Ένα στα δύο νοικοκυριά στην Αττική δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς και ζει χωρίς θέρμανση

Το 57% των προσλήψεων του τελευταίου 12μηνου αφορά μερική απασχόληση
Open Image Modal
SOOC

Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο του ούτε και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Marc ΑΕ για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, δυσκολίες αντιμετωπίζει το ένα στα δύο νοικοκυριά του πληθυσμού της Αττικής στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ενοικίου. Στην κατηγορία των ανέργων το ποσοστό των οικονομικών δυσκολιών με συνέπεια να μην μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα λογαριασμούς ανέρχεται στο 60% έναντι 44% των εργαζομένων.

Το 43% των πολιτών εξηγεί πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι του, ενώ το ίδιο ποσοστό για τους άνεργους είναι 60% και 34% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Οι έξι στους δέκα που συμμετείχαν στην έρευνα διευκρίνισαν πως είναι άνεργοι για πάνω από δύο χρόνια, ενώ το επίδομα λαμβάνει ένας στους δέκα άνεργους. Ο ένας στους πέντε ανέργους αναζητά εργασία μέσω του ΟΑΕΔ.

Οι 6 στους 10 άνεργους (ποσοστό 62,1%) ψάχνουν να βρουν μια οποιαδήποτε εργασία, ενώ μόλις ο ένας στους τέσσερις αναζητούν δουλειά σχετική με το αντικείμενό τους.

Ένα αξιόλογο ακόμα συμπέρασμα είναι πως όσο αυξάνεται ο χρόνος ανεργίας αλλά και η ηλικιακή κατηγορία των ανέργων τόσο αυξάνεται και το ποσοστό όσων αναζητούν μια οποιαδήποτε εργασία με μειωμένες απαιτήσεις.

Τα στοιχεία της έρευνας παράλληλα φανερώνουν αύξηση της μερικής απασχόλησης (57% των νέων προσλήψεων) και την ισχυρή τάση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων ανέδειξαν τα στοιχεία της έρευνας αφού πάνω από τις μισές προσλήψεις ου τελευταίου χρόνου έγιναν με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Οι επτά στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δήλωσαν πως εργάζονται με πλήρες ωράριο ενώ το 30% εργάζονται με μερική απασχόληση (λιγότερες ώρες ή ημέρες).

Η μερική απασχόληση στις γυναίκες και στους νέους εργαζόμενους 18-34 ετών ξεπερνά το 40% (γυναίκες 41,1%, νέοι 41,5%).

Το 32% (ένας στους τρεις) των εργαζομένων αναφέρει πως το αντικείμενο της εργασίας του δεν ανταποκρίνεται στην ειδίκευση ή στο αντικείμενο των σπουδών του. Το ποσοστό αυτό δείχνει αυξητικές τάσεις στις προσλήψεις του τελευταίου έτους.

Το 43% αναγκάζεται να εργάζεται τις Κυριακές, ενώ το 25% των προσλήψεων των τελευταίων ετών δεν έχει πλήρη ασφάλιση.