Εδώ και 11 χρόνια, μια ομάδα διακεκριμένων μουσικών που δένει η άδολη αγάπη στη μουσική, η φιλία κι ο σεβασμός υλοποιεί ευφάνταστες, παράτολμες ακόμα-ακόμα και τρελές ιδέες πολλές από τις οποίες γίνονται πραγματικότητα στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Χανίων. Η καλλιτεχνική αυτή ομάδα αποτελείται από τον βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή, τους πιανίστες Βασίλη Βαρβαρέσο και Τίτο Γουβέλη, τον τσελίστα Άγγελο Λιακάκη και τον βιολονίστα-επιχειρηματία Γιώργο Μαθιουλάκη. Φέτος, η μοναδική διοργάνωση στην Κρήτη που αφιερώνεται αποκλειστικά στη μουσική δωματίου επιστρέφει δυναμικά από τις 28 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου με τον τίτλο «Η Δημιουργία του Κόσμου - Création du Monde». Αφετηρία, φυσικά, η ομότιτλη σύνθεση του Darius Milhaud.
Πρώτα στο είδος τους
“Σκεφτήκαμε, πώς θα ήταν η δημιουργία του κόσμου μέσα από τη μουσική. Κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Ερμηνεύουμε έργα που άφησαν εποχή, ήταν τα πρώτα έργα στην κατηγορία τους ή ενέπνευσαν μεταγενέστερους συνθέτες να χαράξουν νέους δρόμους” λέει ο Τίτος Γουβέλης για τη φετινή θεματική της διοργάνωσης. Το Κουιντέτο με πιάνο του Σούμαν (03 & 04.09), η Πρώτη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο του Μπετόβεν (01.09) και το Πρώτο Κουαρτέτο με πιάνο του Μότσαρτ (30.08), άνοιξαν νέους δρόμους στη σύνθεση και τη μουσική δημιουργία ως πρώτα στο είδος τους.
Σούμαν στο αρχαίο θέατρο Απτέρας
“Το Κουιντέτο του Σούμαν με το εμβληματικό αργό του μέρος θα είναι σίγουρα ένα από τα highlights του φεστιβάλ.” λέει ο βιολονίστας Noé Inui, ενώ συμπληρώνει: “Για τον Σούμαν χρειάστηκα περισσότερο χρόνο για να καταλάβω τον κόσμο του. Θεωρώ ότι είναι ένας συνθέτης για “μεγάλους”, με την έννοια ότι η ποίηση των συνθέσεών του χρειάζεται έναν μουσικό με ευρύτερη εμπειρία ζωής που έρχεται μόνο με την ηλικία”.
Το κοινό θα απολαύσει το Κουιντέτο του Γερμανού ρομαντικού σε δύο συναυλίες στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου στον υποβλητικό χώρο του αρχαίου θεάτρου της Απέρας. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, μια συνεργασία που εγκαινιάστηκε πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος με επιτυχία.
Στο επίκεντρο τα όργανα
“Τα περιφερειακά φεστιβάλ μουσικής δωματίου δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να έρθει σε άμεση επαφή με τα όργανα γιατί τα έργα που παρουσιάζουν δίνουν βαρύτητα στο να ξεδιπλώσουν τις εκφραστικές δυνατότητες των οργάνων αυτών. Οι λεπτομέρειες στη μουσική γραφή σε ένα έργο μουσικής δωματίου δίνουν στον ακροατή μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για κάθε όργανο που ακούει.” λέει η αρπίστα Γωγώ Ξαγαρά που φέτος κάνει το ντεμπούτο της στο Φεστιβάλ ερμηνεύοντας τη Σονάτα για βιολί και πιάνο του Σίμου Παπάνα και την Εισαγωγή και Allegro για άρπα, φλάουτο, κλαρινέτο και κουαρτέτο εγχόρδων του Μωρίς Ραβέλ (01.09).
