Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ή Καλύτερα Συμφωνία Αμυντικής Συμμαχίας;

Αν ο Κίμωνας και ο Παυσανίας έφθασαν στην Κύπρο με τα κουπιά και πανιά των Τριήρεων τους δεν μπορεί η εγγυήτρια Ελλάδα σήμερα;
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου
via Associated Press

Με τις στρατιωτικές της βάσεις σύμφωνα με τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου η Βρετανία κατέχει μέρος της χώρας από το 1960. Εδώ και 50 χρόνια, η Τουρκία με την παράνομη εισβολή κατέχει το βόρειο μέρος της χώρας μας. Και οι δύο χώρες υποτίθεται είναι εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τρίτη εγγυήτρια χώρα είναι η Ελλάδα, αλλά και ο μεγάλος απών στο κατοχικό πρόβλημα της Κύπρου.

Με το δράμα της Κύπρου εν εξελίξει το 74, η Χούντα Ιωαννίδη πέφτει και καλείται να επιστέψει να αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο ιθύνων νους των επάρατων Συμφωνιών Ζυρίχης -Λονδίνου. Και εκεί που περιμέναμε στρατιωτική βοήθεια από την Ελλάδα, και κοιτάζαμε στον ουρανό για τα Ελληνικά φτερά, έφτασε βαρύ και ασήκωτο το Δόγμα Καραμανλή, Η Κύπρος Κείται Μακράν. Έκτοτε το Δόγμα Καραμανλή ακολουθείται ευλαβώς από την εκάστοτε κυβερνητική ελίτ των Αθηνών.

Μόνη παρηγοριά για ένα μικρό διάστημα η προφορική συμφωνία μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και Γλαύκου Κληρίδη για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα(ΕΑΔ). Κάποια στιγμή εξαφανίσθηκε και αυτό ως διάττων αστερας και μείναμε πάλι ανασφαλής.

Τελευταία αναπτύσσεται μια ρητορική περί αναβίωσης του ΕΑΔ .Ήταν και κύριο θέμα στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Τελευταία όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο τι γίνεται με αυτό, ο Πρόεδρος απάντησε διπλωματικά πως σε θέματα άμυνας γίνονται πολλά. Αόρατο δηλαδή το ΕΑΔ, όπως κάποια άλλα αόρατα μέτρα που είχε εξαγγείλει λόγω προέλασης των Τούρκων στον Άγιο Δομέτιο.

Λόγω των απειλών της Τουρκίας για κατάληψη όλης της Κύπρου, είναι άποψη μας πως η Κυπριακή Κυβέρνηση, χωρίς αναστολές πρέπει να θέσει θέμα στην Ελληνική Κυβέρνηση, όχι απλώς αναβίωσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, αλλά σύναψης μιας γραπτής Αμυντικής Συμφωνίας. Για να γνωρίζει επαρκώς η κάθε πλευρά τις υποχρεώσεις της, και να νιώθει ο Ελληνισμός της Κύπρου ασφαλής. Η Ελλάδα ως Εγγυήτρια Δύναμη έχει την νομική υποχρέωση για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Πέραν τούτου έχει την και την ηθική υποχρέωση για τα όσα τράβηξε ο Κυπριακός Ελληνισμός από το πραξικόπημα της Χούντας και τα Δόγματα Καραμανλή των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου και του Η Κύπρος Κείται Μακράν.

Με γραπτή Συμφωνία Αμυντικής Συμμαχίας, τουλάχιστον θα ξέρουμε όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου που στεκουμε σε περίπτωση επελάσεως των Τούρκων και τι θα περιμένουμε από την Ελλαδα. Εφόσον οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις διατηρούν κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, επιβάλλεται στην Συμφωνία Αμυντικής Συμμαχίας και η παρουσία Ελληνικού στρατού στην Κύπρο, πέραν της μικρής δύναμης της ΕΛΔΥΚ.

Βέβαια την εποχή των αρχαίων σωστών Ελλήνων, η Κύπρος δεν Εκείτο Μακράν. Με 200 τριήρεις το 450 π.Χ ο Κίμωνας ο Αθηναίος, γνωστός ως ο στρατηγός που Και Νεκρός Ενίκα, έπλευσε προς απελευθέρωση της Κύπρου. Στην πολιορκία του ισχυρού από τους Πέρσες Κιτίου, αρρώστησε και προτού πεθάνει έδωσε εντολή στους αξιωματικούς του αποκρύψουν τον θάνατο του από το στράτευμα του. Έτσι με ακμαίο το ηθικό ο στρατός του Κίμωνα νίκησε του Πέρσες στην ναυμαχία της Σαλαμίνας αλλά και στις μάχες της ξηράς.

Το 479 π.Χ ένας άλλος Έλληνας, ο Παυσανίας ο μέγας Σπαρτιάτης Στρατηγός που συνέτριψε τους Πέρσες στην Μάχη των Πλαταιών, ήρθε με τις τρίηρεις του για απελευθέρωση της Κύπρου από τους Πέρσες.

Αν ο Κίμωνας και ο Παυσανίας έφθασαν στην Κύπρο με τα κουπιά και πανιά των Τριήρεων τους για να απελευθερώσουν τη Κύπρο από του βαρβάρους, η εγγυήτρια Ελλάδα δεν μπορεί να φθάσει με τα Ραφάλ, τις φρεγάδες και υποβρύχια της για τον ίδιο σκοπό;