Ενημέρωσε Τσίπρα ο Κοτζιάς για το Σκοπιανό

Ενημέρωσε Τσίπρα ο Κοτζιάς για το Σκοπιανό
Open Image Modal
ullstein bild Dtl. via Getty Images

Ερχόμενος από τα  Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε στο Μαξίμου το Σάββατο (24/3) τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το περιεχόμενο των συζητήσεών του με τον ομόλογο του Νικολά Νιμιτρόφ αλλά και τοξν πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεβ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για καλό κλίμα των συνομιλιών αλλά και για τη δυσκολία που υπάρχει στο βασικό προαπαιτούμενο που θέτει η ελληνική πλευρά δηλαδή την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας και την απάλειψη των συνταγματικών άρθρων που θεωρείται ότι περιέχουν αλυτρωτικές βλέψεις.

Το επόμενο ραντεβού για την επίλυση του ζητήματος θα γίνει στη Βιέννη στις 30 Μαρτίου, όπου οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός έστειλε προς την ΠΓΔΜ ότι δεν είναι η Ελλάδα που βιάζεται:

«Έχουμε», ανέφερε «την ιστορική βούληση να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά δεν μας πιέζει κανείς να το λύσουμε. Για εμάς είναι μία ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία, αλλά δεν είναι μία υπαρξιακή υπόθεση. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Νομίζω ότι δεν ισχύει το ίδιο για την άλλη πλευρά».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δύο προϋποθέσεις για λύση που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, δηλαδή την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και ο δεύτερος είναι η λύση για το όνομα να μην είναι «λύση του ποδαριού» αλλά «μία ουσιαστική λύση που θα λύνει παρεξηγήσεις».

Δηλαδή «μία λύση για όλες τις χρήσεις, αυτή η ονομασία να χρησιμοποιείται και στους διεθνείς οργανισμούς, και στις διμερείς σχέσεις με άλλες χώρες, αλλά και στο εσωτερικό της γείτονος και αυτό βεβαίως αφορά το ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στον ΟΗΕ και στις σχέσεις με τις άλλες χώρες και άλλη ονομασία στο Σύνταγμα».