Ανοιχτοί μουσικοί ορίζοντες
Παράλληλα, το βλέμμα της διοργάνωσης δεν παύει να είναι στραμμένο “προς τα έξω”. Φέτος, συνεχίζονται οι συνεργασίες με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες του εξωτερικού. Το Φεστιβάλ υποδέχεται ξανά τον διεθνώς διακεκριμένο Τσέχο βιολονίστα Josef Špaček, ενώ μετά από μερικά χρόνια απουσίας επιστρέφει- ο εξαίρετος Πολωνός βιολονίστας Pawel Zalejski. Παράλληλα, για πρώτη φορά φιλοξενείται η Ιταλίδα φλαουτίστα Silvia Careddu, 1ο φλάουτο της Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας, καθώς και η διάσημη Ισραηλινή κλαρινετίστα Shirley Brill.
Αγάπη για τη μουσική
“Αυτό που ξεχωρίζει στο φεστιβάλ Χανίων είναι το επίπεδο των μουσικών συνεργασιών σε συνδυασμό με τον σεβασμό και την εκτίμηση μεταξύ των προσκεκλημένων καλλιτεχνών” λέει ο τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, που επιστρέφει φέτος στη διοργάνωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Την άποψή του συμμερίζεται και ο Ιάσων Κεραμίδης, αναπληρωτής Εξάρχων στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μονάχου, που εμφανίζεται για δεύτερη χρονιά στο Φεστιβάλ. “Ο λόγος που επιστρέφω είναι το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο της διοργάνωσης και η άψογη συνεργασία μεταξύ των μουσικών. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τις αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού. Προσωπικά, μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και το ότι κάθε χρονιά τα έργα που ερμηνεύουμε εντάσσονται σε μια θεματική ενότητα.” αναφέρει.
“Όταν ο Γιώργος Δεμερτζής, ο Άγγελος Λιακάκης και ο Γιώργος Μαθιουλάκης μού πρότειναν να συμμετάσχω στην καλλιτεχνική επιτροπή της διοργάνωσης απάντησα θετικά χωρίς δεύτερη σκέψη γιατί ήξερα ότι το εγχείρημά τους στηρίζεται στην ειλικρινή και άδολη αγάπη για τη μουσική. Δεν είχα λοιπόν αμφιβολία ότι πρόκειται για κάτι που θα κρατήσει…Και να, μετράμε 11 χρόνια και προχωράμε” λέει ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.
Πολιτιστικός τουρισμός
Το Φεστιβάλ παραμένει πιστό στην πεποίθηση ότι υπάρχει μια άρρηκτη σύνδεση μεταξύ του πολιτισμού και του τουρισμού και -συνακόλουθα- και της τοπικής οικονομίας. Θέτει τον πήχη ακόμα ψηλότερα και αντιλαμβάνεται ότι η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας μπορεί να συνδεθεί γόνιμα και να συνομιλήσει με τη σύγχρονη ελληνική πολιτιστική πραγματικότητα, όπως αυτή εκφράζεται μέσω των εξαιρετικά ταλαντούχων Ελλήνων καλλιτεχνών, συνθετών και εκτελεστών.
Με το βλέμμα στο αύριο
“Αυτά τα 11 χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας πολύ όμορφος μουσικός πυρήνας τόσο για τους κατοίκους της Κρήτης, όσο και για τους επισκέπτες και τουρίστες που μας τιμούν σταθερά με την παρουσία τους. Η δύναμή μας ήταν και είναι ότι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν ερμηνεύουν έργα που αγαπούν πολύ, ασυμβίβαστα.” λέει ο Τίτος Γουβέλης. Όσον αφορά την ευχή για την “ενηλικίωση” του θεσμού; “Να διατηρήσουμε αυτόν τον πυρήνα που συνεργάζεται τόσο αρμονικά όλα αυτά τα χρόνια και έχει ήδη προσφέρει πολλά στη μουσική ζωή του τόπου”.