχιστα αυτιά το έχουν ακούσει μέχρι τώρα πρόκειται να εκτεθεί σε μια αυστραλιανή γκαλερί, δίνοντας στο κοινό μια γεύση από τα «υπερ-αποκλειστικά» -όπως χαρακτηρίζονται- κομμάτια.
Τοποθετημένο σε ένα περίτεχνο ασημένιο κουτί, το Once Upon a Time in Shaolin - που ηχογραφήθηκε κρυφά από τους Wu-Tang Clan επί έξι χρόνια - σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα μουσικό έργο τέχνης. Και υπάρχει μόνο ένα αντίγραφο σε CD.
Ο δίσκος του πρωτοποριακού hip-hop συγκροτήματος είναι ο πιο ακριβός που πωλήθηκε ποτέ. Επί του παρόντος, έχει παραχωρηθεί υπό μορφή δανείου στο Μουσείο Παλαιάς και Νέας Τέχνης της Τασμανίας (MONA).
Για περισσότερες από 10 ημέρες τον Ιούνιο (15-24 Ιουνίου), το MONA θα φιλοξενήσει μικρά πάρτι ακρόασης όπου τα μέλη του κοινού μπορούν να ακούσουν ένα δείγμα του άλμπουμ διάρκειας 30 λεπτών.
Οι Wu-Tang Clan, που σχηματίστηκαν στο Staten Island των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’90, λέγεται από πολλούς ότι έφεραν την επανάσταση στο hip-hop - αν και το συγκρότημα είναι επίσης γνωστό για τους βίαιους στίχους τους.
Ηχογραφημένο στη Νέα Υόρκη και με παραγωγή στο Μαρακές μεταξύ 2006 και 2013, το Once Upon a Time in Shaolin περιλαμβάνει τα εννέα εν ζωή μέλη του γκρουπ - καθώς και την ποπ καλλιτέχνη Cher αλλά και την ηθοποιό του Game of Thrones, Carice Van Houten.
Το συγκρότημα ένιωθε ότι η αξία της μουσικής είχε μειωθεί λόγω του διαδικυτακού streaming και ήθελε να ακολουθήσει «μια προσέγγιση αναγεννησιακού στυλ 400 ετών στη μουσική».
Ετστι το εν λόγω άλμπουμ περιλαμβάνει ένα χειροποίητο σκαλισμένο κουτί από νικέλιο και ένα δερματόδετο χειρόγραφο που περιέχει τους στίχους και ένα πιστοποιητικό γνησιότητας - μαζί με μια νομική προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να κυκλοφορήσει τα 31 κομμάτια για 88 χρόνια, ήτοι μέχρι το 2103).
Ο παραγωγός RZA το παρομοίασε με ένα έργο τέχνης του Πικάσο ή ένα αρχαίο αιγυπτιακό τεχνούργημα. «Είναι ένα μοναδικό πρωτότυπο παρά κύριο αντίγραφο ενός άλμπουμ», είπε όταν αυτό κυκλοφόρησε το 2015.
Μόνο λίγοι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν ακούσει αποσπάσματα από τα 31 κομμάτια του. Μια ομάδα δυνητικών αγοραστών και εκπρόσωποι ορισμένων μέσων ενημέρωσης άκουσαν μια ενότητα 13 λεπτών το 2015. Ο διαβόητος Αμερικανός επενδυτής και επιχειρηματίας, καταδικασμένος για οικονομικά σκάνδαλα, Μάρτιν Σκρέλι, αφού αγόρασε το άλμπουμ για 2 εκατομμύρια δολάρια, ανέωασε μερικά κλιπ των τραγουδιών στο YouTube για να γιορτάσει την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.
Ο Σκρέλι αναγκάστηκε αργότερα να το παραδώσει στους εισαγγελείς των ΗΠΑ το 2018, αφού καταδικάστηκε για εξαπάτηση επενδυτών και στη συνέχεια πωλήθηκε στον συνεταιρισμό ψηφιακής τέχνης Pleasr.
Πηγή: BBC