Ενεργειακοί σχεδιασμοί: μόνο μπροστά

Το ελάχιστο βήμα πίσω, θα εξυπακούει την συντριβή κάθε προοπτικής και νομοτελειακά, θα φέρει την υποταγή μας στην επικυριαρχία της Τουρκίας.
Open Image Modal
A Urkey national flag waves as Turkish soldiers take part in a military search and rescue exercise with helicopters and ships near Magosa, Cyprus, on June 12, 2019. -
ADEM ALTAN via Getty Images

Η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν (2004) ενέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρ. Ένωση και διάνοιξε την προοπτική  αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου, αποτρέποντας την  αγγλοτουρκική συνομωσία. Έκτοτε, επιχειρηματολογούσαμε φορτικά για τον επερχόμενο «γεωπολιτικό σεισμό», ο οποίος βρίσκεται τώρα ενώπιον μας και η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει.  

Σήμερα, εν μέσω της έντασης και των τουρκικών απειλών, υπάρχει η πλέον ευνοϊκή συγκυρία για την Κύπρο. Οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις είναι στο χειρότερό τους σημείο και οι επιλογές του Ερντογάν (νεο-οθωμανισμός, ρωσικοί πύραυλοι S-400, Κουρδικό κ.ά.) βρίσκονται σε αντιπαλότητα με τις αμερικανικές επιδιώξεις. Η Κύπρος έκανε σωστά βήματα (π.χ. τριμερείς συνεργασίες, αδειοδότηση ενεργειακών εταιρειών κολοσσών), αλλά η αποδόμηση της άμυνας υπήρξε μέγα σφάλμα. Ο γεωπολιτικός σεισμός δεν μας βρίσκει πανέτοιμους, αλλά δεν νοείται πισωγύρισμα. Το ελάχιστο βήμα πίσω, θα εξυπακούει την συντριβή κάθε προοπτικής και νομοτελειακά, θα φέρει την υποταγή μας στην επικυριαρχία της Τουρκίας. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Πρόεδρο για να συνδέσει, έστω και τώρα, τις Ευρω-τουρκικές σχέσεις με την Κύπρο μέσω της επιβολής κυρώσεων. Παρεμπιπτόντως, έγινε ολοφάνερο πόσο ενόχλησε την Τουρκία η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Πρόκειται για μέτρο που εισηγηθήκαμε να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις έκδηλης παρανομίας «αξιωματούχων» του κατοχικού καθεστώτος.   

Η νεο-οθωμανική νοοτροπία και οι επιλογές του καθεστώτος Ερντογάν (είτε προχωρήσει στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων είτε όχι), ανέτρεψαν μια ριζωμένη αμερικανική αντίληψη. Στο τρίγωνο της  αμερικανικής δομής εξουσίας (Κυβέρνηση, Πεντάγωνο, Κογκρέσο), η Τουρκία δεν θεωρείται πλέον «ο αξιόπιστος νατοϊκός σύμμαχος» όπως επικρατούσε για δεκαετίες. Οι εξελίξεις είναι τόσο σοβαρές που θα καθορίσουν την ανακατανομή ρόλων για τις επόμενες δεκαετίες. Σε αυτό το μεγάλο παιγνίδι, η Τουρκία «καίγεται» για να αποτρέψει τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο με επίκεντρο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε αυτό το περιβάλλον, φουντώνουν διάφορες αριστεροδέξιες φωνές, που ενώ κατά τα άλλα  … καταριούνται οποιοδήποτε φασιστικό καθεστώς στον πλανήτη, στην γειτονιά μας πιστώνουν τον Ερντογάν με εποικοδομητικό ρόλο «για να χτίσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον στην Κύπρο»! Εμπιστεύονται την Τουρκία όπου το επόμενο μεγαλεπήβολο κρατικό έργο είναι η ανέγερση φυλακών! Αυτό είναι το ισλαμιστικό καθεστώς με το οποίο θέλουν συνεργασία στο Κυπριακό με … «αμοιβαία εμπιστοσύνη»! Ομολογουμένως, απαιτείται μεγάλη υποκρισία να εμφανίζεται κάποιος αντιφασίστας στα συνθήματα και ταυτοχρόνως να εφευρίσκει λόγους γιατί πρέπει να … «πλαγιάσουμε» με τον Ερντογάν και τον Αττίλα. Ευτυχώς, όσα δεν αντιλαμβάνονται τέτοιοι πολιτικοί, τα αντιλαμβάνονται οι πολίτες: προχωράμε σταθερά με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ ως την καλύτερη ασπίδα προστασίας μας.          

Σημείωση: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Εργασίας δόθηκε από την ΕΕ στην Σλοβακία και όχι στην Κύπρο  όπως η Κυπρ. Κυβέρνηση θεωρούσε δεδομένο. Η νέα «ήττα» είχε ελάχιστη προβολή στα ΜΜΕ. Αυτό θα ίσχυε αν «κερδίζαμε» τον Οργανισμό;      

 Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu