Ο ανοιξιάτικος ουρανός «ανοίγει». Ή τουλάχιστον έτσι το... νιώθεις μ′ αυτό που ακούς να έρχεται από ψηλά. Ξαφνικά, από κάθε κατεύθυνση, το γαλάζιο του ουρανού διαπερνούν ιπτάμενα μηχανήματα που μοιάζουν με σιδερένια βέλη. Για δευτερόλεπτα, οι απέραντοι κάμποι με τα κηπευτικά και τις διάσημες φράουλες της περιοχής είναι σαν να... κοιτούν κι αυτοί ψηλά. Η ομορφιά της περιοχής είναι ίσως και το «καλωσορίσατε» προς τους προσκεκλημένους της Ελλάδας, τις αεροπορικές δυνάμεις που έφτασαν στην «Fighter Town» της Ελλάδας, όπως ανεπίσημα αποκαλούν πλέον την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας ειδικοί του χώρου.
Είναι οι ημέρες του «ΗΝΙΟΧΟΥ 2021» και από το απέραντο αυτό αεροδρόμιο, όπως και το γειτονικό του Αράξου, επιχειρεί μια τεράστια φίλια δύναμη από πανίσχυρα τζετ. Η Γαλλία με 6 Rafale και 5 Mirage 2000 D της l’armée de l’Air et de l’Espace (AAE) όπως και με 5 Rafale της Marine Nationale έφτασε με μια πληθωρική παρουσία, η IAF του Ισραήλ έστειλε αεροσκάφη «Ra’am» (F15Ι) από την 69η Μοίρα, «Sufa» (F16Ι) από την 107η Μοίρα, το «Re’em» από την 120η Μοίρα και το «Nahshon» (G-550) από την 122η Μοίρα. Από την άλλη, οι ΗΠΑ έδωσαν το «παρών» με F-16CM από την 510η Μοίρα που ανήκει στο 31st Operations Group της Αεροπορικής Βάσης του Aviano, ενώ και η Ισπανική Αεροπορία έφερε στην Ελλάδα μαχητικά αεροσκάφη F-18C που έκαναν παρθενική εμφάνιση σε ΗΝΙΟΧΟ, ενώ και τα πληρώματα των F-16 Block 60 με την παραλλαγή ερήμου των ΗΑΕ άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων.
Στο έδαφος, εκατοντάδες φωτογράφοι από κάθε γωνιά του πλανήτη ταξίδεψαν με αρνητικό τεστ Covid στα χέρια για να βιώσουν την εμπειρία της άσκησης έστω και για λίγες ώρες...
Η διεθνής επιτυχία και η καταξίωση
Για πολλά χρόνια, μια παρόμοια άσκηση ήταν υπόθεση καθαρά ελληνική. Το 2013 θα υιοθετηθεί μια λειτουργία «επί τόπου σχεδίασης και εκτέλεσης των αποστολών σε ένα ”σημείο”» (Single Base Concept) με στόχο ένα πιο ρεαλιστικό, πιο απαιτητικό περιβάλλον, εντατικό ρυθμό επιχειρήσεων σε 24ωρη βάση, ώστε η αληθοφάνεια να περνά σε ένα άλλο επίπεδο, ενώ το 2015 η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ θα περάσει σε μια νέα εποχή.
Τότε η Ελλάδα ξεκίνησε να «ανοίγει» τις συγκεκριμένες ασκήσεις σε άλλες χώρες. Την άνοιξη του 2015, ο ΗΝΙΟΧΟΣ διεξάγεται για πρώτη φορά υπό μορφή «πρόσκλησης» (Invitation Exercise, INVITEX) με συμμετοχή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), όπως και διμοιρίας των Ειδικών Δυνάμεων (SOF) της των ΗΠΑ. Eκπαίδευση, σχεδιασμός, διεξαγωγή αποστολών γίνονται πια σε μια μόνο τοποθεσία χάρη στις ικανότητες των στελεχών των ελληνικών ΕΔ και αυτό εκτινάσσει τη διεθνή φήμη της διοργάνωσης.
