Ένα «περίεργο» όχημα στον πόλεμο της Ουκρανίας: Από πού προέρχεται, τι σημαίνει

Τι είναι το Bulsae-4
Open Image Modal
.
Via X

Στα μέσα του Ιουνίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ για συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, και εκεί υπέγραψε σύμφωνο άμυνας μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας- και έξι εβδομάδες αργότερα, ένα βορειοκορεατικό τεθωρακισμένο πυραυλοφόρο όχημα εμφανίστηκε κοντά στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία.

Το συγκεκριμένο όχημα θεωρείται πως είναι το Bulsae-4, και αν η Ρωσία έχει αρχίσει ήδη να προμηθεύεται τεθωρακισμένα από τη Βόρεια Κορέα, αυτό θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη, καθώς θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος για τους Ρώσους, καθώς ο πόλεμος βρίσκεται στον τρίτο του χρόνο: Την αναπλήρωση απωλειών σε τεθωρακισμένα.

 

 

Κάποια στιγμή μέσα στις προηγούμενες ημέρες ουκρανικό drone εντόπισε το ασυνήθιστο όχημα κοντά στο Βοβτσάνσκ- πεδίο σκληρών μαχών κατά τη δίμηνη ρωσική επίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου. Το όχημα αυτό φαίνεται να είναι το Bulsae-4, ένα εξάτροχο τεθωρακισμένο εφοδιασμένο με αντιαρματικούς πυραύλους. Όπως αναφέρθηκε, το όχημα εκτόξευσε έξι βλήματα πριν αποχωρήσει.

 

 

Το συγκεκριμένο όχημα έχει το σασί μιας βορειοκορεατικής έκδοσης του ρωσικού τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού BTR-80 και έναν πυργίσκο με οκτώ αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους- ο καθένας πιθανώς με αρκετά ισχυρή κεφαλή και εμβέλεια χιλιομέτρων. Αποστολή του είναι η καταστροφή εχθρικών τεθωρακισμένων, όπως οι ομάδες πεζικαρίων με αντιαρματικά όπλα των Ρώσων και των Ουκρανών- αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση με μεγαλύτερη ευκινησία και ταχύτητα. Σημειώνεται πως οι Ρώσοι έχουν δικά τους οχήματα τέτοιου τύπου (με πυραύλους Shturm και Kornet) ωστόσο οι απώλειές τους από την αρχή του πολέμου ως τώρα ήταν βαρύτατες, και πλέον δεν συναντώνται πολύ συχνά στα πεδία των μαχών.

Αν και δεν είναι γνωστό τι περιλαμβάνει το σύμφωνο μεταξύ των δύο χωρών, θα μπορούσε πολύ εύκολα να περιλαμβάνει παροχή οχημάτων: Από τη ρωσική πλευρά κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ λογικό, δεδομένου ότι εκτιμάται πως χάνουν περίπου 600 οχήματα στον πόλεμο της Ουκρανίας κάθε μήνα. Επίσης, αν οι Ρώσοι παίρνουν όντως βορειοκορεατικά οχήματα, τότε θα μπορούσαν να παίρνουν και άλλα- όπως άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κ.α.

 

 

Σε αυτό το σημείο, κάτι που επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Forbes είναι πως μια τέτοια εξέλιξη έχει και άλλες επιπτώσεις- όπως το πώς θα επιλέξει να κινηθεί και η Νότια Κορέα. Μέχρι τώρα, Βόρεια Κορέα και Νότια Κορέα υποστήριζαν μάλλον «διακριτικά» τις δύο πλευρές στον πόλεμο (οι Βορειοκορεάτες με βλήματα και πυραύλους στη Ρωσία, οι Νοτιοκορεάτες με πυρομαχικά στις ΗΠΑ, που τα προωθούν στην Ουκρανία). Εφόσον η Βόρεια Κορέα αρχίζει να το κάνει ανοιχτά, η Νότια Κορέα ίσως κάνει το ίδιο- και η Νότια Κορέα είναι μια χώρα που παράγει κάποια από τα κορυφαία όπλα στον κόσμο, και μάλιστα σε ικανούς αριθμούς.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά στο Bulsae-4 συγκεκριμένα, αν ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί κατά καιρούς, συνιστά ενίσχυση των ρωσικών δυνατοτήτων για «stand-off» (από μεγάλη απόσταση) πλήγματα σε τεθωρακισμένα. Είναι «non-line-of-sight» (δεν χρειάζεται οπτική επαφή για να χτυπήσει τον εχθρό), σαν το γνωστό και λόγω του ελληνικού ενδιαφέροντος ισραηλινό Spike NLOS και άλλα παρόμοια συστήματα. Ένα πλεονέκτημα είναι πως επιτρέπει την επιλογή στόχου μετά την εκτόξευση (ο πύραυλος εκτοξεύεται, πάει σε μια περιοχή και μετά κλειδώνει έναν στόχο). Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται το όχημα να έχει οπτική επαφή με τον στόχο, παραμένοντας σε μεγάλη απόσταση. Επίσης, αυτά τα όπλα μπορούν να χτυπούν στόχους από ψηλά, όπου συνήθως η θωράκιση είναι ελαφρύτερη. Η εμβέλεια του Bulsae-4 εκτιμάται πως μπορεί να ξεπερνά τα 10 χλμ.

Με πληροφορίες από Forbes, Warzone-The Drive