Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δέχτηκαν την Πέμπτη να ενισχύσουν τον ρόλο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, ωστόσο ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να διατηρήσει τη στρατιωτική δέσμευσή της στην περιοχή αυτή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ΙSIS.
«Η μεταφορά της ευθύνης στο ΝΑΤΟ υπήρξε ανέκαθεν προάγγελος μιας αποδέσμευσης των ΗΠΑ», υπενθύμισε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, θυμίζοντας τα προηγούμενα της KFOR στο Κόσοβο και της αποστολής Resolute Support στο Αφγανιστάν. «Όμως αυτό θα λειτουργήσει μόνο αν η αποστολή του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει μια ισχυρή αμερικανική δύναμη», τόνισε. Σήμερα, οι μισοί από τους 16.000 άνδρες και γυναίκες της αποστολής στο Ιράκ είναι Αμερικανοί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αναθεωρήσει την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στον κόσμο και να αποδεσμευτεί από πολλές περιοχές, κυρίως στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή για να επικεντρωθεί στην Ασία και την Κίνα. Όμως η κρίση με το Ιράν άλλαξε τα δεδομένα, καθώς οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να στείλουν ενισχύσεις στην περιοχή του Κόλπου.
Μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στις αρχές Ιανουαρίου κοντά στη Βαγδάτη, το αντιαμερικανικό αίσθημα στο Ιράκ ανάγκασε την Ουάσινγκτον να διακόψει τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού (που είχε συγκροτηθεί για να πολεμήσει το ISIS) και να επιδιώξει να περιορίσει την παρουσία της στη χώρα αυτή. Η λύση που βρέθηκε είναι η ενίσχυση της δύναμης της μικρής αποστολής του ΝΑΤΟ που είναι παρούσα στο Ιράκ από το 2018.
Στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, επικυρώθηκε η απόφαση να αναλάβει η αποστολή του ΝΑΤΟ ορισμένες από τις ευθύνες του διεθνούς συνασπισμού και να μεταφερθούν σε αυτήν ορισμένες μονάδες ώστε να την ενισχύσουν.
Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη η Βαγδάτη έδωσε και αυτή το πράσινο φως σε αυτήν την εξέλιξη και αναμένεται ότι η ενίσχυση της αποστολής του ΝΑΤΟ θα γίνει πολύ γρήγορα. Οι χώρες που θα συμμετάσχουν, οι μονάδες που θα σταλούν και άλλες λεπτομέρειες σχετικές με την αποστολή τους θα συζητηθούν αύριο στο Μόναχο, στο περιθώριο της Συνόδου για την Ασφάλεια, εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. H Ισπανία επιβεβαίωσε ότι ένα μέρος των δυνάμεών της θα ενταχθεί στην αποστολή του ΝΑΤΟ, όμως η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες διαβεβαίωσε ότι δεν θα έχουν «μάχιμο» ρόλο.
Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την εκπαίδευση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το ISIS και να μην του επιτρέψουν να ανασυγκροτηθεί και να ενισχυθεί στο Ιράκ, όπως τονίζει ο Στόλτενμπεργκ σε όλες τις παρεμβάσεις του.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)