Κι όμως, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μια εξαιρετικά ξινή καραμέλα ή τσίχλα, είτε ένα γλύκισμα με έξτρα ξινή γεύση είναι το μυστικό για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση μιας κρίσης άγχους ή πανικού. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια TikToker, η οποία έχει και επιχειρήματα.
Συγκεκριμένα, σε βίντεο στο TikTok που συγκέντρωσε περισσότερες από 2 εκατομμύρια προβολές, μια γυναίκα μοιράζεται το γεγονός ότι ο θεραπευτής της, της πρότεινε κάθε φορά που αισθάνεται έτοιμη να υποκύψει σε μια κρίση πανικού να τρώει μια ξινή καραμέλα ή τσίχλα. Η χρήστης μάλιστα, δηλώνει ότι μέχρι σήμερα, τίποτα δεν την είχε βοηθήσει περισσότερο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κρίσεων άγχους.
«Σίγουρα υπάρχει μια δόση αλήθειας πίσω από τον ισχυρισμό ότι ένα ξινό γλύκισμα, μια όξινη τσίχλα ή μια καραμέλα επιδρούν ανακουφιστικά απέναντι στο άγχος και τον πανικό», δηλώνει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Κάθριν Ντελ Τορό.
«Γι′ αυτό και είναι τρομερά χρήσιμο και εξίσου πρακτικό να κουβαλάμε παντού μαζί μας ένα ξινό σνακ. Ιδίως όσοι υποφέρουμε συχνά-πυκνά από τα συμπτώματα του άγχους», προσθέτει η ειδικός.
Πώς μας βοηθά η ξινή γεύση στη διαχείριση του άγχους;
Σε άλλο βίντεο με 1,3 εκατομμύρια προβολές, ένας χρήστης που διατηρεί στο TikTok λογαριασμό με το ψευδώνυμο @giveintolove εξηγεί ότι οι εξαιρετικά ξινές τσίχλες και καραμέλες περιορίζουν το άγχος, επειδή αποσπούν την προσοχή του εγκεφάλου, δίνοντάς του ένα εντελώς νέο ερέθισμα, στο οποίο σπεύδει να επικεντρωθεί.
Και ο εγκέφαλος μας είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να διαχειρίζεται μονάχα μία «κρίση εκτάκτου ανάγκης» τη φορά. Επομένως, όταν το μυαλό μας προσπαθεί να καταλάβει από που προέρχεται μια ασυνήθιστα ξινή γεύση, γρήγορα μετατοπίζεται από τα προβλήματα που ετοιμάζονταν να μας οδηγήσουν στην κρίση πανικού.
Όταν τρώμε κάτι ξινό, προάγεται στο σώμα μας μια τεχνική γείωσης. Η γείωση μας ενθαρρύνει να εστιάσουμε στο εδώ και στο τώρα και σταματά τον φαύλο κύκλο του φόβου, που προέρχεται από πράγματα που φανταζόμαστε ότι μπορεί να μας συμβούν στο μέλλον.
Αυτός ο μηχανισμός γνωστοποιεί στον εγκέφαλό μας ότι δεν βρισκόμαστε σε πραγματικό κίνδυνο, επιτρέποντας έτσι την σταδιακή υποχώρηση των συμπτωμάτων που προμηνύουν μια κρίση πανικού.
Η βαθιά αναπνοή, μια χειροτεχνία, μερικές ασκήσεις γιόγκα και η προσεκτική παρατήρηση τριών πραγμάτων που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο, αποτελούν μερικές εξίσου καλές τεχνικές κατευνασμού της κρίσης άγχους και πανικού.
Προσοχή!
Όλες αυτές οι μέθοδοι αντιπερισπασμού γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές όσο τις συνηθίζουμε. Επομένως, καλό είναι να μην μένουμε μόνο σε μία, αλλά να τις επιστρατεύομε εναλλάξ.
Ακόμη, οι διάφορες τεχνικές γείωσης δεν είναι παρά μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν δύνανται να θεραπεύσουν το χρόνιο άγχος ή την υποκείμενη αιτία μιας κρίσης άγχους ή πανικού, παρόλο που συμβάλλουν στην πρόσκαιρη ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Αν λοιπόν το άγχος μας επανέρχεται δριμύτερο, είναι σημαντικό να λάβουμε θεραπεία από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.
(Με πληροφορίες από usatoday).