«Όλα ξεκίνησαν όταν δικοί μας πιλότοι επέστρεψαν από συμμετοχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από την αμερικανική Red Flag...», αναφέρει επί τούτου, το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (19 Απριλίου), ο Σμηνάρχος (Ι) Γεωργίος Μπόντζιος, διευθυντής του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) σε συζήτηση με δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας πως από το 2015 ο διεθνής ΗΝΙΟΧΟΣ αποτελεί πόλο έλξης για άλλες Πολεμικές Αεροπορίες.
To ελληνικό «Top Gun» του 2021
Η εμπειρία των προηγούμενων διοργανώσεων βοήθησε ώστε φέτος και για δέκα ημέρες οι Έλληνες πιλότοι και οι συνάδελφοί τους από τις άλλες χώρες να συμμετέχουν σε μια «προσομοίωση» πολεμικών επιχειρήσεων, αυτό που στην ορολογία του χώρου ονομάζεται σχεδίαση και εκτέλεση «Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων»-COMAO, Composite Air Operations με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
«Έχετε μια καταπληκτική Πολεμική Αεροπορία. Λαμβάνουμε σημαντικά ”μαθήματα”, που θα μεταφέρουμε και στις δικές μας Μοίρες, όταν θα επιστρέψουμε από την άσκηση», εξήγησε ενθουσιασμένος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο «Mike», ο πιλότος μαχητικού F-18 της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο νεαρός πιλότος τόνισε, μάλιστα, πως η ΠΑ της χώρας του έφερε για τον ελληνικό «ΗΝΙΟΧΟ», «...ό,τι καλύτερο μπορούσε να φέρει», αφού ο πήχης ήταν πολύ ψηλά για όλες τις Πολεμικές Αεροπορίες που έφτασαν στην Ανδραβίδα.
Η απειλή της Covid-19 «αναχαιτίστηκε»
Το πώς έγινε εφικτό να ταξιδέψουν, να διαμένουν, να εργάζονται, να σιτίζονται εκατοντάδες στελέχη των ΠΑ των χωρών που συμμετείχαν εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Αντισμήναρχος Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών Μητρούλιας Παναγιώτης, Τμηματάρχης Υποστήριξης του ΚΕΑΤ που είχε αναλάβει και χρέη συνδέσμου για θέματα υποστήριξης και Διοικητικής Μέριμνας για τον φετινό «ΗΝΙΟΧΟ».
«Η επικοινωνία και η προετοιμασία έγινε μέσω cloud στον μέγιστο βαθμό, ενώ οι επισκέψεις των αεροποριών άλλων κρατών ήταν σταδιακές και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την Covid-19. Κάναμε τα πάντα ώστε και να γίνει η άσκηση αλλά και να προστατεύσουμε τους συμμετέχοντες», εξήγησε ο κ. Μητρούλιας, επισημαίνοντας πως οι δυσκολίες που είχαν φέτος να υπερκεράσουν οι διοργανωτές, ξεπερνούσαν τις πύλες του αεροδρομίου. «Με παροχές όπως π.χ η εστίαση να μην είναι διαθέσιμες, τα στελέχη που ανέλαβαν τη διοργάνωση δημιούργησαν ένα περιβάλλον διοικητικής μέριμνας με έμφαση και στην ασφαλή σίτιση. Απολυμάνσεις, προγράμματα καθαριότητας και λοιπές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με τα πλέον αυστηρά πρωτόκολλα», τόνισε το στέλεχος της ΠΑ.
«Ταπεινοφροσύνη και αρετή...»
Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» στην έδρα του ελληνικού «Top Gun» είναι ελκυστικός για ξένες ΠΑ και για έναν επιπλέον λόγο: η ρεαλιστική εκπαίδευση σε ένα περιβάλλον με ποικιλία τοπίων. «Έχεις μια πολεμική μηχανή, όπως π.χ το F-15 (σ.σ διαθέτει το Ισραήλ) και θέλεις να πετάξεις; Πέτα όπου θέλεις από zero (σ.σ χαμηλό υψόμετρο) μέχρι ψηλά...», εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το έμπειρο στέλεχος του ΚΕΑΤ, ο Σμήναρχος (Ι) Διονύσης Κότσιφας, εκ των στελεχών της ελληνικής ΠΑ με ευθύνη για την οργάνωση του «ΗΝΙΟΧΟΥ 2021» τόσο στον γενικό προγραμματισμό όσο και στην εξυπηρέτηση των ΜΜΕ.
