Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τον τρόπο να διατηρήσουμε «ζωντανές» τροφές που προσθέτουν υγεία και χρώμα στη ζωή μας για πολύ καιρό. Ας δούμε ποιος - εύκολος κι αποτελεσματικός - τρόπος συστήνεται για τις ντομάτες και τα μυρωδικά που κάποιοι μάλιστα μπορούν να έχουν στη βεράντα τους σύμφωνα με άρθρο του Associated Press.
Εύκολοι τρόποι για να διατηρήσουμε τις ντομάτες
Αυτές τις μέρες βράζω ολόκληρες ντομάτες μόνο για ένα-δυο λεπτά, τις βγάζω από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνω να κρυώσουν για λίγα λεπτά πριν αφαιρέσω τη φλούδα τους με τα δάχτυλά μου. Αφού τα κόψω σε φέτες, τις ψήνω στο μάτι για 30 λεπτά και αλατίζω κατά βούληση. Όταν η σάλτσα κρυώσει, την αδειάζω σε αεροστεγείς σακούλες κατάψυξης με φερμουάρ, κατάλληλα βάζα ή πλαστικά δοχεία, αφήνοντας μια λίγο ελεύθερο χώρο.
Αν σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τη σάλτσα για ζυμαρικά, θα προσθέσω φρέσκο βασιλικό και σκελίδες σκόρδο στο δοχείο, ώστε να είναι έτοιμο όταν είμαι κι εγώ.
Τα μυρωδικά (που έχουμε στη βεράντα ή στον κήπο μας) είναι ακόμα πιο εύκολo να διατηρηθούν
Αν και μπορούν να αποξηρανθούν, η προτιμώμενη μέθοδος για τη συντήρηση του σχοινόπρασου και των πλατύφυλλων βοτάνων, όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός και ο κόλιανδρος, είναι να τα καταψύξουμε, είτε ως ολόκληρα φύλλα είτε ψιλοκομμένα σε μείγματα λαδιού (οδηγίες παρακάτω).
Για να καταψύξουμε τα φύλλα για ατομική χρήση, ας τα αφαιρέσουμε από τους μίσχους, ας τα ξεπλύνουμε κι ας τα στεγνώσουμε. Στη συνέχεια ας τα απλώσουμε τα σε καθαρές πετσέτες σε μόνο μια στρώση. Ας τα ανακατέψουμε περιστασιακά για να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφο στέγνωμα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες. Στη συνέχεια, ας τοποθετήσουμε τα φύλλα σε μια στρώση σε ένα φύλλο ψησίματος κι ας τα παγώσουμε όλη νύχτα. Ας τοποθετήσουμε τα κατεψυγμένα φύλλα σε μια πλαστική σακούλα με αεροστεγές κλείσιμο κι ας τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Αλλοι τρόποι να διατηρήσουμε μυρωδικά
Για να κάνουμε εγχύσεις λαδιού, ας αφαιρέσουμε τα φύλλα από τους μίσχους, στη συνέχεια ας τα ξεπλύνουμε κι ας τα στεγνώσουμε σε μια καθαρή πετσέτα ή χαρτοπετσέτα. Ας κόψουμε τα φύλλα σε κομμάτια (περ 6,5 χιλιοστά) χρησιμοποιώντας κοπτήρες βοτάνων (ή καθαρό, κοφτερό ψαλίδι). Ας γεμίσουμε τα μέρη ενός πλαστικού δίσκου κατάψυξης με διαμερίσματα μέχρι τη μέση με αποκόμματα βοτάνων κι ας γεμίσουμε το υπόλοιπο κάθε θήκης με το λάδι της επιλογής μας. Ας τα αφήσουμε στην κατάψυξη όλη τη νύχτα, στη συνέχεια ας αφαιρέσουμε προσεκτικά τους μεμονωμένους κύβους από το δίσκο και ας τους αποθηκεύσουμε σε μια αεροστεγή σακούλα.
Τα βότανα μπορούν επίσης να αποξηρανθούν για να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτή είναι η προτιμώμενη μέθοδός μου για όσους έχουν μικρά, ανάγλυφα ή με βελόνα φύλλα, όπως θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη και δεντρολίβανο.
Ας ξεπλύνουμε, ας αφαιρέσουμε από τα στελέχη κι ας τα απλώσουμε σε μια στρώση σε καθαρές πετσέτες για να στεγνώσουν. Επειδή ο στόχος εδώ είναι να αφυδατωθούν τα φύλλα αντί να εξατμιστεί μόνο η υπερβολική υγρασία από γύρω και μεταξύ τους, η διαδικασία θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Ας τρίβουμε τα φύλλα καθημερινά. Όταν γίνουν τραγανά, ας τα προσθέσουμε σε καθαρά βάζα ή άλλα σφραγιζόμενα δοχεία κι ας τα αποθηκεύσουμε τα όπως θα κάναμε αποξηραμένα βότανα από το κατάστημα.
Με πληροφορίες από: Associated Press