Τα στελέχη των ξένων αεροποριών τού έχουν μεταφέρει τις καλύτερες εντυπώσεις από τις ημέρες εκπαίδευσης στην χώρα μας. «Από το δικό τους μονότονο περιβάλλον βρίσκονται σε ένα περιβάλλον μοναδικό. Έναν παράδεισο! Όταν πετάς σε αυτό το περιβάλλον και ελίσσεσαι μέσα σε αυτό, αυτό είναι κάτι φοβερό...Και μόνο το χρώμα της θάλασσας είναι διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει», εξηγεί ο κ. Κότσιφας.
Για την Ελλάδα, τα κέρδη από μια τέτοια πολυεθνική άσκηση στην έδρα του ελληνικού «Top Gun» είναι πολλαπλά. «Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται για να δώσουμε την εικόνα (σ.σ της άρτιας λειτουργίας των ελληνικών ΕΔ). Εύκολα κανείς με μηδέν ισχύ μπορεί να προσπαθήσει να... προβάλει, να ενισχύει την εικόνα του. Εμείς, έχοντας την ισχύ, με μια προσπάθεια όπως αυτή με τον ”ΗΝΙΟΧΟ” (σ.σ έχουμε αποτελέσματα) και στην εξωστρέφεια και στην προβολή», τονίζει ο Σμήναρχος της ελληνικής ΠΑ. «Εάν δεν δει κάποιος κάτι με τα δικά του μάτια, δύσκολα καταλαβαίνει...», συμπληρώνει ο κ. Κότσιφας.
Μια σύντομη παύση στις ενάεριες δραστηριότητες επιτρέπει τη συζήτηση να διαρκέσει μερικά ακόμη λεπτά και ωθεί σε μια παρατήρηση που δεν έχει να κάνει με τη στρατιωτική λειτουργία. Διακριτή παντού είναι η στάση ταπεινότητας και ηρεμίας των στελεχών σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον τις ημέρες παρουσίας μας.
Ο Σμήναρχος του ΚΕΑΤ, έμπειρος πιλότος μαχητικών F-4 Phantom ο ίδιος, δεν διστάζει να υπερθεματίσει για τη σημασία της ταπεινοφροσύνης στον χώρο της ΠΑ και όχι μόνο. «Όπως ένας αεροπόρος πασχίζει, ένας τεχνικός πασχίζει, ένας σμηνίτης κάνει συνειδητά την υπηρεσία του ακόμη και σε μια απλή σχετική δράση. Το ίδιο κάνει και ένας δάσκαλος που διδάσκει δύο μικρά παιδιά σε ένα ακριτικό νησί. Αυτό είναι το καλό και το αγαθό. Ό,τι στολή και να φορά ο καθένας, ό,τι τίτλο και να έχει, ό,τι και να αντιπροσωπεύει, αυτός είναι ο δρόμος ο δύσκολος που πρέπει κανείς να διανύσει, ο δρόμος της αρετής που κανείς αξίζει να διαβαίνει...», καταλήγει.
Πίσω μας τρία μαχητικά έχουν ενεργοποιήσει τους κινητήρες τους και ετοιμάζονται να φύγουν για μια ακόμη αποστολή στο πλαίσιο του «ΗΝΙΟΧΟΥ 2021». Πώς είναι να πετάς; «Όποιος πετάει, είναι... αρκετό που πετάει... Είναι ένα όνειρο που όταν γίνεται πραγματικότητα, καταλαβαίνεις γιατί είναι όνειρο», συμπληρώνει το στέλεχος του ελληνικού «Top Gun», του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής της χώρας μας, που όταν τελειώσει η φετινή άσκηση θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα: να κάνει τους καλύτερους, ακόμη καλύτερους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